Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!
Ontstaan van carnaval

Dít is hoe carnaval is ontstaan en hoe het evolueerde tot het feest der feesten

0

Carnaval is weer losgebarsten en dat betekent dat op veel plekken in het land de drank weer rijkelijk vloeit. Gehuld in gekke pakjes, kijkend naar uitbundige optochten en hossend door de kroeg; carnaval is het feest der feesten en iedereen - die dat wil - kan er aan meedoen. Maar dat was vroeger wel anders. Hoe is carnaval eigenlijk ontstaan en waarom is het nu een feest van losbandigheid, gekkigheid en plezier?

Carnaval is ontstaan in de middeleeuwen en is een gekerstend heidens volksfeest. Oorspronkelijk is het een christelijke traditie, die door de katholieken wordt gevierd. Tijdens carnaval werd er een periode flink feest gevierd, met lekker eten, muziek en drank, alvorens de 40 dagen vastenperiode aanbrak. Van dat laatste is - in ieder geval in Nederland - nog bijzonder weinig over. Het feestvieren ligt ons nog wel, maar het vasten laat het merendeel toch maar wat graag aan zich voorbij gaan.

Carnaval al langer traditie in o.a. Limburg en Brabant

In Nederland heeft carnaval een lange geschiedenis, vooral in de zuidelijke provincies zoals Limburg, Noord-Brabant en delen van Gelderland. Hier begon het als een katholiek feest dat vooral in kleine gemeenschappen werd gevierd. Mensen verkleedden zich in kostuums, hielden optochten en genoten van uitbundige feesten.

Met de tijd evolueerde carnaval in Nederland tot een groter en meer openbaar evenement. Het werd niet langer alleen in kleine dorpen gevierd, maar ook in steden en zelfs op nationaal niveau. De traditionele elementen, zoals optochten, prinsen en prinsessen, en verkleedpartijen, bleven behouden, maar werden vaak gemengd met moderne invloeden en trends.

Carnaval evolueerde van traditie naar volksfeest

Tegenwoordig staat carnaval in Nederland bekend om zijn kleurrijke optochten, waarbij praalwagens en groepen mensen in extravagante kostuums door de straten trekken. Feestvierders dansen op de typische carnavalsmuziek, drinken bier in overvloed en beleven een paar dagen van pure feestvreugde. Het is het feest der feesten geworden waarbij losbandigheid, gekkigheid en drankmisbruik niet altijd worden geschuwd. Verkleed in een vaak onherkenbaar pak ontsnappen we een aantal dagen aan de realiteit en de dagelijkse sleur. Carnaval is niet langer een exclusieve katholiekse traditie, maar een volksfeest.

Hoewel carnaval nog steeds diep geworteld is in de tradities en cultuur van de regio's waar het het meest wordt gevierd, heeft het ook een meer universele aantrekkingskracht gekregen. Mensen van alle achtergronden en culturen kunnen tegenwoordig deelnemen aan de festiviteiten en genieten van de levendige sfeer die carnaval met zich meebrengt. Het begin van de ommezwaai van carnaval richting het feest zoals we dat nu kennen, begon ongeveer vanaf de 19e eeuw.

Jeen Grievink

Geboren en getogen Achterhoeker. Kroop uit z'n ei in de stad, groeide op in een pittoresk grensgebied. Besloot uiteindelijk te gaan schrijven. En doet dat nog steeds.

Plaats een reactie

0 Reacties