Naober logo
Nu TIJDELIJK 1 nummer voor SLECHTS 4,50! Ook leuk om CADEAU te geven!
KLIK HIER
Verwarming aan

Gaat de verwarming weer aan?

Denk dan hier aan!

Wonen 8 oktober 2021 0

Voordat je na de zomer de verwarming weer aan zet om de kou uit huis te verdrijven, denk dan even hieraan! Want naast de jaarlijkse controle door de vakman van de CV-ketel, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen. Zo zorg je ervoor dat in de winter de radiatoren hun werk optimaal kunnen doen.

Ontluchten
Radiatoren zijn gevuld met water, maar soms zit daar teveel lucht in. Vaak herken je dat aan de borrelende geluiden die vanuit de radiator komen.
Een teveel aan lucht kun je laten ontsnappen via het ontluchtingsventiel met een speciaal daarvoor bestemd sleuteltje. Zit dit sleuteltje niet meer bij de radiotor, koop hem dan bij de plaatselijke bouwmarkt.
Zet de thermostaat even kort op de hoogste stand en draai eerst alle knoppen van de radiatoren open. Op die manier hoopt de lucht zich op bij de ontluchtingsventielen. Zet de thermostaat daarna uit en laat het water in de radiatoren een minuut of tien afkoelen. Zet de ketel uit door op de uit-knop te drukken of trek de stekker eruit.
Begin met ontluchten van de radiator die het verst en het laagst geplaatst is ten opzichte van de ketel.
Draai de radiatorknop dicht en draai met het ontluchtingssleuteltje het ventiel open. TIP: Hou een doekje bij de hand, als je ontlucht kan er namelijk wat water uit de radiator komen.
Draai het ventiel vervolgens weer dicht. Doe dit bij alle radioatoren in huis.
De radiatorknop van de verwarmingen kunnen daarna weer open. Als alle radiatoren ontlucht zijn, mag de ketel ook weer aan.

Ketel bijvullen
Controleer ook regelmatig de druk in de ketel, met name na het ontluchten. Door het ontluchten kan er minder water in het verwarmingssysteem zitten waardoor de druk te laag is geworden. Op het digitale display of een metertje kun je aflezen hoe hoog de druk is. De druk moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn. Een druk onder de 1,5 bar of als de wijzer links in het rood staat, is een teken dat de ketel bijgevuld moet worden.

Bijvullen doe je met een bijvulslang, een emmer en een doek om water op te vangen. Zet de thermostaat op de laagste stand. Schakel de cv-installatie uit. Laat de ketel ongeveer een half uur afkoelen, koud water in de ketel kan ervoor zorgen dat de binnenkant gaat barsten. Sluit de bijvulslang aan op de koudwaterkraan. Hou een emmer onder het uiteinde van de slang en open de kraan. Laat de slang vollopen voordat je hem op de ketel bevestigt, anders kan er teveel lucht in het water in de cv-installatie komen. Doe de waterkraan vervolgens dicht.
Sluit de bijvulslang aan op de vulkraan van de ketel. Open de waterkraan en draai daarna de vulkraan van de cv-installatie open. Bij een druk van bijna 2 bar kan de vulkraan weer dicht en sluit meteen daarna de waterkraan. Koppel de slang af, maar laat hem in de emmer hangen om de slang leeg te laten lopen. Zet de cv-installatie weer aan. De cv-installatie is nu weer klaar voor gebruik.

Ventileren
Voor een gezond binnenklimaat is het belangrijk om goed te ventileren. Maar wist je dat het ook stookkosten kan schelen? Het verwarmen van verse lucht kost namelijk minder energie dan het opwarmen van vochtige lucht die al in huis hangt.
Ventileer door iedere dag de ramen tegenover elkaar open te zetten zodat de boel goed kan doorluchten. Zet dan wel even de thermostaat lager, wander heb je onnodig warmteverlies. Dit hoeft maar tien minuten per dag en dan levert dit al snel een besparing van zo'n 50 euro per jaar op.
Zet de verwarming een graadje lager en doe een dikke trui aan en bespaar zo nog eens extra op de energierekening.

Goed om te weten bij de stijgende gasprijzen!

Plaats een reactie

0 Reacties