Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!
Rianne en Dennis Weerink wonen met hun dochters in een bijzonder schuurhuis in het buitengebied van het Twentse Geesteren.

Binnenkieker: Niejd hoes op oale grond

Wonen 17 maart 2021 0

Rianne en Dennis Weerink wonen met hun dochters Lente en Roos in een bijzonder schuurhuis in het buitengebied van het Twentse Geesteren. Dennis ontwierp ‘Het Kleine Krikhaar’ zelf. Tijdens de bouw kon hij op ondersteuning rekenen van zijn vader, schoonvader en twee ooms. Ook de plek maakt hun project speciaal: Rianne groeide op aan de overkant van de weg.

“Ons schuurhuis is een passende invulling in dit oude, Twentse coulissenlandschap”

De schuurwoning van Rianne en Dennis Weerink in het buitengebied van Geesteren is er geen van dertien in een dozijn. Met een gevel van 36 meter lang heeft hij de lengte van een agrarisch bijgebouw. Ook de vrijwel volledig gesloten rechterzijde doet vermoeden dat het hier om een schuur gaat. De voorgevel is juist volledig van glas en zweeft voor een deel anderhalve meter boven het maaiveld. De linkerflank bestaat eveneens grotendeels uit glas. Op die manier krijgt het huis een transparant en opvallend licht karakter. Daar is goed over nagedacht door Dennis, die zelf werkzaam is als projectarchitect bij Reitsema & Partners in Rijssen. “Hier stond voorheen een oude stal. Dat karakter wilde ik benaderen, zodat ons huis op dezelfde manier zou opgaan in de omgeving. Door de woning en het bijgebouw onder één dak te plaatsen ontstaat er één helder volume. Dit versterkt het schuuridee. Als je er aparte gebouwen van maakt, creëer je al snel een erf. Wij wilden juist één sterk gebaar maken in het landschap.”

“We zien de hazen regelmatig huppelen. Ook fazanten en reeën komen langs”

De vorm van het schuurhuis is eenvoudig: zoals een kindertekening van een huis met rechte muren en een puntdak. Dennis liet zich daarvoor inspireren door het Vitrahaus, een designmuseum in het Duitse Weil-am-Rhein. Dat bestaat uit opeengestapelde huizen met een puntdak en een glazen voorgevel. “Wel heel anders dan ik me ooit mijn droomhuis had voorgesteld. Door een grondige landschapsanalyse kwamen we op het idee van een eigentijdse schuurwoning. Dit vonden we een passende invulling in dit oude, Twentse coulissenlandschap.”

“Er is zeven kilometer planken gebruikt voor dak en gevels”

Favoriete adressen van Rianne en Dennis

De kasten, de keuken en badkamer zijn mooi op maat gemaakt door een interieurbouwer uit de buurt. Het aanleggen van een gietvloer is best ingewikkeld, zeker in dit huis met alle niveauverschillen. Onder ons huis hebben we zelf een hele technische ruimte ingericht waarin vloerverwarming en ventilatie worden aangestuurd. Voor het toepassen van de domotica kregen we hulp van en installatiebedrijf. Tegen de gevel en op het dak is geplatoniseerd vurenhout bevestigd. In de glaspui bij de woonkamer wilden we een schuifdeur maken van 4,5 meter hoog. Het was ingewikkeld om een leverancier te vinden voor dit uitdagende deelproject.

De tuin moet landschap blijven, vandaar dat we geen borders hebben maar struwelen met bomen en een bloemenweide.We hebben het plan samen ontworpen met een tuinontwerpster.

De leuke woonaccessoires vonden ze bij een conceptstore.

Wil je alles weten over dit bijzondere huis en de bedrijven die aan dit project hebben meegewerkt? Lees meer in de nieuwe Naober (voorjaar 2021).

--------------------------------------------------------------

AANBIEDING!

Naober voortaan thuis ontvangen? Probeer dan nu tijdelijk Naober een half jaar (3 nummers) uit voor voor slechts € 15. De aanbieding is geldig t/m 31 mei 2021. Het abonnement topt automatisch.

>> KLIK HIER <<

--------------------------------------------------------------

Plaats een reactie

0 Reacties