Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!
De Vreugdehoeve: Parel aan de IJssel

De Vreugdehoeve: Parel aan de IJssel

Streekproducten 6 november 2023 0

De Vreugdehoeve is een parel aan de IJssel

Een parel aan de IJssel. Dat is de biologische schapenmelkerij De Vreugdehoeve bij Zwolle. De schitterende accommodatie staat midden in het Nationaal Landschap IJsseldelta. Sommige producten die de familie Van Assen er maakt zijn zeer bijzonder. Je kunt ze alleen in de boerderijwinkel kopen en in het restaurant proeven. Herman van Assen (57), die bijna elke dag een rondleiding geeft in het bedrijf dat nu zo'n 200 schapen telt, is er maar wat trots op.

Varkens
Herman van Assen is er geboren, op een boerderij in de Vreugderijkerwaard met een weelderige flora en fauna, eigendom van Natuurmonumenten. Zijn ouders hielden er varkens. Maar na de uitbraak van varkenspest, mond- en klauwzeer en het sluiten van de grenzen, moest Herman in 1997 op zoek naar iets anders. "We zijn er toen een paar dagen tussenuit gegaan", vertelt Herman van Assen die toen een vakblad in handen kreeg waarin een flinke groei van de afzet van schapenmelk werd voorspeld. Bij een boer in Noord-Holland zijn Herman en zijn vrouw Marianne (55) daar gaan kijken. Een voorzichtig begin volgde. Maar enkele jaren later kwam dan toch weer die vraag: gaan we verder of stoppen we? "Want de IJssel had meer ruimte nodig om te voorkomen dat Zwolle bij een hoog pijl onder water zou kunnen lopen. Onze hele boerderij moest plaatsmaken voor een extra rivierarm langs de IJssel."

Zoon
De keuze viel op doorgaan met het houden van schapen. "Onze oudste zoon Henri was inmiddels elf jaar en hij hielp mij al elke dag mee, 7 dagen in de week. Hij wil er graag verder mee, zo werd ons duidelijk. Dan ga ik niet eerst het bedrijf weg doen", concludeerde Herman van Assen. Marianne ging op cursus. Ze bleek zeer creatief te zijn en maakte nieuwe soorten zuivel, yoghurt, kefir, kaas en ijs van schapenmelk en het publiek smulde er direct vanaf het begin van. "De Mècorino-kaas hebben we ontwikkeld op De Vreugdehoeve", zegt Herman trots. Ongeveer een derde van de geproduceerde melk gaat naar de coöperatie Mecone. "Hieruit is de woordspeling Mècorino ontstaan", legt hij uit.

Uniek
"Vandaag heb ik de kefir afgevuld, morgen gaan we yoghurt maken en woensdag kaas en ijs", somt Herman op uit zijn agenda. "We proberen steeds iets unieks te bereiden. We pionieren graag." Dochter Marlies heeft een flinke kluif aan het runnen van de boerderijwinkel en het restaurant. "We hebben inmiddels bijna 40 namen op de loonlijst staan. We zijn elke dag open."

Groter
De boerderijwinkel is afgelopen zomer verhuisd naar een veel groter onderkomen op de hoeve. "We willen meer producten, beter kunnen presenteren. De schappen moeten vol staan. Want zien doet kopen." Het derde kind van Herman en Marianne heeft er niet voor gekozen in het bedrijf van de ouders aan de slag te gaan. "Het is haar leven. Ik heb niets te verbergen voor onze kinderen. Ze weten precies wat ik verdien. Wil zij over 5 of 10 jaar toch in de zaak komen, dan is ze van harte welkom. We hebben iets moois door te geven."

https://devreugdehoeve.nl/

Openingstijden Boerderijwinkel:
Maandag t/m donderdag 10.00 – 17.30 uur
Vrijdag tot en met zondag 10.00 – 20.00 uur

Marcel Tettero

Freelance schrijver, fotograaf en videograaf.

Plaats een reactie

0 Reacties