Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!
Maarten Roelofs staat elke week met zijn producten op de weekmarkten van Enschede en Hengelo.

Boerderijwinkel Het Groene Spoor

Streekproducten 11 december 2023 0

Boerderijwinkel Het Groene Spoor heeft de wind in de zeilen

'Bio groeit nog volop'

Biologisch eten zit in de lift en dat zal voorlopig ook wel zo blijven. Maarten Roelofs van Het Groene Spoor merkt het elke week weer op de markten in Enschede en Hengelo en in zijn prachtige boerderijwinkel Het Groene Spoor in Rossum bij Oldenzaal. "Sommige klanten zijn heel fanatiek en willen alleen nog producten van Nederlandse bodem, ook in de winter", vertelt hij en dat kan, jazeker. Maarten ziet het liefst onmiddellijk een einde komen aan import van levensmiddelen uit verre landen als Argentinië en Nieuw Zeeland. "Dat is echt niet goed voor het klimaat."

Smaak
Maarten Roelofs (34) groeide op in Enschede. Hij ging naar de hotelschool, werkte in de horeca in Berlijn en Curaçao, maar ontdekte zijn echte passie als kok op Texel. "Ik at al bewust biologisch", vertelt hij. "Ik ben veel met voeding bezig. Dan let je juist op zaken als smaak, gebruik van pesticiden en waar het vandaan komt. Maar wat ik daar op Texel bij een biologisch boerenbedrijf zag was echt enorm inspirerend. Ze hielden vee, maakten de zuivel zelf, verbouwden eigen groenten, oogsten van hun eigen akkers, bakten hun eigen brood en openden hun eigen horeca voor de gasten. Van het begin- tot het eindproduct, alles was er en daar zijn veel handen voor nodig. Prachtig om te zien."

Kans
Maarten Roelofs was tot op het bot gemotiveerd te slagen voor de opleiding Biologisch Dynamische Landbouw op de Warmonderhof in Dronten. Tijdens zijn stage bij De Witte Raaf in Denekamp ontdekte Maarten dat een echtpaar in Rossum wilde stoppen met hun biologische boerderij. Zij richtten Het Groene Spoor al in 1980 op. "Dit kwam zo op mijn pad. Ik dacht: dit is echt een mooie kans. Ik wil me inzetten voor behoud van deze prachtige plek. Alle voorzieningen waren er al. Alleen wat liefde en aandacht waren nog nodig."

Markt
"Met een vriend zijn we heel kleinschalig begonnen." Na twee jaren deed zich weer een nieuwe kans voor. Maarten kon de marktkraam in Enschede overnemen. "Dan had ik mijn eigen afzet." Tot dan toe leverde Maarten zijn groenten aan de boerderijwinkel De Witte Raaf in Denekamp en de bezorgdienst Vertwenz in Borne. Weer een jaar later opende hij een boerderijwinkel op het erf in Rossum waar nu klanten komen uit de gemeenten Tubbergen, Dinkelland en Losser. Af en toe plaatst Maarten berichten op Instagram over de oogst en de teelt. Maar vooral de mond-tot-mond reclame deed haar werk uitstekend het afgelopen anderhalf jaar. Het aantal klanten bleef maar groeien.

Buiten
Maarten Roelofs stuurt nu twee teams aan die voor hem werken, maar hij is zeker niet te beroerd ook zelf flink de handen uit de mouwen te steken. "Het is heerlijk tomaten te oogsten en onkruid te wieden. Je bent lekker buiten en daar geniet ik elke keer weer van. Even ontstressen. Maar ik vind ondernemen ook heel leuk."

https://hetgroenespoor.com/


De boerderijwinkel Het Groene Spoor is open op:
Dinsdag 10.00 tot 18.00 uur
Woensdag 9.00 tot 17 uur op de Markt in Hengelo
Vrijdag 10.00 tot 17.00 uur
Zaterdag 9.00 tot 17 uur op de Markt in Enschede

Foto: Maarten Roelofs staat elke week met zijn producten op de weekmarkten van Enschede en Hengelo.

Marcel Tettero

Freelance schrijver, fotograaf en videograaf.

Plaats een reactie

0 Reacties