Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!
Runderhart

Runderhart

Koken 1 december 2020 0

Runderhart, veel mensen gruwelen er tegenwoordig van. Maar veel senioren weten het nog goed, runderhart in de stoofschotel of de hachee. Dat was smullen! In veel buitenlandse keukens wordt runderhart nog steeds gebruikt in recepten. In Nederland zal veelal alleen de oudere generatie het aandurven om runderhart op het bord te presenteren tijdens de maaltijd.

Runderhart is gezond
Een runderhart van een volwassen rund weegt meer dan een kilo. Hart bevat natuurlijk eiwitten, maar ook vitamine B's en ijzer. Het bevat een heel klein beetje vitamine A en ook wat vitamine C. Sommige mensen vinden dat hart onder de categorie spiervlees valt. Het hart is wel een spier, maar het weefsel van het hart bevat eiwit types en voedingsstoffen die meer overeenkomen met orgaanvlees dan met spiervlees. Hart behoort tot de smakelijkste soorten orgaanvlees. Omdat een hart constant in beweging is, is de structuur te vergelijken met normaal vlees. Het is donker van kleur en heeft een smaak die aan wild doet denken. Voordat je hart gaat bereiden, moet je alle bloedvaten en zenen verwijderen. Als er te veel vet aanwezig is, dan snijd je dat ook voor een deel weg. Het beste kun je hart stoven, want het heeft een ruime tijd nodig om mals te worden. Om de stooftijd te verkorten snijd je het hart in dobbelstenen. Daarna kan je de kruiden en specerijen naar eigen keuze nemen.

Grasgevoerd runderhart is, als je het op juiste wijze klaarmaakt, verrassend mals en heerlijk. Het is heel mager vlees. Runderhart is duurzaam en past heel goed bij het ‘van kop tot staart'-eten.


Ingrediënten
1 kg runderhart
bloem
zout en peper
boter
1 ui in ringen
1 winterwortels in plakken
1 mespuntje gedroogde tijm
500 ml water en/of runderbouillon

Bereiding
Dompel het hart onder in bloem en kruid met zout en peper.
Verhit de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de hartblokjes toe en bak de blokje rondom bruin.
Fruit de ui en de wortels aan.
Voeg het water en/of runderbouillon toe en breng dit aan de kook.
Zet het vuur laag, dek af en laat sudderen gedurende 1 uur.

Bovenstaand recept komt van de Woeste Grond.

Plaats een reactie

0 Reacties