
Courgettecake met romige vulling en bosvruchtentopping
Koken 17 oktober 2025 0Onze collega trakteerde op een heerlijke courgettecake met romige vulling en bosvruchtentopping, zo lekker dat we het recept móesten delen. Perfect voor elk feestje of zomaar bij de koffie!
Ingrediënten – voor 2 cakevormen of 1 springvorm (26 cm)
(Halveer de hoeveelheden als je één cake wilt maken.)
Voor de cake:
- 3 eieren
-
235 ml zonnebloemolie
-
250 g suiker
-
400 g grof geraspte courgette
-
6 tl vanillesuiker
-
450 g zelfrijzend bakmeel
-
1 tl zout
-
2 tl baking soda
-
6 tl speculaaskruiden
Voor de vulling:
-
400 ml melk
-
1 pak kloppudding (vanille of aardbei, naar keuze)
-
150 ml slagroom
-
1 zakje klopfix
Voor de bosvruchtentopping:
-
1 blik of pot bosvruchtenvlaaivulling
-
3 blaadjes gelatine
Bereidingswijze
De cake:
-
Verwarm de oven voor op 160°C.
-
Vet de bakvorm(en) goed in.
-
Klop met een mixer de olie, suiker en eieren tot een glad mengsel.
-
Voeg vervolgens de droge ingrediënten toe (zelfrijzend bakmeel, zout, baking soda, vanillesuiker en speculaaskruiden) en meng goed.
-
Spatel als laatste de geraspte courgette door het beslag.
-
Verdeel het beslag over de ingevette vorm(en).
-
Bak de cake in ongeveer 60 minuten gaar. Controleer met een satéprikker.
-
Laat de cake volledig afkoelen.
(Als je een taart maakt: snijd de cake horizontaal doormidden zodra deze is afgekoeld.)
De vulling:
-
Klop de melk met de kloppudding volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat even opstijven.
-
Klop de slagroom met de klopfix stevig op.
-
Spatel de slagroom voorzichtig door de pudding.
-
Verdeel de vulling over de onderste cakelaag of over de afgekoelde cake.
-
Laat opstijven in de koelkast.
De bosvruchtentopping:
-
Week de gelatineblaadjes in koud water.
-
Knijp ze goed uit en verwarm ze zachtjes in een pannetje tot ze smelten.
-
Voeg de bosvruchtenvlaaivulling toe en roer de gesmolten gelatine erdoor.
-
Verdeel de topping over de puddinglaag.
-
Laat de taart een nacht in de koelkast opstijven.
Tip: Garneer vlak voor het serveren met wat verse bosvruchten of een toefje slagroom voor een extra feestelijk effect.
0 Reacties