Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!
redacteur Mirjam Enzerink maake deze foto van de vorderingen in Lochem

Silo Art Tour Achterhoek

Uitgelicht 14 september 2021 0

Unieke verhalen uit de Achterhoek komen tot leven met de Silo Art Tour! Op verschillende locaties in de regio zijn schuren, silo’s en andere agrarische gebouwen getransformeerd tot kunstwerken. Ga mee op reis door de Achterhoek en laat je verrassen door de rural culture van deze streek!

Hoe het is ontstaan
Tijdens een reis door Australië maakte de Achterhoekse Suzanne Reusink, mede-eigenaar van boerderij ’t Westendorp in Aalten, kennis met de Silo Art Trail. Ze zag daar vele silo's en watertorens op verschillende locaties die mooi beschilderd waren .Fatastisch om te zien, maar ook functioneel. De schilderingen vertellen hét verhaal van de regio. Dit bracht Suzanne op een idee: “Dit kunnen wij in de Achterhoek ook!”

Aangemoedigd door Stichting Pak An, werkten Achterhoek Toerisme en Cultuur Oost haar initiatief uit tot een plan om in de hele Achterhoek agrarische gebouwen te transformeren tot kunstwerken. Met succes! De eerste kunstwerken staan op het erf van de initiatiefneemster Suzanne. Naober schreef hier al eerder over, zie hier.

Boerenleven als verbindende schakel
Met de Silo Art Tour wordt getoond dat de Achterhoek innovatief, ondernemend en creatief is. De zichtbaarheid en aantrekkelijkheid van de Achterhoek wordt vergroot en identiteit en trots van deze streek versterkt. De verhalen van deze streek worden op grote objecten in het landschap, die een link hebben met de agrarische sector, tot leven gewekt. Gebouwen die doorgaans als ‘lelijk’ worden beschouwd worden getransformeerd tot ware kunstwerken. Het boerenbedrijf van toen en nu is hierin het verbindende thema. Onderwerpen die terugkomen in de kunstwerken zijn natuur en landschap, agro en food, naoberschap, ambacht en traditie en de intenties van een duurzame en circulaire Achterhoek.

Silo Art Tour Achterhoek is een project van het Cultuur en Erfgoedpact en de Vrijetijdsagenda Achterhoek, geïnitieerd door Suzanne Ruesink en Stichting Pak An en begeleid door Achterhoek Toerisme en Cultuur Oost. Samen met 10 Achterhoekse gemeenten werken zijn aan het versterken van de toeristische aantrekkingskracht en leefbaarheid van de Achterhoek met cultuur en erfgoed als belangrijke pijlers.

foto: Mirjam Enzerink

Plaats een reactie

0 Reacties