
Oranje route
Gelderland Van 22 september t/m 31 december 2021 0Bij elk optreden van een Nederlands team - of vandaag tijdens Prinsjesdag - wordt het uit volle borst meegezongen: Wilhelmus van Nassouwe, ben ik van Duitse bloed. De band van ons koningshuis met Duitsland gaat eeuwen terug. De Oranjeroute brengt deze bijzondere geschiedenis tot leven. De 2000 kilometer lange route door prachtige, afwisselende landschappen voert langs tal van hoogtepunten uit de historie van de Oranjes in Duitsland. De Oranjeroute in Duitsland is een absolute aanrader voor een verrassende en interessante vakantiebestemming dichtbij huis, per auto of per fiets. Bezoekers treden in de voetsporen van Willem van Oranje, Koningin Emma of Prins Claus tijdens hun reis langs de Oranjeroute.
De Oranjeroute verbindt 22 steden door heel Duitsland.De route voert de reiziger langs indrukwekkende kastelen, adembenemend mooie tuinen en imposante paleizen, waar in het verleden de vorsten van het Huis van Oranje verbleven. In deze Duitse Oranjerouteplaatsen komt de geschiedenis tot leven. Via www.oranjeroute.nl plant iedereen zijn eigen ontdekkingstocht voor een korte of langere vakantie, per auto of per fiets - met vertrekpunt Apeldoorn! - dichtbij of verder weg.
Oranje vorsten
Het Nederlands koninkrijk heeft een historische band met Duitsland die eeuwen teruggaat. De roots van stamhouder Willem van Oranje zijn te vinden in Oranjerouteplaatsen als Dillenburg, Nassau en Siegen. De burcht van Nassau, de Willemstoren met een museum over de Nassaus en het Obere Schloss bieden een goede inkijk in de
Oranje-geschiedenis.
Duitsland zorgde ook voor menig huwelijkspartner van de Oranjes. Zo trouwde prinses Emma van Waldeck-Pyrmont – de latere Koningin Emma - met Koning Willem III. In haar jeugd verbleef prinses Emma met haar ouders ‘s zomers in het slot van Bad Arolsen nabij het prachtige kuuroord Bad Pyrmont.
Ook gelegen aan de Oranjeroute is het sprookjesslot van Schwerin in het noordoosten van Duitsland in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Prins Hendrik – getrouwd met Koningin Wilhelmina – bracht daar zijn jeugd door.
Iets westelijker in Hitzacker - het pittoreske vakwerkstadje aan de Elbe - groeide prins Claus op. Overal op de Oranjeroute is er zo een bijzondere link met de aanwezigheid van de Oranjes in vorige tijden. Naast historie en bezienswaardigheden laat de Oranjeroute bezoekers bovendien door heel Duitsland genieten van prachtige afwisselende landschappen.
Auto én fiets
De Oranjeroute is te volgen per auto en per fiets. De fietsroute begint al in Apeldoorn, om de hoek bij Paleis Het Loo. Duitsland toont zich steeds meer een fietsland. De fietsroutes zijn goed bewegwijzerd en over het algemeen verkeersluw.
Plan je eigen Oranjeroute op oranjeroute.nl
Stap in het voetspoor van de voorouders van Oranje en plan jouw Oranjeroute op www.oranjeroute.nl. Daar vind je volop informatie over alle bezienswaardigheden en de geschiedenis van de Oranjes, suggesties voor etappes, informatie over kampeermogelijkheden en ervaringen van reizigers.
Kijk hier voor meer beelden van de Oranjeroute.
Voor meer informatie: Meer weten over de Oranjeroute of interesse om een reportage te maken? Neem dan contact op met Bureau van Sintnicolaas, Tilly Sintnicolaas of Dana Nijstad, 070-3851802 of 06-46611099.
0 Reacties