Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!

Lezing over het leven van Anton de Kom door achterkleinzoon Vincent de Kom

Gelderland Van 13 november t/m 13 november 2022 0

Anton de Kom was een antikoloniaal denker, verzetsstrijder, vader, auteur en dichter. Hij wijdde zijn leven aan de strijd tegen kolonialisme en fascisme. In de afgelopen jaren nam zijn bekendheid sterk toe en werd zijn boek Wij Slaven van Suriname 86 jaar na de eerste publicatie een bestseller.

Tijdens deze lezing op zondag 13 november in het Nederlands Openluchtmuseum vertelt achterkleinzoon Vincent de Kom over het leven en de ideeën van zijn overgrootvader. Want wat dreef Anton de Kom en waar stond hij voor? Ook staat hij stil bij de periode dat Anton de Kom terugkeerde naar zijn geliefde Suriname en daar probeerde om de erbarmelijke omstandigheden in de toenmalige kolonie te verbeteren. Na een kort verblijf werd hij uit Suriname verbannen. Terug in Nederland werkte hij aan zijn beroemde boek en raakte hij al gauw betrokken bij het verzet.

Aansluitend aan de lezing is er een rondleiding door de tentoonstelling over Anton de Kom.

Korte biografie:
Vincent de Kom (31) is de achterkleinzoon van Anton de Kom en actief als secretaris voor de Anton de Kom Stichting. Via de Stichting zet hij zich in voor de nalatenschap en erfenis van Anton de Kom. Hij studeerde Maatschappelijk Werk en Antropologie en is inmiddels werkzaam als projectleider bij JINC. Daarnaast is hij afdelingsvoorzitter van GroenLinks in Amsterdam.

Datum: zondag 13 november

Tijd: 14.30 uur lezing, 15.15 uur rondleiding, uiterlijk 15.45 uur klaar. (Het museum sluit om 16.00 uur.)

Locatie: Auditorium (te vinden in de Entreeruimte, met de trap naar beneden).

Deelname: gratis met entreeticket voor het museum à € 9,50* Het Openluchtmuseum is gratis te bezoeken met de Museumkaart, reserveren voor deze lezing is niet nodig.

* speciaal laagseizoentarief

Tentoonstelling Anton de Kom - schrijver, strijder, wegbereider
In het Nederlands Openluchtmuseum is momenteel de tentoonstelling Anton de Kom - schrijver, strijder, wegbereider te zien. De in Suriname geboren Anton de Kom (1898 – 1945) is een antikoloniaal denker, schrijver, dichter, mensenrechtenactivist en verzetsstrijder. Zijn boek ‘Wij slaven van Suriname’ uit 1934 is een aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing. De Kom is de eerste schrijver die de geschiedenis van Suriname vanuit antikoloniaal perspectief aan de orde stelt. Hij strijdt voor een menswaardig bestaan, en neemt het op voor zijn onderdrukte landgenoten. In de Tweede Wereldoorlog sluit hij zich aan bij het verzet in de strijd tegen de nazi’s. Lange tijd blijven Anton de Kom en zijn werk in Nederland onbekend. In 2020 krijgt De Kom een eigen venster in de Canon van Nederland.

Directeur Teus Eenkhoorn: “in co-creatie met de Surinaamse kunstenaar Ken Doorson presenteert het Openluchtmuseum Anton de Kom en zijn gedachtegoed aan een breed publiek. Aan de hand van thema’s; de verbinder, de leraar, de aanklager, de strijder, de wegbereider en een speciaal voor de tentoonstelling gemaakt kunstwerk ‘Papa de Kom’ laten we zien dat de strijd van De Kom nog altijd actueel is.”

In de ruimte zijn plekken waar bezoekers het verhaal van De Kom kunnen beluisteren aan de hand van zijn eigen citaten. Er liggen originele manuscripten van De Kom en er bevinden zich touchscreens en luisterstations waar bezoekers het verhaal van De Kom kunnen bekijken en beluisteren. Bezoekers kunnen met elkaar in gesprek aan de hand van zijn dilemma’s en vraagstukken. Hoeveel veranderde er tussen zijn tijd en de onze? Zijn er gelijkenissen tussen de protesten in solidariteit met Black Lives Matter en de strijd van De Kom? Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling.

Bezoekadres
Hoeferlaan 4, 6816 SG, Arnhem

Telefoonnummers
Algemeen telefoonnummer: +31 263576111
Entree/Servicepunt: +31 263576100
Groepen: +31 263576123
Onderwijs: +31 263576123

Foto: Mike Bink

Plaats een reactie

0 Reacties