Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!

Zoutarm eten

Hoe breng ik mijn eten dan op smaak?

Koken 7 maart 2024 0

We doen het zo makkelijk in de keuken, even een snufje zout erbij of een bouillonblokje om je eten wat meer smaak mee te geven. Maar als je een zoutarm dieet hebt om gezondheidsredenen, kan dat niet. Daarom geven we je enkele tips om je eten ook zonder zout op smaak te brengen. Overigens... een beetje minderen met zout is voor iedereen veel gezonder natuurlijk!

10 Tips voor zoutarm eten

  1. Pakjes en zakjes zijn funest voor een zoutarm dieet. Veel kant-en-klare kruidenmixen of maaltijdpakketten bevatten enorm veel zout.
  2. Vers, vers, vers...! Groente en fruit bevat geen zout
  3. Koop geen voorbewerkte producten die gemarineerd of gepaneerd zijn. Deze producten bevatten vaak veel zout.
  4. Soep maak je het best met zelfgemaakte bouillon of met zoutarme bouillon.
  5. Bekende producten met veel zout als pizza, gerookte zalm, gezouten vleeswaren als rookvlees kun je het beste vermijden.
  6. Hollandse kaas bevat ook veel zout. Kun je niet zonder kaas, kies dan voor Emmentaler
  7. Lees de etiketten van verpakkingen goed! Kies hierbij altijd voor het product met de minste zout of nog beter een zoutarme variant.
  8. Bak je eigen brood, dat doe je tegenwoordig eenvoudig met een broodbakmachine.
  9. Kies voor ongezouten noten, een stukje (pure) chocolade of een stukje fruit.
  10. Gebruik het liefst verse kruiden voor extra smaak. Maar deze kruiden zijn ook sterke smaakmakers: peper, kaneel, nootmuskaat, knoflook, komijn, gember, kruidnagel, peterselie, selderij en bieslook.
    Bekijk ook de kruiden en specerijen in de supermarkt. Daar hebben ze tegenwoordig veel gecombineerde kruiden met een erg laag zoutgehalte.

Bron: nosalt.nl

Tips om smakelijk te eten met minder zout

Geef meer smaak aan je warme maaltijd door;

  • Je gerechten op smaak te brengen met knoflook, peper en verse kruiden of kruiden zonder zout.
  • Voeg uitjes, sjalotten, champignons, (cherry)tomaten, paprika en knoflook toe voor meer smaak
  • Kook je aardappel en groente met weinig water en zo kort mogelijk. ZO blijft de smaak het beste behouden.

Wat doe je op je boterham?

  • Er is tegenwoordig gelukkig natriumarm broodbeleg te vinden in de supermarkt. Kaas, vleeswaren en roomkaas in natriumarme varianten.
  • Kies eens voor groente of fruit op je boterham! Tomaat, komkommer, banaan, aardbei, kiwi. Gecombineerd met pittige rucola of tuinkers is dat best lekker.
  • Rul gebakken gehakt op smaak gemaakt met kerrie, paprikapoeder en knoflook is ook smakelijk op je boterham.
  • Een ei is altijd lekker op je brood. Of je hem nou kookt of bakt. Maar denk eraan, geen zout!

Meng een beetje kwark met jam voor een zoet belegde boterham of doe verse kruiden en knoflook door de kwark en je hebt een hartige boterham. Als je dat ook nog eens combineert met groente als tomaat en sla, heb je een hele gezonde boterham,

Iets voor de lekkere trek:

  • cherytomaten, bloemkoolroosjes, komkommer, paprika, radijs, worteltjes, bleekselderij zijn allemaal gezonde tussendoortjes
  • Ongezouten noten en pinda's. Haal ze bij de notenboer en je zult zien hoe smakelijk ze zijn zonder zout.
  • Ongezouten popcorn
  • Fruit, alles kan! Appel, druif, manderijn of tropsische varianten als passievrucht en mango.
  • Dadels, vijgen en rozijntjes of een handje studentenhaver en je stille trek is al snel als sneeuw voor de zon verdwenen
  • Zonnebloempitten zijn ook zulke ondergewaardeerde vitaminebommetjes. Smul gerust een handje weg.

Plaats een reactie

0 Reacties