Kracht en pracht van het oosten

tuin

Veel Naober-lezers tuinieren. Met veel of weinig ervaring, in een grote tuin of overzichtelijk dakterras, maar meestal met veel plezier. Hier vindt u de handige tuin- en vijvertips van onze experts, inclusief de maandelijkse tips, zoals die ook in onze wekelijkse nieuwsbrief staan. Naober zorgt voor groene vingers!


TUIN TIPS VOOR IN DE HERFST

Blad in de zak
Herfstblad is heel bruikbaar. Maak er bladaarde van! Stop het blad in een grote, liefst zwarte of donkerblauwe zak en prik daar luchtgaten in. Zorg ervoor dat er voldoende vochtige bladeren bijzitten of doe er een beetje water bij. Een ietsiepietsie kalk toevoegen is ook handig. Dat bevordert het omzettingsproces. Zet de zakken op een plaats uit het zicht. Na ongeveer een jaar is het blad verteerd en in de tuin te gebruiken als aarde of als mulch (afdekking). De duur van de omzetting hangt af van het soort blad.

Eenmaal narcissen, altijd narcissen
Narcissen zijn dankbare bloemen. Wanneer ze een plaatsje in de tuin krijgen, willen ze graag blijven. Ze komen elk jaar opnieuw tot bloei. Daar hoeft de tuinliefhebber niets aan te doen; hij groeit vanzelf. Hooguit na de bloei het afgestorven loof afknippen, dat is echter meer voor de aanblik van de tuin dan dat het echt móet.

Keuze in narcissen is er genoeg. Er zijn wel veertig verschillende soorten: groot, klein, dubbelbloemig en in talrijke kleuren. De echte is natuurlijk de knalgele narcis. Als die in bloei staat, is de lente echt begonnen. Om straks dat lentegevoel te krijgen, moeten de bollen nu de grond in. Dat kan zolang het niet echt vriest. Twee keer zo diep poten als de bol hoog is. Dat geldt overigens voor praktisch alle bloembollen. Zet ze op een zonnige plek bij elkaar, zodat ze een eenheid vormen. Dan komen de bloemen het mooist tot hun recht. Solo ziet de narcis er een tikkeltje sneu uit. Een border of waterkant is een heel geschikte plaats.

Wie straks narcissen in een potje cadeau krijgt, moet ze na de bloei niet weggooien. Ook die bollen kunnen gewoon de grond in om daar een tweede leven te beginnen. Plant ze niet te snel. Wacht tot het loof is afgestorven.

Kleurrijke winterviolen
Geen kleur in de tuin deze winter? Winterviolen zorgen voor een vrolijke noot. De kleuren spatten er vanaf. In een pot, maar ook in de volle grond doen ze het goed. Vorst? Daar trekken ze zich weinig van aan, tenzij het knalhard gaat vriezen. Dan nóg komen er bloemen, maar samen met het blad zien ze er wat teruggetrokken uit.

Het enige wat ze tijdens de winter nodig hebben is af en toe water. Zeker als het een periode droog is geweest. Haal uitgebloeide bloemen weg. Dat stimuleert de groei van nieuwe pronkstukjes. Zaaien van winterviolen kan, dat moet echter in augustus gebeuren. Zet de violen op vijftien centimeter van elkaar in goed doorlatende grond. Niet volop in de zon, maar op een (lichte) schaduwplek.


    Plaats een reactie

    Naober Nieuwsbrief

    Ja, ik wil wekelijks Naobernieuws in mijn mailbox!