Kracht en pracht van het platteland

Pracht van de streek

Editie:

2017 Winter

In iedere uitgave van het magazine Naober komt in de rubriek ‘Pracht van de streek’ uitgebreid een bijzonder gebied in Oost-Nederland aan bod. Op Naober.nl vindt u allerlei extra’s en praktische informatie over deze streek. Bijvoorbeeld over verpoos- en verblijfmogelijkheden in het gebied, wandel- of fietsroutes, aanvullende foto’s en een speciale video, gemaakt met een drone.


Millingerwaard

De Millingerwaard en de Ooijpolder zijn twee verschillende werelden, strak gescheiden door een kronkelende dijk. De uiterwaard is een en al nieuwe, ruige natuur; de polder
bestaat vooral uit landbouwgrond, veroverd op de woeste Waal. Beide zijn prachtige gebieden met hun eigen aard.

De Millingerwaard en de Ooijpolder zijn onderdeel van het omvangrijke natuurgebied Gelderse Poort, dat al in Duitsland begint en links en rechts de Rijn en Waal omklemt. Hier ligt de oorsprong van het Nederlandse rivierenlandschap. In het verre verleden zocht het water wild kronkelend een weg tussen zand, klei en grind. De begroeiing bestond uit ooibossen: wilgen, eiken, zwarte populieren, elzen, fladderiep, zoete kers, gras, riet en vooral doornachtige struiken zoals de meidoorn. De rivier is geleidelijk getemd en in het keurslijf van één bedding gedwongen. Hoewel, af en toe jaagt het water nog schrik aan, zoals ruim 20 jaar geleden, in 1993 en 1995, toen het hoog tegen de dijk klotste en vee en volk een veilig heenkomen moesten zoeken. Een miljarden euro’s kostend project, Ruimte voor de Rivier, moet voorkomen dat het nog een keer zo mis gaat.

WANDELEN
Iedereen kan naar hartelust struinen in de Millingerwaard. Vooral voor de wandelaar is het een prachtig gebied. Trek wel laarzen aan, want op sommige plekken kan het nat zijn. Verken het gebied met zijn vele water. In voorjaar en zomer zorgt een voetveer voor een bijzonder tochtje over het water. Staatsbosbeheer heeft een wandelroute uitgestippeld, die langs diverse bijzonderheden voert. De route begint bij de parkeerplaats Lange Paal aan de Duffeldijk, tussen Kekerdom en Millingen aan de Rijn.
Kijk in de nieuwe Naober (winter 2018) voor de uitgebreide beschrijving.


Reacties (3)
 • Reactie door Erna Hofman op 26-12-2017 20:37:16

  Graag zou ik willen weten hoe lang de wandeling is, door de Millingerwaard. Een prachtig gebied, zo te zien! Met vriendelijke groet, Erna Hofman

 • Reactie door redactie op 08-01-2018 12:00:18

  Beste Erna,
  Deze wandeling zal gemiddeld 2 uur in beslag nemen. De fanatieke wandelaars zijn wellicht sneller klaar. Als je langzamer loopt of veel stopt onderweg zal het wellicht langer duren.
  Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Hartelijke groeten, de redactie

 • Reactie door Els Kuik op 19-01-2018 12:23:57

  Wat een prachtige foto's!
  Ideetje om er enkele of dubbele kaarten zonder tekst van uit te geven?
  Er zijn tenslotte nog altijd mensen die écht Schrijven!
  Geniet van het blad iedere keer .Dank daar voor.Els.

Plaats een reactie

Word nu abonnee van Naober!

Klik hier voor de aanbieding