Kracht en pracht van het oosten

Pracht van de streek

Editie:

2017 Herfst

In iedere uitgave van het magazine Naober komt in de rubriek ‘Pracht van de streek’ uitgebreid een bijzonder gebied in Oost-Nederland aan bod. Op Naober.nl vindt u allerlei extra’s en praktische informatie over deze streek. Bijvoorbeeld over verpoos- en verblijfmogelijkheden in het gebied, wandel- of fietsroutes, aanvullende foto’s en een speciale video, gemaakt met een drone.


Vilsteren

Lakenvelder koeien in het landschap rond Vilsteren. Een schitterend gezicht. Het rundvee is meer dan een mooi plaatje. De koeien symboliseren de bijzondere aanpak van het eeuwenoude landgoed. Met – heel modern – zijn eigen merk, bedoeld om Vilsteren levend en levendig te houden.

Een ritje van Ommen naar Vilsteren is een paar kilometer, maar alleszins de moeite waard. Van een afstand zijn de molen en het Huis Vilsteren te zien. Het geheel gevat in een groene lijst van bomen, natuur en een compleet dorp. Een wereld die rust uitstraalt, al rijden hier ook auto’s, fietsen met accu’s en hedendaagse landbouwmachines rond. Maar toch, de rust overheerst. Hier kom je op adem. “Het is nog allemaal heel puur”, oordeelt Liesbeth Cremers die in het Huis Vilsteren woont. Ze maakt deel uit van de familie Cremers die al 150 jaar eigenaar is van het landgoed. Met ruim 1.050 hectare behoort Vilsteren tot de grotere landgoederen met bos, natuurterrein, landbouwgrond, boerderijen en een landhuis. Die omvang is een voordeel, legt de bewoonster uit. Daardoor heeft het landgoed betere mogelijkheden om het geheel in een goede balans te beheren. Als voorbeeld geeft ze de molen die, na een kostbare restauratie, kan blijven draaien. Het geld daarvoor kwam uit opbrengsten elders op het landgoed, zoals de pacht en de verkoop van gekapte bomen.


Plaats een reactie

Naober Nieuwsbrief

Ja, ik wil wekelijks Naobernieuws in mijn mailbox!