Kracht en pracht van het platteland

Post

Editie:

2018 Voorjaar

Wilt u reageren op een artikel in Naober? Dat kan! Stuur een mailtje naar info@naober.nl onder de vermelding: Post. Een ‘gewone’ kaart of brief is evenzeer welkom: Naober, postbus 133, 7040 AC ’s-Heerenberg.
De redactie behoudt zich het recht voor post te bewerken of niet te plaatsen. De inhoud geeft de mening van de briefschrijvers (m/v) weer.
Vilsteren

Geweldig, het artikel over Vilsteren. Voor mij pure nostalgie: de zomer van 1960. Waren daar drie maanden in het bos gelegerd. De laan voorbij dat leuke kerkje. De mooiste periode uit mijn diensttijd. Wat daar in die drie maanden is gebeurd, daar kan ik heel wat over schrijven. Het kerkje heb ik om de twee weken bezocht. ’s Zondags naar de Heilige Mis. Het andere weekend naar huis om te voetballen.

O ja, dit nog. ’s Avonds gingen we naar Ommen, naar café Siero. Is dat er nog? Ik zal toch nog eens een keer die kant op gaan om te kijken hoe het er nu uit ziet. In ieder geval heel hartelijk bedankt voor dit mooie artikel in Naober.

Herman Nas, Dieren

Naschrift redactie: (Door de redactie iets ingekort)


Emmerspuit?

In de rubriek Post van Naober 6-2017 vraagt S. Wolters zich af welk apparaat hij vond in een te restaureren bergschuur.

Het lijkt op een emmerspuit. Te gebruiken om een brand mee te blussen. Wij hebben een modernere versie uit 1957.

Ik zag er ook een op deze website; die lijkt meer op de foto van S.Wolters.

Willeke Eskes, VierhoutenStrunkebraon

Dank u wel dat ik de ballonvaart mocht winnen met het woord ‘strunkebroan’ (Naoberdagen, eind september 2017).

In de bijlage de tekst van het lied ‘Strunkebroajen’, gemaakt door Henk Hilferink van de niet meer bestaande muziekgroep Spöl. Ik heb toestemming gevraagd en gekregen om jullie de tekst toe te sturen.

Annie en Theo Rutgers, Varsseveld

Naschrift redactie: De tekst van Strunkebraojen/Strunkebraon is te vinden in de rubriek Allerlei Streektaal


Dank!

Graag willen we jullie langs deze weg hartelijk danken voor het artikel in Naober. Mooie teksten van Jolanda de Kruyf en verrassende foto’s van Ingrid Sweers. Met beide dames hadden we een erg leuke ontmoeting. We krijgen heel veel reacties op het stuk.

Goed gaon!

alias Rudolf Sluier en de vrouw

Henk en Jannie Nijkamp, alias Rudolf Sluier en de vrouwArmeens/Aramees

Hulde voor het initiatief een dialectkrant uit te brengen. Aan goede informatie over het gebruik van de streektaal en dialectspelling is veel behoefte.

Wel moet ik wijzen op een onjuistheid. In het stukje ‘Statenbijbel als begin van het Nederlands’ worden het Armeens en het Aramees door elkaar gehaald.

Armeens is een Indo-Europese taal, gesproken in Armenië en Nagorno-Karabach. Het Aramees daarentegen is een zeer oude semitische taal – naast het Hebreeuws – die is gesproken in Syrië en Palestina. Mogelijk was het ook de taal die Jezus sprak. Het wordt beschouwd als de meest algemene taal van het Midden-Oosten. Hierover is dit jaar het boek ‘De eerste wereldtaal’ van Holger Gzella verschenen. Het verwisselen van de twee talen is een veelgemaakte fout. Ik besef dat taalkunde niet ieders vak is, maar juist als informatie zo specifiek wordt gegeven als in dit stukje, dan moet die wel kloppen.

Henk Harmsen, Stokkum

Naschrift redactie: Helemaal mee eens. Dank voor de correctie!


Met Naober op de bank

Kreeg Naober van de buurvrouw, omdat ik nogal wat tijd doorbreng op de bank i.v.m. een nieuwe heup die zich nog een beetje moet voegen.

Ik kende Naober amper, maar heb inmiddels een stapel oude exemplaren en zal me voorlopig niet vervelen!

Heel veel succes gewenst met uw mooie blad voor 2017!

Willemien Venderbosch, VarsseveldGeen pakjes, geen zakjes

Naober is méér dan een mooi blad. Ook de website trekt de nodige bezoekers. Het bruine bonenrecept met mosterdsaus op www.naober.nl riep nogal wat reacties op. De een maakt het al twintig jaar op die manier, de ander zweert bij bruine bonen in karnemelksaus. Hebt u een variatie of een ander geweldig recept waarvan u vindt dat iedereen het moet kennen? Laat het achter op www.naober.nlGierpomp

Ik vind de foto van S. Wolters uit Terwolde in Naober winter 2017 niet echt duidelijk, maar ik denk dat het een pomp is om gier in de giertank te pompen om het vervolgens over het land te verspreiden.

Jan VeltkampHermien

Ontsnapte koe Hermien (eind januari in het nieuws, red.) is dankzij een ‘crowdfundactie’ gered van de slacht en mag nu waarschijnlijk de rest van haar leven genieten in een koeienrusthuis in Friesland. Het verhaal lijkt op een sprookje. Ook ik zou niet anders willen dan dat Hermien na alle moeite een mooi leven te wachten staat. Is het eigenlijk niet een beetje hypocriet, omdat deze koe een naam en een gezicht heeft? Ze heeft iets uitzonderlijks gedaan en blijft daardoor gespaard voor de slacht. Ik heb daar een beetje een dubbel gevoel over en ik vraag mij af of ik de enige ben.

PS: Verder ben ik eigenlijk heel benieuwd hoe lang een koe kan overleven in een bos.

Marianne Steenbergen, Deventer

Naschrift redactie: Op de redactie hebben we weinig echte koeienkenners, maar deskundigen lieten in kranten optekenen dat koeien in een bos al snel iets van hun gading vinden en het daardoor wel een poos kunnen uithouden.
Reacties (1)
  • Reactie door R. Boezelman op 26-02-2018 09:39:49

    Cafe Siero heeft een andere naam.
    Cafe de Herberg is nu de naam.

Plaats een reactie

Word nu abonnee van Naober!

Klik hier voor de aanbieding

Naober Nieuwsbrief

Ja, ik wil wekelijks Naobernieuws in mijn mailbox!