Kracht en pracht van het platteland

Post

Editie:

2017 Voorjaar

Wilt u reageren op een artikel in Naober? Dat kan! Stuur een mailtje naar info@naober.nl onder de vermelding: Post. Een ‘gewone’ kaart of brief is evenzeer welkom: Naober, postbus 133, 7040 AC ’s-Heerenberg.
De redactie behoudt zich het recht voor post te bewerken of niet te plaatsen. De inhoud geeft de mening van de briefschrijvers (m/v) weer.
Krentenwegge

Ik heb een vraag over de preuverieje van krentenwegge in het decembernummer van Naober. Heeft de blinde keuring plaatsgevonden vóór of na 1 oktober? Is dit gebeurd met een mystery guest of is er die dag bewust naar gevraagd? Ik stel deze vraag in overleg met collega Huiskamp, Winterswijk/Brinkheurne, waar ook krentenwegge gehaald was. Niet bij ons overigens (bakkerij Berenschot, Winterswijk/Woold). Na het bedrijf 100 jaar te hebben gehad, zijn wij op 30 september allebei gestopt. We gaan veel met elkaar om, vandaar. Zij zijn overgenomen door de Plus-bakkers in Winterswijk en zijn benieuwd of het hun brood was of het brood dat door de Plus Bakkers gebakken was.

Marianne Berenschot, Winterswijk

Naschrift redactie: De krentenwegge is vóór 1 oktober gekocht en ook voor die tijd beoordeeld. De aankoop is inderdaad gedaan door een mystery guest die zich niet namens Naober bekend gemaakt heeft. Dat is naar ons idee de eerlijkste manier.


Rijp en giezel

Rijp is een winterweerverschijnsel met vorst. IJzel is ook zo’n term, maar dan meer voor aanvriezende regen op onderkoelde ondergrond.

In mijn jeugd hoorde ik twee variaties voor wat toen ‘rijp’ heette. ‘Giezel’ en ‘iezel’, allebei met langgerekte ie.

Met die aankleding zagen bomen, struiken en planten er als betoverd uit. In die toestand werd gesproken van ‘ruige vorst’. Zo heb ik dat toen tenminste begrepen.

Alfons Vossebeld, RuurloGiezel/Giezul

Geboren in Colmschate, toen het nog een dorp met wijde omgeving was, heb ik het dialect geleerd, zoals dat toen thuis en in de omgeving gesproken werd.

‘Rijp’ was: iezul/iezel of giezul/giezel.

Bijvoorbeeld: Noe moj is kieken, ut giezult.

Of: De giezul hangt an de boom’n.

Of: Ut giezelt zien beste – De rijp neemt flink toe.

H. Harmsen, Olst

H. Harmsen, OlstDank

Wij willen u heel hartelijk bedanken voor het mooie stuk in Naober. Goed geschreven en leuke foto’s. Misschien van de zomer nog eens, als alles in bloei sta

Ampie en Batje Bouw, ’t HardeNertsen

Jammer Naober, dat u zich verlaagt tot het schrijven van een artikel over dierenmishandeling, want dat is het fokken van nertsen voor bont. Dat is toch niet meer van deze tijd? Als je ziet hoe die dieren moeten leven en daarna worden afgemaakt, het is gewoon onbeschrijfelijk. Het heeft mij zeer verwonderd dat Naober niet zorgvuldiger is met het kiezen van de artikelen, want dieren vermoorden voor bont is asociaal. Het wordt tijd dat de wetgever hier eerder een verbod oplegt dan het geplande in 2024. Sorry dat ik mijn abonnement moet opzeggen. Ik hoop dat veel dierenliefhebbers zullen volgen om deze arme dieren een kans op een beter leven te geven.

Freerk Talma

Naschrift redactie: U haalt twee dingen door elkaar: uw ongenoegen over een sector en het opzeggen van een abonnement op Naober. Voor het ongenoegen over een sector moet u bij een organisatie zijn, die zich verzet tegen die sector. Uw abonnement moet u gewoon houden om te lezen over de kracht en pracht van het oostelijke platteland. Dierenhouderij is onverbrekelijk verbonden met het platteland. Dat uit zich in Naober via een rubriek waarin wij boerinnen en tuindersvrouwen aan het woord laten over hun sector. Daar hoort ook de nertsenhouderij bij. Het is juist goed om van een direct betrokkene te lezen hoe zij er tegenaan kijkt. De maatschappelijke vraagstukken rond de nertsenhouderij komen in het artikel overigens duidelijk aan bod, evenals haar kijk daarop. U bent zelf mans genoeg om vervolgens uw oordeel te vellen over die sector. Je afsluiten voor het geluid van een ander is nooit goed. Naober maakt het niet te bont.


Nertsen 2

Afgelopen week ontving ik van u het winternummer van Naober met daarin een artikel over de nertsenfokkerij. Ik ben zeer verontwaardigd en boos over het feit dat u me daarmee ongevraagd confronteert.

Het is voor mij onbegrijpelijk dat u dergelijke manieren van dierenmishandeling promoot, want zo zie ik dit artikel. Bent u dan echt niet op de hoogte van de misstanden in deze sector? U weet toch ook dat er een verbod komt? Dat is niet zonder reden!

Graag verwijs ik u naar de site van Bont voor Dieren. Nadat u dat gelezen hebt, zult u begrijpen dat u een grote blunder hebt gemaakt door dit artikel te publiceren. En het dan ook nog bij mij thuis te laten bezorgen. U moet zich schamen!

Ik wil uw blad niet meer lezen!

S. Vermeulen

Plaats een reactie

Word nu abonnee van Naober!

Klik hier voor de aanbieding

Naober Nieuwsbrief

Ja, ik wil wekelijks Naobernieuws in mijn mailbox!