Kracht en pracht van het platteland

Post

Editie:

2017 Lente

Wilt u reageren op een artikel in Naober? Dat kan! Stuur een mailtje naar info@naober.nl onder de vermelding: Post. Een ‘gewone’ kaart of brief is evenzeer welkom: Naober, postbus 133, 7040 AC ’s-Heerenberg.
De redactie behoudt zich het recht voor post te bewerken of niet te plaatsen. De inhoud geeft de mening van de briefschrijvers (m/v) weer.
Rauw

Uw blad viel weer in de bus en gelukkig had ik mijn abonnement maar voor korte duur, want ook mij is uw aandacht voor de moordpartijen op nertsen zeer rauw op het dak gevallen. Als dierenactiviste onderneem ik actie tegen deze gruwelijke praktijken. Zeg eens eerlijk, past het een blad als Naober om dit soort mensen een plek en aandacht te geven? Zinloze moorden, omdat sommige mensen zo nodig moeten pronken met andermans velletje? Walgelijk gewoon. Ook ik had per direct mijn abonnement beëindigd, als dit al niet gebeurd was. Jammer, echt jammer, want verder is het een mooi blad. Het oosten is prachtig, zeker. Er is toch genoeg ander materiaal

voorhanden om over te schrijven? Waarom zou je zulke moordenaars een kans geven hun kant van het verhaal te doen? Als je tot zo iets in staat bent, heb je geen podium verdiend. Gelukkig hebben wij het met velen zover dat de sector – helaas veel te laat – straks zijn deuren moet sluiten. Hopelijk gaan deze mensen dan iets doen zonder dieren.

​Betty Koers

Naschrift redactie: Spijtig dat u uw abonnement op Naober niet verlengt. We respecteren uw mening over de pelsdierenhouderij, al kunnen we ons allerminst vinden in de door u gebruikte bewoordingen als ‘walgelijk’ en ‘moordenaars’. Het is geen PR-artikel voor bont, maar een artikel over een vrouwelijke ondernemer in de agrarische sector. Zij geeft weer wat haar beweegt; in dit geval in een sector die onder druk staat, maar die op dit moment nog steeds legaal in Nederland aanwezig is. De kritiek die er in de maatschappij is, evenals het verbod, komen in het artikel aan bod. Het is goed om te lezen wat dat teweeg brengt bij de vrouwelijke ondernemer. Je afsluiten voor het geluid van een ander is nooit goed.


Eerlijk

Bij deze een reactie op de twee boze brieven in de voorjaars-Naober die ik vandaag in de bus kreeg. Uit het feit dat jullie deze negatieve brieven plaatsen, blijkt dat jullie eerlijk zijn. Bedankt!
Zo, dit moest ik even kwijt en nu ga ik snel Naober verder lezen.

Dini Huijbers, Slijk-EwijkComplimenten

Ik reageer eigenlijk bijna nooit op een artikel, maar vond dat ik dat nu wel moest doen. Mijn complimenten dat jullie de reacties over de nertsen hebben geplaatst, ook al waren ze – zacht uitgedrukt – niet lovend.

Ik vind het juist prima dat alle onderwerpen aan bod komen. Of je daar nu achter staat of niet. Het blad zou veel te eenzijdig worden, als dit soort artikelen geen kans krijgt. Daarnaast vind ik de persoonlijke verhalen over nu en toen prachtig.

Voor mij blijft ontzettend belangrijk dat iedereen een kans krijgt om zijn of haar verhaal te vertellen. Of dat nu in jullie blad is of ergens anders. En los van wat u of ik ervan vindt/vind.

Joke SloetjesNieuwe abonnee

Het afgelopen jaar heb ik een cadeau-abonnement op Naober gehad. Met veel plezier heb ik artikelen gelezen over verschillende onderwerpen. Veel bewondering heb ik voor het artikel over de nertsenhouderij. Ten eerste vanwege de keuze van het onderwerp en ten tweede voor de onbevooroordeelde manier van schrijven over de liefde van de nertsenhouders voor hun vak en hun dieren.

Verfrissend na tijdschriften die Bont voor dieren en dergelijke organisaties napraten.

Ik heb me aangemeld als abonnee.

Marianne Tiessink

Naschrift redactie: Welkom!


Hart onder de riem

Graag willen we u een hart onder de riem steken voor wat betreft de artikelenkeuze. We lazen in het nieuwe voorjaarsnummer de ingezonden brieven over de nertsenfokkerij en de beleving van de briefschrijvers daarbij. Wij genieten van uw mooie en interessante blad en willen alleen maar zeggen: gaat u gewoon zo door.

René en Annet Zwijsen, Deursen-DennenburgNertsenhouderij

Ik heb met plezier en bewondering het artikel gelezen over Bettina en haar nertsenhouderij. Ik vind het zeer teleurstellend en diep triest dat er in Nederland mensen zijn die alleen op emotie leven. Die maar wat in het rond roepen en totaal geen kennis van zaken hebben als het gaat over landbouw – veehouderij – nertsenhouderij. De Nederlandse boeren/ondernemers zijn de beste van de wereld. Het platteland wordt echter om zeep geholpen door mensen die bijna de hele dag op emotie leven. Er worden alleen maar onzinnige, onwerkbare wetten en regels opgelegd om het de ondernemers maar zo moeilijk mogelijk te maken. Met zelfs een verbod waar het de nertsen betreft. Ongelooflijk!

De boeren/ondernemers die met dieren werken – zeven dagen in de week! – hebben het beste met ze voor. Als je dieren goed verzorgt, krijg je er veel voor terug: melk – eieren – een heerlijk stukje vlees – een mooie vacht/pels. De landbouwhuisdieren in Nederland hebben het beter dan veel mensen in andere delen van de wereld!

Ik wens Bettina veel succes!

Heel goed van Naober, het naschrift van de redactie. Top!

Anja

Naschrift redactie: Bij deze willen we discussie sluiten.


Teentjes

Ik kieke altied heel graag naor de gezegden in Allerlei Streektaal in oew mooie blad. Noe heb ik een opmarking betreffende dialect-ABC Drenthe. Daor steet het gezegde: Hij hef de oren dicht an de kop, met 3 antwoorden. Volgens mie is het goeie antwoord er niet bie. Bie ons (in Twello) betekent het dat hij gauw op zien teentjes etrapt is. Dat e gauw kwaod wordt.

Dat wo’k effen kwiet.

Anno Fridrichs, Twello

Naschrift redactie: In d’n Achterhook is ’t net as in Twello, maor volgens onze Drentse bron is ’t zo goed.


Verf

In de editie lente 2016 van Naober staat een artikel over wonen in een oude stamkroeg. Er staat een foto bij van de woonkamer. De kleuren die hier zijn gebruikt, zouden wij graag willen toepassen in onze boerderij. Is er een mogelijkheid om aan een mailadres of telefoonnummer te komen om dit bij de eigenaren te kunnen opvragen?

Karin van Beek

Naschrift redactie: Navraag leverde onderstaande reactie van de bewoners van de stamkroeg op: De kleur op de muren heet North Sea Silt van Pure & Original. De schilder heeft deze kleur voor ons gemengd, omdat we geen krijtverf wilden in verband met ‘smeren’. Dus we hebben wel de kleur, maar dan gemengd als muursaus. Het effect is hetzelfde en veel goedkoper.


Hertenvacht

Tijdens een bezoek aan een hertenboerderij viel het ons op dat de vacht van enkele herten er vreemd uit zag. Kale plekken, afgewisseld met stukjes vacht. Hoe komt dit? Zijn deze herten ziek?

​Anne en Freddy Steenbergen

Naschrift redactie: We hebben ons oor te luisteren gelegd bij een deskundige. Ruud Geerligs van Geerligs Hertenhouderij in Borculo schrijft: Lastig op afstand te beoordelen, maar het meest waarschijnlijk is ‘verharing’. Edelherten hebben een zomer- en een wintervacht. Dus twee keer per jaar wisselen ze van vacht. Tijdens deze wisseling kan de vacht er een poosje wat minder mooi uit zien. De oude vacht is dan dof en afgestorven, maar eronder zit al de mooie nieuwe vacht. De haren daarvan zijn dan echter nog heel kort.


Ongeduldig…

Ik heb een cadeau-abonnement op Naober. Het winternummer heb ik begin december ontvangen, maar het voorjaarsnummer valt maar niet in de brievenbus. Of mopper ik te vroeg? Neem het me dan maar niet kwalijk, maar ik verheug me er zo op!

Een paar minuten later…

Ik stuurde mijn e-mail weg en daar was de postbode. Ik heb ’m binnen, hoor! En nu lekker kijken en lezen.
Bedankt!

Lenie Ouwehand, AlkmaarKiek!

De afgebeelde bloem is een Freesia. De gele bloemen ruiken zoeter dan de blauw/paarse. Uit elk klein wit bolletje groeit een steeltje met een ‘tros’ bloemetjes op een rij. Wanneer ik Freesia's zie en ruik, ben ik weer even terug in mijn jeugdtijd in Boven-Leeuwen, toen wij als kinderen de buurman hielpen met bolletjes planten en later met het Freesia's ‘bossen’: elke keer 10 steeltjes bij elkaar in een bosje verzamelen en daar een elastiekje omheen doen. Zo gingen ze dan naar de bloemenveiling in Aalsmeer.

Megchi Broekman

Reacties (2)
  • Reactie door H. Mazier op 21-04-2017 22:03:46

    Het was een mooi en informatief artikel over de nertsenhouderij en heb juist meer respect voor gekregen. Inmiddels weet ik dat het dier/vlees ook wordt gebruikt. Uiteindelijk of je een koe houd voor het vlees en zijn huid daarna verwerkt of andersom maakt uiteindelijk niets uit als het dieren leven voorafgaand maar goed is geweest. Het boerenleven wordt totaal niet begrepen door te reacties van de emotie ipv de ratio, jammer. Eigenlijk zou er een verbod moeten komen op dit soort weinig kennis hebbende of het niet goed kunnen lezen van artikelen reacties moeten komen.

    Succes Naober met het blad!

  • Reactie door redactie Naober op 13-06-2017 12:37:43

    Beste heer van Laar, dat klopt! Naober zou 10 juni uitkomen, maar dat is door omstandigheden verzet naar 16 juni. Vriendelijke Naober groet

Plaats een reactie

Word nu abonnee van Naober!

Klik hier voor de aanbieding

Naober Nieuwsbrief

Ja, ik wil wekelijks Naobernieuws in mijn mailbox!