Kracht en pracht van het platteland

Post

Editie:

2016 Winter

Wilt u reageren op een artikel in Naober? Dat kan! Stuur een mailtje naar info@naober.nl onder de vermelding: Post. Een ‘gewone’ kaart of brief is evenzeer welkom: Naober, postbus 133, 7040 AC ’s-Heerenberg.
De redactie behoudt zich het recht voor post te bewerken of niet te plaatsen. De inhoud geeft de mening van de briefschrijvers (m/v) weer.
Van over de Iessel

In het lies je van streektoalorganisaties stun de Schrieversbond Overiessel niet vermeld. Diej hebt nog wea ne mooie site op internet . Klik mar an op www.vanoverdeiessel.nl. Ik vun ’t wea prachtig det oeleu zovolle andacht bes teedn an oonze streektoal.

Fenny Martens-BerendsBijen in de war?

Van Hennie (nadere gegevens onbekend) kregen we bijgaande foto met de vraag: waarom doen bijen dit? Die raten zouden toch ín de boom moet en zitten? Wie van onze lezers heeft een verklaring voor dit fenomeen?

HennieBaloeter

Ik las in Noaber nr. 5 de rubriek Post, waarin de betekenis van het woord ‘baloeter’ werd gevraagd. Ik had er nog nooit van gehoord, maar werd nieuwsgierig en ben gaan zoeken in verschillende dialect woorden-boeken. In Dijkhuis’ Twents in woord en gebruik vond ik op pagina 495 het woord ‘loeter’. Een van de betekenissen daarvan is ‘louter’ of ‘alleen’. In de zin in de rubriek Post zou het dan ‘louter rechtdoor’ of ‘alleen maar rechtdoor’ kunnen betekenen. Met de toevoeging ba- aan het woord loeter zou het een Achterhoekse variant kunnen zijn en de betekenis kunnen hebben van ‘alleen maar rechtdoor, tot waar we vorig jaar de bonen hadden staan. Misschien niet helemaal correct, maar toch wel aardig om te weten.

André van den Houten, Rijssen

Naschrift redactie: Dank voor de naspeuringen. Meer reacties op ‘baloeter’ zijn te vinden in de rubriek Onder Naobers.


Nusdölleken

Hans Keuper noemt het woord ‘nusdölleken’ een mooi en lief woord. Ik was vroeger thuis in Haaksbergen niet het nusdölleken maar het ‘nustekötje’. De jongste van het gezin dus. Wat dat ‘köt je’ betekent, weet ik trouwens niet. Ik ken alleen de kötjes in de ogen. Hebben jullie enig idee?

Trees Waalderbos, Didam

Naschrift redactie: ‘Nusdölleken’ en ‘nustekötje’ worden naast elkaar gebruikt. Allebei met dezelfde betekenis: ’n jongsten van d’n trop. ‘Kötjes’ zijn inderdaad viezigheidjes in de ooghoeken. Zouden die een relatie kunnen hebben met de oogappel? Wie het weet mag het zeggen!


Rijtje

In het verhaal over Hoog- en Laag-Keppel heeft de schrijver ze niet allemaal op een rijtje. Zo schrijft hij bijvoorbeeld in het bijschrift bij de molen op pagina 30 dat de windmolen voor watertoevoer zorgt om de watermolen te laten draaien. Het is precies omgekeerd. De windmolen maalt de molenkolk naar een lager niveau, zodat de watermolen iets terug op het normale waterpeil kan draaien. Het bijschrift op pagina 34 klopt niet. We zien hier niet het koetshuis bij de ingang uit de 19de eeuw, maar het veel oudere bouw- of schathuis op het terrein voor het huis. Het is verbonden aan de middeleeuwse dieventoren met cachot .

Jan Berends, DoetinchemSteenfabriek

Prachtig verhaal over Hoog- en Laag-Keppel! Eén opmerking: AVIKO is niet verhuisd naar een steenfabriek, want die was er niet in Steenderen. De aardappelverwerkers hebben de gebouwen van de V.I.R. (Verenigde Industrieën Rotterdam) overgenomen. De steenfabriek stond in Olburgen. Ga zo door met Naober. Ik geniet elke keer weer.

Stef Niessink, Steenderen

Reacties (1)
  • Reactie door A Visser op 10-02-2017 14:22:43

    Even een reactie Over wandelen De wandeling bij de lindesche molen is 19 febr
    En niet 29 februari

Plaats een reactie

Word nu abonnee van Naober!

Klik hier voor de aanbieding

Naober Nieuwsbrief

Ja, ik wil wekelijks Naobernieuws in mijn mailbox!