Kracht en pracht van het oosten

Post

Editie:

2017 Winter

Wilt u reageren op een artikel in Naober? Dat kan! Stuur een mailtje naar info@naober.nl onder de vermelding: Post. Een ‘gewone’ kaart of brief is evenzeer welkom: Naober, postbus 133, 7040 AC ’s-Heerenberg.
De redactie behoudt zich het recht voor post te bewerken of niet te plaatsen. De inhoud geeft de mening van de briefschrijvers (m/v) weer.
Möppelt

Ik las in de vorige Naober bij Dialect ABC - Kop van Overijssel de uitdrukking: IJ löp met Evert op de rugge. Dat is niet correct. Het is: IJ ef de man van Möppelt op de rugge. Als uitleg staat er nu: Hee is lever lui dan meu. In het Hasselts is dat: IJ is liéver lui dan muu.

Bertine Brinkman, Hasselt

Naschrift redactie: Dank voor de aanvulling.


Complimenten van overzee

Goedendag vanuit Canada,

Een goede vriend gaf mij Naober om te lezen. Mijn compliment voor de reuzegoede artikelen. Al woon ik al meer dan vijftig jaar in Canada, het is heel fijn om te lezen.

Peter Prakke, Ancaster, Ontario – CanadaLandverhuizers

In het Nazomernummer van Naober las ik dat Bert Wagendorp van plan is een roman te schrijven over de Achterhoekse landverhuizers die rond 1850 naar Amerika trokken.

Misschien kunt u hem, namens mij, doorgeven dat tal van verhalen en bijzonderheden hierover te vinden zijn in het boek Winterswijkse pioniers in Amerika van Willem Wilterdink. Het boek bevat ook een complete en gedetailleerde lijst van mensen die uit Winterswijk emigreerden. Meer dan 1000 in totaal.

Wilterdink heeft diverse bezoeken aan Amerika gebracht om onderzoek te doen en te spreken met verre familieleden. Als Hulzer Willem heeft Willem Wilterdink in Oost-Nederland overigens grote bekendheid verworven als cabaretier.

D. W. Hesselink, EnschedePomp

Weer genoten van de Herfstnaober. Plat praoten kan ik wel, ma plat schrieven is weer wat anders.

Als jullie nog eens een hoekje over hebben voor een vraag aan de lezers. Ik vraag me al tijden af waar de ‘pomp’ op de foto voor diende. Er heeft een slang aan gezeten. Hij kwam tevoorschijn bij het opruimen van een te restaureren zesroedige bergschuur.

S. Wolters, TerwoldeHigh tea

Graag wil ik jullie hartelijk danken voor de lekkere prijs, een high tea voor twee personen. We hebben er onlangs gebruik van gemaakt bij Intratuin in Lochem. Het was heel goed verzorgd en overheerlijk. We hebben er erg van genoten. Zeker voor herhaling vatbaar.

Lucy Schreven, GendringenCitroentaart

Op 22 augustus hebben mijn dochter en ik onze verjaardagen gevierd; we zijn namelijk op dezelfde dag jarig.

We hebben de heerlijke citroentaart (zie foto) uit jullie tijdschrift gemaakt, alleen hebben wij in plaats van limoncello, citroen-brandewijn gebruikt. De taart was meer dan de moeite waard. We gaan hem zeker vaker maken.

Ingrid en AniekSchorten

Op 23 september zijn wij als "vriendinnenuitje" naar de Naoberdagen geweest. Onze mannen wilden ook graag mee en wij dachten hoe meer zielen, hoe meer vreugd. We waren nog geen vijf minuten op de markt en hadden de portemonnee al bijna leeg, want wij kwamen de kraam met schorten tegen. Passen maar en meteen verkocht, dus kopen maar. Wij dragen de schorten elke dag met veel plezier. Prachtschorten zijn het!

Annet en Ingrid uit Drenthe

Plaats een reactie

Naober Nieuwsbrief

Ja, ik wil wekelijks Naobernieuws in mijn mailbox!