Kracht en pracht van het oosten

Puur Koken

Kalkoenfilet met bosbessensaus

Benodigdheden:
Voor de kalkoenfilets:

- 2 kalkoenfilets
- 1 sinaasappel/partjes verse mango
- 3 eetlepels bloem
- Zout, versgemalen (citroen)peper
- 2 eetlepels olijfolie
- Toefje peterselie

Voor de bosbessensaus:
- 0 gram roomboter
- 50 gram bacon
- 1 kleine rode ui
- Mespuntje poedersuiker
- 100 cc rode port
- Sap van 1 sinaasappel
- 2 eetlepels vleesfond
- 4 eetlepels crème fraîche
- 2 theelepels grove mosterd
- 4 eetlepels bosbessenjam

Bereidingswijze:

  1. Snijd de bacon in stukjes. Snijd dunne plakjes van een sinaasappel en halveer deze. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in partjes. Pers de andere sinaasappel uit en bewaar het sap voor de bosbessensaus.
  2. Snijd de ui in dunne ringen.
  3. Smelt de roomboter in een koekenpan tot ze lichtbruin van kleur is. Bak de baconstukjes gedurende ongeveer 5 minuten. Voeg de uiringen en het mespuntje poedersuiker toe. Zachtjes fruiten tot de ui zacht en glazig is.
  4. Doe de rode port, vleesfond en het sinaasappelsap er bij in. Roer de ingrediënten door elkaar en laat ze ongeveer 10 minuten zachtjes inkoken op halve kookstand.
  5. Voeg op ‘t laatst de crème fraîche, mosterd en bosbessenjam toe en roer ze door de ingedikte saus.
  6. Snijd de kalkoenfilet in niet al te dunne reepjes. Ongeveer 3 cm breed.
  7. Meng in een diep bord de bloem met zout en peper en haal de kalkoenreepjes er doorheen. Schud de overtollige bloem eraf.
  8. Verhit de olie in een braadpan en schroei de kalkoenreepjes dicht. Bak ze, onder voordurend bewegen, in 5 tot 6 minuten lichtbruin en gaar op hoog vuur.
  9. Haal de kalkoenreepjes uit de pan en laat ze even ‘rusten’. Schik ze daarna op een verwarmde schaal en bedruip ze met een beetje saus.
    Garneer de rand van de schaal met de halve plakjes sinaasappel en/of partjes mango. Garneer het gerecht af met een paar toefjes peterselie. Serveer de rest van de saus er apart bij.

De kalkoenfilet met bosbessensaus is lekker met rijst of pasta en een frisse groentesalade.
Eet smakelijk!


    Reacties (1)
    • Reactie door jannie de jong op 23-12-2017 12:59:17

      lijkt me heel lekker
      en is ook nog gezond door de bessen

    Plaats een reactie

    Naober Nieuwsbrief

    Ja, ik wil wekelijks Naobernieuws in mijn mailbox!