Kracht en pracht van het platteland

Puur Koken

Bruine bonen in mosterdsaus

Benodigdheden (voor 4 personen):
• 1 grote pot bruine bonen (HAK bijv.)
• 500 gram speklappen of kant en klare spekreepjes
• 2 uien
• peper en zout
• 2 flinke theelepels grove mosterd (Doesburgse, Groningse…)
• 2 bouillonblokjes
• ¼ liter water
• een klontje (room)boter
• bloem

Bereidingswijze:
- Doe de bruine bonen in een vergiet en laat ze uitlekken. Het vocht bewaren.
- Snijd de speklappen in reepjes, kruid ze en bak ze bruin in weinig olie.
- Snijd de uien niet te fijn, voeg ze aan het vlees toe en laat het geheel lekker gaar worden.
- Smelt de boter in een pan. Bloem erbij doen en goed roeren. Daarna beetje bij beetje het water waarin de bouillonblokjes zijn opgelost en het bonennat. Blijven roeren tot een gladde massa ontstaat.
- Breng deze saus op smaak met de mosterd.
- Voeg de saus toe aan de spekjes met ui. Doe tenslotte de bonen er bij in.
- Laat alles door en door warm worden.

Geef er een lekkere aardappelpuree bij.
Eet smakelijk!


    Reacties (11)
    • Reactie door Els Kuik op 19-01-2018 12:17:12

      Ziet er heerlijk uit.
      Zou fijn zijn als er ook eens recepten voor eenlingen kwamen.
      De hele vriezer vol met andere kwarten en resten....
      Je wilt toch liever vers eten!
      Zeker voor ouderen eenlingen, ik ben 85, is het prettig om niet altijd uit de vriezer te eten.

    • Reactie door magda smits-schuurmAN op 19-01-2018 16:50:05

      Dinie dat lijkt me een heerlijk recept, ga ik zeker een x koken. Bedankt!

    • Reactie door Henny Slotboom-Essink op 19-01-2018 18:28:48

      Dit zal binnenkort bij ons op tafel komen. Weer eens wat anders dan bruine bonen met gebakken uien en karnemelksaus!

    • Reactie door Dini Dannenberg-Wessels op 19-01-2018 20:56:29

      Dit lijkt me heerlijk! Geen pakjes of zakjes!
      Kies

    • Reactie door Biesbroek op 20-01-2018 12:44:49

      Waarom zou men bruinebonen uit een potje van Hak nemen waar veel suikers in zitten als je gezonder met verse of gedroogde bruine bonen tot een gezondere maaltijd kan komen?
      Onze voorouders maakte de lekkerste (en gezondste) maaltijden met tijdsgebonden groentes klaar en konden daar hard door werken. Alleen Bartje had hier weinig zin in.
      Bert

    • Reactie door Josephine willemsen op 20-01-2018 19:13:17

      Hoe maak je bruine bonen met ui en karnemelksaus Henny Slotboom?

    • Reactie door Gerda Jansen- Verwaijen op 20-01-2018 19:29:17

      Vandaag geprobeerd "heerlijk" voor herhaling vatbaar!!

    • Reactie door Herma Heuver op 21-01-2018 18:35:22

      Ga ik zeker proberen maar dan zonder de bouillontabletten, in de bonen en de mosterd zit al genoeg.

    • Reactie door Gerard Elbertsen op 22-01-2018 15:47:38

      Heerlijk hoor, ga zo door.

    • Reactie door Magda Smits op 23-01-2018 11:54:07

      Dit recept is al heel oud zelf wist ik het niet meer onze zonen vertelden me dat ik dat voor 20 jaar al kookte!

    • Reactie door uiterwijk op 24-01-2018 15:40:48

      fffffff

    Plaats een reactie

    Word nu abonnee van Naober!

    Klik hier voor de aanbieding