Kracht en pracht van het oosten

Puur Koken

De rubriek Puur Koken staat garant voor pure, eerlijke gerechten, die door iedereen te maken zijn. De verrassende recepten zijn van de hand van onze lezers.

Lezers kunnen hun recepten met ons delen via Facebook of insturen naar info@naober.nl. De lezer van wie zijn/haar recept wordt gepubliceerd in deze rubriek op de website en/of in de nieuwsbrief, wint het Naober kookboek "Kokkepot".


Proemenkreuze

In Drenthe bestaan veel recepten van Proemenkreuze. Proemenkreuze kwam vroeger met name bij feestelijke gelegenheden op tafel. Er zijn meerdere manieren om dit recept te bereiden, maar eenvoud is nog altijd het kenmerk van het ware. Naober Magazine doet het zo …

Benodigdheden:
• 75 gram gedroogde pruimen
• 50 gram rozijnen
• 1 liter karnemelkse bloempap
• 1 eetlepel kaneel
• 1 eetlepel stroop
• 1 eetlepel boter
• Maïzena

Bereiding:
Week de pruimen een nacht in 2 1/2 deciliter water. Kook ze de volgende dag 10 minuten, mét de rozijnen. Verwarm in een ander pannetje, al roerend, de karnemelkse pap. Niet laten koken! Roer de kanaal, stroop en boter bij de pruimen. Eventueel binden met wat maïzena. Verdeel de pap over 4 borden en schep de pruimenpap (Proemenkreuze) erop.


    Reacties (5)
    • Reactie door Trees op 11-08-2017 20:22:26

      Is dit een nagerecht?

    • Reactie door Gerard Strijker op 12-08-2017 19:28:47

      Och wat was det toch lekker spul! Mien Moo kun altied lekker kook'n, en as ze dan proem'nkreuze e kookt had, was de panne te klein.

    • Reactie door Lian Dercksen op 12-08-2017 19:34:24

      Wordt dit gegeten als hoofdgerecht, vanwege de karnemelkspap of is het een machtig "toetje"?llijkt me lekker om te maken.

    • Reactie door Leen op 13-08-2017 14:27:55

      Ik ken het recept uit het westen, daar heet het 'Pruimensmoord', in dialect 'Proimunsmoord'. Het geheel wordt elkaar geroerd, zonder rozijnen. Het wordt wel koud gegeten. Heerlijk!

    • Reactie door redactie op 14-08-2017 10:07:48

      Beste Trees, het is gebruikelijk dit als nagerecht te eten. Maar we hoorden ook dat het als bijgerecht (groente) gegeten wordt.

    Plaats een reactie

    Naober Nieuwsbrief

    Ja, ik wil wekelijks Naobernieuws in mijn mailbox!