Kracht en pracht van het oosten

Puur Koken

De rubriek Puur Koken staat garant voor pure, eerlijke gerechten, die door iedereen te maken zijn. De verrassende recepten zijn van de hand van onze lezers.

Lezers kunnen hun recepten met ons delen via Facebook of insturen naar info@naober.nl. De lezer van wie zijn/haar recept wordt gepubliceerd in deze rubriek op de website en/of in de nieuwsbrief, wint het Naober kookboek "Kokkepot".


Foeksandijvie met karnemelksaus

Foeksandijvie met karnemelksaus is een Veluwse variant op stimpstamp. ‘Foeksen’ betekent: door elkaar stampen. Deze keer een recept van Jo van Lamoen uit het boek Van balkenbrij en Arnhemse meisjes.

Ingrediënten:
• 1 ½ kilo aardappelen
• 750 gram andijvie
• 200 gram mager rookspek in dobbelsteentjes
• 30 gram bloem
• 1 mespunt zout
• 5 deciliter karnemelk
• 5 deciliter melk
• 25 gram boter
• ½ theelepel zout
• 1 mespunt nootmuskaat

Bereiding:
• Schil en was de aardappelen en snijd ze in stukken. Breng de aardappelen in een pan met een bodempje water aan de kook en kook ze in 20 minuten met de deksel op de pan gaar.

• Was intussen de andijvie, snijd de groente fijn, was de andijvie nog een keer en laat de groente goed uitlekken in een vergiet.

• Bak de dobbelsteentjes spek langzaam uit in de koekenpan.

• Zeef de bloem boven een pan en voeg het mespuntje zout toe. Maak er met wat karnemelk een mooi glad papje van en schenk dan - scheutje voor scheutje - goed roerend de rest van de karnemelk erbij. Breng de karnemelksaus al roerend aan de kook en laat ze 5 minuten doorkoken.

• Breng in een steelpannetje de melk aan de kook.

• Giet de aardappelen af en stamp ze met de boter, het zout, de nootmuskaat en de gekookte melk tot een smeuïge puree.

• Roer de fijngesneden andijvie door de puree en warm de stamppot even op. Door de koude andijvie koelt de stamppot af; laat het gerecht echter niet te lang opwarmen, want dan wordt de andijvie half gaar en dat is niet lekker.

• Schenk tenslotte het spekvet met spekjes op de karnemelksaus. Zorg ervoor dat de spekjes erop blijven drijven. Geef de saus apart bij de foeksandijvie.


    Reacties (1)
    • Reactie door hennie sangers op 05-06-2017 22:42:31

      wat een leuk recept, kookte mijn moeder ook heel vaak, heerlijk

    Plaats een reactie

    Naober Nieuwsbrief

    Ja, ik wil wekelijks Naobernieuws in mijn mailbox!