Kracht en pracht van het platteland

Natuurmoment

Reeënbronst

De reeënbronst is inmiddels weer in volle gang. Dit betekent een extra grote kans om reeën tegen te komen, want ze zijn nu een stuk minder schuw en hebben vooral oog voor elkaar.
De reeënbronst is een onopvallend gebeuren. Heel anders dan de bronst van de edelherten dat binnenkort weer van start gaat, gepaard van driftige oergeluiden... het zogenaamde burlen. Er wordt door de reebokken, in tegenstelling tot edelherten, weinig tot geen geluid gemaakt bij het imponeren van de reegeiten. De reebok loopt in de paartijd net zo lang achter de geit aan tot ze blijft staan en de bok de geit kan "beslaan." Zo kunnen ze uren achter elkaar aan lopen. Als dit in weilanden gebeurt kan je dit terugvinden doordat het gras is platgelopen in een heksenkring (dubbele lus; een 8). Nadat het vrouwtje bevrucht is deelt de eicel zich enkele keren en daarna komt de groei tot stilstand. Aan het einde van de winter begint het weer te groeien zodat de kalveren ongeveer in april worden geboren. Dit noemen we uitgestelde implantatie.
Deze video vonden we via Staatsbosbeheer Achterhoek (en is mede mogelijk gemaakt door cameranu.nl) is vrij bijzonder. Er zijn weinig opnamen van de bronst van de ons land kleinste hertachtige gezien.


    Plaats een reactie

    Word nu abonnee van Naober!

    Klik hier voor de aanbieding

    Naober Nieuwsbrief

    Ja, ik wil wekelijks Naobernieuws in mijn mailbox!