Kracht en pracht van het platteland

Natuurmoment

Ooievaars terug op hun nest

Op diverse plaatsen in onze regio zijn wederom ooievaars neergestreken. Een prachtig gezicht om deze geluksbrengers overal weer te zien opduiken.
Onlangs werd bekend dat achter huis Singraven in Denekamp voor het vijfde jaar een bekend ooievaarspaar gebruik maakt van het speciaal hiervoor gebouwde nest. Vorig jaar werden hier voor het eerst drie jongen geboren die na enige tijd gezond uitvlogen. Uiteraard hoopt een ieder dat dit succes zich dit jaar zal herhalen.

Ooievaars zijn zeer trouw aan hun nest, met name als de plek voldoet aan alle wooneisen en de omgeving voedselrijk is. Ooievaars verdedigen hun nest met hand en tand. Door te klepperen en hun vleugels uit te slaan maken ze duidelijk dat het nest bezet is. Is dit niet afdoende, dan zal het mannetje de lucht in vliegen en nog eens goed duidelijk maken dat bezoek niet gewenst is. De ooivaars kunnen ook sissen en desnoods pikken ze de ongewenste bezoeker het nest uit. Als het een hele enkele keer tot een gevecht komt ziet het er heftig uit. De vogels proberen elkaar met hun dolksnavel op weke delen te raken, zoals op de kop en in de vleugels.

Via Beleef de Lente kunt u de webcams volgen van diverse (broedende vogels), zo ook van de ooievaars. Ook in Wilsum zijn via de webcam de ooievaars van dichtbij te bewonderen. Hierbij een filmpje.


    Plaats een reactie

    Word nu abonnee van Naober!

    Klik hier voor de aanbieding

    Naober Nieuwsbrief

    Ja, ik wil wekelijks Naobernieuws in mijn mailbox!