Kracht en pracht van het platteland

Natuurmoment

Keizerarend in Overijssel!

In Overijssel was woensdagochtend iets unieks te zien, voor de tweede keer ooit werd de keizerarend in Nederland gespot. Opgetogen klinkt boswachter Rutger de Vries van Natuurmonumenten. ,,Dit is het hoogtepunt van het jaar voor elke vogelliefhebber. Hier gaan we het nog lang over hebben!", zegt hij terwijl hij naar de keizersarend tuurt.

De roofvogel werd woensdagochtend gezien terwijl hij rondjes vloog boven het Nationaal Park in Heetveld in de Kop van Overijssel.

Volgens De Vries is de vogel hier per ongeluk terecht gekomen. "Het zou kunnen dat hij hier wil overwinteren. Er is genoeg voedsel, maar hij is maar in zijn eentje, dus hij kan zich niet voortplanten". De vogel doet zich onder andere tegoed aan de ganzen die in het gebied leven. "Het signaleren van deze vogel, een orachtig mannetje met een mooie tekening, gaat zeker de boeken in. Dit is heel bijzonder!" Aldus boswachter Rutger de Vries.

De majestueuze keizerarend, die een spanwijdte van meer dan twee meter heeft, leeft vooral in het oosten van Europa. De populatie is de afgelopen decennia flink achteruit gelopen.

Het is onduidelijk of de keizerarend zich nog in het Nationaal Park bevindt. Volgens RTV Oost zou het dier voor het laatst gezien zijn tussen Zwartsluis en Sint Jansklooster.

Bron film keizerarend boven Hasselt: Bert Haamberg


Reacties (1)
  • Reactie door Frits op 13-10-2017 12:11:01

    Deze arend vloog ook bij ons over Rijssen en werd iedere keer geplaagd door kraaien.
    Zeer indrukwekkend om te zien.

Plaats een reactie

Word nu abonnee van Naober!

Klik hier voor de aanbieding