Kracht en pracht van het platteland

Met Naober op stap

Winterkraaien

THEATERVOORSTELLING DE WINTERKRAAIEN
door Thea Kroese

Een regionale theaterproductie waarvan al enkele duizende bezoekers in de Voorveghter in Hardenberg en in theater Het Punt in Vroomshoop hebben genoten.
Tijd dus om er iets meer over te vertellen. Een theaterproductie op basis van het boek De Winterkraaien van Aar van de Werfhorst. Literaire fictie naar een waar gebeurde verdrinking in 1896 van een aantal veenarbeiders tijdens een storm in het kanaal in de buurt van Mariënberg. Al schrijvend schetst hij in 1946 op onnavolgbare wijze het veenlandschap en het zware leven in het veen en de verschrikkingen van die verdrinkingsdood en de verpletterende gevolgen voor de achtergebleven gezinnen.
Een bijna vergeten boek. Al jaren speelde ik met de gedachte om iets te doen met dit bijzondere boek. Geen verhaal resoneerde zo in mijn wezen als deze vertelling. Al lezend zag ik het oude land tussen Coevorden en Vriezenveen, tussen de Lemelerberg en Emmen. Ik zag de mensen van toen en wist: dit is de basis van de samenleving van nu.
Luisterend naar het Vroomshoops Mannenkoor werd opeens het idee geboren. Ik zag het voor me, beelden van het landschap, van veen en vennen en vaarten, van soberheid en dromerige verten. Bezongen door honderd mannenstemmen in nooit gehoorde melodieën met prachtige Nederlandse teksten, afgewisseld met de ijle zang van een buegel en met de ontroerende zang van een baritonsolist.
Simpele vertellingen in de taal van onze streek vormen de draad die je meeneemt door het verhaal. Je hoort over de soms onbegrepen daden, over de hartbrekende verdrinkingsdood, over de deerniswekkende levens van onze voorouders.
Dit hoort thuis in het theater. Nee, geen musical, geen concert, geen toneelstuk. Iets anders, totaal anders en diep indrukwekkend. Het fantastische koor roept de mystieke sfeer op, die je ook proeft als je het boek leest.
Wat een geluk te mogen samenwerken met zulke solisten, zo'n koor en met zo,n begaafde componist en dirigent. Nieuwe composities, nieuwe teksten, een nieuwe productie en als achtergrond de beelden van het veenland, de vaart, de vennen en de hutten waarin men woonde.
En ik, ik mag vertellen. Een geschenk.

En u, u kunt erbij zijn. De elfde en de twaalfde voorstelling zijn op 8 en 9 februari 2018. Daarna volgen er nog meer voorstellingen.
U kunt plaatsen op de lijst reserveren bij: klaas@dragtmail.nl
Van hem, de secretaris van de organiserende Stichting Levend Vroomshoop, hoort u dan waar en wanneer en hoe u kunt betalen. Niet wachten, want het loopt nog steeds storm.

Thea Kroese


Plaats een reactie

Word nu abonnee van Naober!

Klik hier voor de aanbieding