Kracht en pracht van het oosten

Met Naober op stap

Leuke steden en dorpen, indrukwekkende rivieren, idyllische beekjes, rustieke landschappen, veel bloemen en planten en bovenal een geweldig aanbod van mooie wandel- en fietsroutes. Gelderland, Overijssel en Drenthe hebben het allemaal.

Met Naober op Stap geven we u tips over wandel- en fietsroutes, evenementen, braderiën, exposities, beurzen en nog veel meer.


Stöppelhaene 2017

Stöppelhaene wordt voor de 66e keer gevierd

Stöppelhaene wordt in 2017 voor de 66ste keer gevierd. Dit jaar van woensdag 23 augustus tot en met zondag 27 augustus. Stöppelhaene is: volop genieten van het unieke oogstcorso, feestvieren met de beste bands en artiesten, slenteren over de gezellige braderie, een kijkje nemen op de Boerendag, meedeinen met de muziek van het Bloazersfestival, maar vooral elkaar ontmoeten op een terrasje en samen genieten van de geweldige sfeer.
Stöppelhaene is ontstaan rondom het feest als vroeger aan het eind van de zomer de oogst binnen was. Achterop de deel werd dan een feest gevierd waar de fles bij op tafel kwam en waar mondharmonica en trekzak de voetjes los van de vloer kregen. Het vijfdaagse evenement in het centrum van Raalte kent nu nog steeds echte tradities zoals een dankmis, omdat de oogst voor de komende winter weer binnen is. Er zijn echter ook tradities naar het heden vertaald. Vroeger was namelijk het laatste deel van de oogst voor arme streekgenoten, nu is er jaarlijks een landbouwproject in de derde wereld dat financieel ondersteund wordt door de Sallandse bevolking. Samen muziek maken achter op de deel, is vervangen door optredens van bijvoorbeeld Kensington, Di-rect, Nick & Simon en het Bloazersfestival. Hieronder een aantal hoogtepunten.
Woensdag 23 augustus De Stöppelhaene opent met de vaste openingsavond; de Sallandse Cabaretavond in de Sallandse Herberg op ’t Stöppelveld. Tijdens de Sallandse Cabaretavond wordt bekend gemaakt wie de Oogstkoningin en haar hofdames zijn tijdens deze Stöppelhaene. Daarnaast treden op: Gerard van der Weegh, 3’Ten, Ali B, Rob Scheepers en Thijs Kemperink en de Pauwergirls. In het centrum is er live muziek en op de Domineeskamp is de kermis en tussen 18.30 – 19.30 uur een prikkelarme kermis. Tickets voor de cabaretavond zijn te koop via Schulten Lederwaren in Raalte.

Donderdag 24 augustus Traditie getrouw de dag van het oogstcorso en oogstfeest. Door het centrum van Raalte rijdt een lange stoet van praalwagens en kleine wagens gemaakt en versierd met natuurlijke materialen. Van zaden tot aan stro, alles wordt ingezet. Beleef het oogstcorso inclusief het oogstfeest voorprogramma op de gratis tribune op de Domineeskamp. De wagens zijn de rest van de dagen te bewonderen in de gratis toegankelijke praalwagentent. ’s Avonds zijn op ’t Stöppelveld optredens van Kensington, Waylon, Headhunterz en ronnie Ruysdael. Deze avond is volledig uitverkocht, maar na 23.15 uur weer gratis toegankelijk.

Vrijdag 25 augustus Een dag in het teken van de boerendag, lekker slenteren door het centrum langs allerlei markten en eterij en veel leuke activiteiten. Vanaf 10.00 uur is op de Domineeskamp de boerendag te bezoeken met oude ambachten, een kinderboerderij, veel lekkers om van te proeven. De hele dag door zijn er leuke activiteiten om naar te kijken of aan mee te doen. Neem een kijkje bij de strijd tussen teams bij de Harvest Games, kinderen kunnen meedoen met de kinderolympiade of de FIFA game arena. Honger? Ga naar de taartbakwedstrijd of de boerenlunch op de boerendag of schuifel langs de BBQ’s op de Varkensmarkt bij de BBQ challenge. Vanaf 15:00 uur zijn er tot midden in de nacht gratis optredens te zien van onder andere Boef, Di-rect, Nick & Simon, Mental Theo en Nederlands -talige artiesten zoals Wesley Klein en Jaqcues Herb.

Zaterdag 26 augustus Een sportieve aftrap bij het bubbelvoetbal op ’t Stöppelveld! Meedoen kan met teams van 4 personen. Tegelijkertijd starten de bandjes van het Bloazersfestival hun dag in de Sallandse Herberg, waarna ze de hele dag spelen op verschillende podia in het centrum. De grande finale is weer op ’t Stöppelveld. Liever iets rustigers doen? Op de Domineeskamp is het thema Vive le France, met een brocante markt en een foodtruckfestival. Meer een liefhebber van ronkende motors? Ga dan kijken naar de oldtimertoertocht of de trekkerslep! In de avond gaat het feest nog lang door met veel live muziek in het centrum en op ’t Stöppelveld met Nielson, Bökkers & The Dirty Daddies.

Zondag 27 augustus De laatste dag sluiten we af met veel muziek en lekker eten. Op ’t Stöppelveld zijn optreden van Miss Montreal en Tino Martin en in het centrum staan de Snollebollekes bij Neuf. Lekker eten kan bij culinair outdoor. Proef van 14 verschillende nationaliteiten de lekkerste gerechten.
Alle dagen op Stöppelhaene Een dag tekort? Door het hele dorp zijn activiteiten die er gewoon elke dag zijn. Denk aan de markten zoals de hobbymarkt en de braderie of het bezichtigen van de exposities in de kerken en bij het Annahuis. Je kunt het dorp ook even uit en maakt een rondje langs de prachtige starten en gevels die zijn versierd. Een route is op te halen bij de praalwagentent, die ook elke dag geopend is. En tot slot is de kermis, daar is vanaf woensdag tot en met zondag ook veel te beleven.


Plaats een reactie

Naober Nieuwsbrief

Ja, ik wil wekelijks Naobernieuws in mijn mailbox!