Kracht en pracht van het platteland

Fietsen en wandelen

IJsselpad

Het IJsselpad behoort tot de tien mooiste wandelroutes van 2018. Het is genieten langs het water. Bijna 180 kilometer wandelen langs de mooiste en meest bijzondere plekken langs de IJssel. Dolf Logemann uit Warnsveld stippelde een bijzondere route uit, verdeeld in elf etappes.

Langzaam varen de schepen voorbij. Vlakbij Zutphen draait er een het Twentekanaal op, een ander vervolgt zijn tocht richting Deventer. Machtig als zo’n schip het water opzij duwt en als het ware langzaam over de rivier schuift. Hier, in de uiterwaarden bij Gorssel, wemelt het van de ganzen. “Kolganzen, brandganzen en kijk dáár, twee Canadese ganzen.” Dolf Logemann, ecoloog van origine, maar vandaag vooral wandelliefhebber, herkent ze meteen. Even verderop vliegt een hele zwerm op. “Zou er een visarend zitten? Een zeearend heel misschien?” De verrekijker in de aanslag, maar ook die biedt geen uitsluitsel. Een arend, spiedend boven de ganzen, is niet te zien.

Magnifiek uitzicht

Om het IJsselpad te ervaren hebben Dolf Logemann en zijn partner Anna Maria van Paassen een stukje van de route gekozen. Pak even buiten Zutphen, richting Gorssel, bij het verkeerslicht de Mettrayweg – genoemd naar een Frans opvoedingsgesticht uit 1851 voor jongeren met gedragsproblemen en rijd door naar de dijk bij de Valkeweg. Het uitzicht is hier magnifiek. Vanuit Zutphen kronkelt de IJssel naar Gorssel. Hier kan de rivier bij hoogwater haar armen breed uitstrekken om zich bij droogte terug te trekken in de bedding. Alleen al voor dat schouwspel is het de moeite waard om de wandelschoenen aan te trekken.

Veelzijdig themapad

De wandeling gaat over zandpaden en dijkjes, langs boerderijen en vrijstaande huizen, door stukken bos of het open veld. Steeds is de rivier in de nabijheid. Het tekent de veelzijdigheid die de wandelaar bij de 177 kilometer lange tocht langs de IJssel te wachten staat. Van het rivier- en polderlandschap bij het startpunt Westervoort tot de rivierduinen en bos tussen Zutphen en Deventer én het weidse boerenlandschap bij Kampen.

Voor meer informatie over deze prachtige wandelroute, lees meer in de nieuwste Naober lente (verschijning 14 april 2018). www.ijsselpad.nl

Ook met de fiets

Routes uitzetten werkt aanstekelijk. Anton Logemann heeft, geïnspireerd door zijn broer Dolf, een variant gemaakt voor fietsers. In zeven etappes kunnen zij langs de rivier trekken, met of zonder elektrische fiets. Voor de laatste rijwielen zijn overal de oplaadpunten weergegeven. Net als van de wandeling is van de fietstocht een boekje gemaakt. Sommige gedeelten zijn voor fietser en wandelaar hetzelfde. www.fietsenlangsdeijssel.nl


Plaats een reactie

Word nu abonnee van Naober!

Klik hier voor de aanbieding

Naober Nieuwsbrief

Ja, ik wil wekelijks Naobernieuws in mijn mailbox!