Kracht en pracht van het oosten

Fietsen en wandelen

Er valt nog veel te genieten onderweg. Onze oostelijke regio biedt prachtige fiets- en wandelroutes. In het verleden zijn speciaal voor Naober vier fietsroutes ontwikkeld. Hier vindt u de pdf-versies van de boekjes met de routes en een schat aan aanvullende informatie. Maar ook praktische (materiaal-) tips en aanverwante zaken.


Ontdekkingstocht op twee wielen

Tuinenroute Lochem - Vorden - Zutphen
De weg is niet recht. Hij slingert. Langs kronkelende beekjes, door bossen en om boerderijen heen. Er is na elke bocht een nieuw decor. De Achterhoek is de ideale plek om per fiets te verkennen. Niet verwonderlijk dat de regio wederom is uitgeroepen tot beste fietsregio van Nederland. Een traktatie voor het oog, maar ook voor je lekkere trek, zijn de sfeervolle (thee)tuinen die je tijdens een fietstocht aantreft. Idyllische locaties waar je heerlijk kunt pauzeren. Genieten van thee, koffie en vers gebak.

De bundel ‘Fietsen langs bloemrijke tuinen’ met vier routes is gratis verkrijgbaar bij de VVV’s en deelnemende tuinen in de Achterhoek. Eén van de routes in deze bundel is:

Tuinenroute Lochem – Vorden – Zutphen (61km)
Deze route voert rondom Lochem, Vorden en Zutphen. Lochem heeft vele soorten natuurgebieden en is een prachtige omgeving om te recreëren. Kenmerkend voor deze omgeving zijn de vele landgoederen, zoals Landgoed Ampsen, De Boekhorst en Landgoed Verwolde.

Ook Vorden is rijk aan kastelen, de meeste zijn particulier bezit. De oude landgoederen en kastelen in combinatie met de lommerrijke natuur, geven dit deel van de Achterhoek een karakteristieke sfeer.

De route doorkruist ook een deel van Hanzestad Zutphen, gelegen aan de IJssel en de Berkel. Zutphen kreeg aan het eind van de 12e eeuw stadsrechten. In de late middeleeuwen bracht de Hanze, een Europees handelsverbond van steden, Zutphen veel welvaart. Er verrezen kostbare koopmanshuizen en de stadspoorten werden voorzien van torens. Ook werden tal van kerken en kloosters gebouwd. De stad kreeg de bijnaam Zutphen Torenstad. Veel monumenten uit de Hanzetijd zijn bewaard gebleven.

Download of print deze route op http://www.achterhoekseroutes.nl/tuinroutelochemvordenzutphen


Reacties (1)
  • Reactie door J.Hofman op 18-08-2017 23:44:31

    Waarom plaats u geen kortere fietsroute's,voor veel mensen is 40Km vergenoeg.

Plaats een reactie

Naober Nieuwsbrief

Ja, ik wil wekelijks Naobernieuws in mijn mailbox!