Kracht en pracht van het oosten

Er-op-uit in Naoberland - Overig

Er op Uit in Gelderland, Overijssel en Drenthe? Raadpleeg onze altijd actuele agenda!
Wilt u een evenement toevoegen aan de agenda, geef het door via het aanmeldformulier of per e-mail agenda@naober.nl

Klik op de marker (oranje druppel) en u krijgt het evenement in die plaats te zien. In de linker kolom kunt u ook per streek zoeken. Per streek staan hier de er-op-uit activiteiten gebundeld.

Prinsessen en jonkers rondleiding.

Prinsessen en jonkers rondleiding.

Waar:
Huis Verwolde, Jonker Emilelaan 4, 7245 TL Laren.
Wanneer:
Op 25 oktober van 14:00 tot 15:30.
Info:
Hoe word je een prinses of jonker? De kinderen maken een tocht door het huis met de baronesse of de gouvernante. Ze leren een sierlijke buiging maken, statig lopen en deftig drinken. De meisjes gaan zich schminken als een deftige prinses, de jongens gedragen zich als elegante jonkers en krijgen een snor als ze dat leuk vinden.Volwassenen € 8,50, Kinderen 4 t/m 18 jaar € 5,00.Alleen onderhuis Volwassenen € 5,00, Kinderen 4 t/m 18 jaar € 3,00 Donateurs van GLK en houders van museumjaarkaart hebben gratis toegang op vertoon van de pas

Thomas Verbogt en Beatrice van der Poel in de Koppelkerk.

Thomas Verbogt en Beatrice van der Poel in de Koppelkerk.

Waar:
Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort.
Wanneer:
Vrijdag 27 oktober van 20.30 uur (zaal open: 20.00 uur).
Info:
Auteur Thomas Verbogt en singer-songwriter Beatrice van der Poel zijn op vrijdag 27 oktober terug in de Koppelkerk in Bredevoort met hun voorstelling ‘Montere Weemoed’. Een hartverwarmende collage van prachtige weemoedige liedjes en opgewekte, komische verhalen over tintelend verlangen, alledaagse waanzin en melancholie. Ze verhalen over kleine belevenissen met grote gevolgen en over het toeval dat geluk heet. Reserveren kan op www.koppelkerk.nl of bel naar 0543-216005 15 euro entee.

Workshop over de kunst van het thee zetten.

Workshop over de kunst van het thee zetten.

Waar:
Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort.
Wanneer:
Vrijdag 27 oktober vanaf 15.00 uurVrijdag 27 oktober vanaf 15.00 uur.
Info:
Tijdens deze workshop maakt men kennis met de wereld van de thee. Wat is thee precies? Welke soorten zijn er allemaal? Hoe groeit thee? Op welke manier wordt het bewerkt tot de thee die in ons kopje zit? Al deze vragen en nog veel meer komen aan bod tijdens de workshop en proeverij. Ook wordt uitgelegd hoe je het beste thee kunt zetten en wordt de Gong Fu Cha-methode toegepast. Naast de prachtige theeën, krijgt men ook een aantal zoete lekkernijen voorgeschoteld. Er is plaats voor maximaal 8 personen. € 25,- incl. thee, lekkernijen en bezoek aan expositie.

De speurtocht naar speculaas.

De speurtocht naar speculaas.

Waar:
Bij het bakkerijmuseum in Hattem.
Wanneer:
Op zaterdag 14 oktober t/m 28 oktober, om 09:30 tot 17:00 uur
Info:
Tijdens de herfstvakantie kunnen de kinderen, op een speelse manier, leren hoe speculaaspoppen gemaakt moeten worden met gebruik van fraaie koekplanken. Een leuke bak les gegeven door onze vakmensen die met liefde voor het ambacht laten zien hoe geurig, gekruid deeg omgetoverd kan worden tot ridders en jonkvrouwen. Niet alleen kijken en luisteren maar vooral zelf de handen uit de mouwen steken, daar draait het allemaal om in Hattem. Intree prijs Volwassenen 8,00 , 65 plussers 7,50 en 4 t/m 12 jaar 6,50 . www.bakkerijmuseum.nl.

Kasteel Hoensbroek.

Kasteel Hoensbroek.

Waar:
Kasteel Hoensbroek Klinkertstraat 118, 6433 PB Hoensbroek
Wanneer:
Zaterdagavond 28 oktober 18:00 tot 21:00.
Info:
Kaarten zijn te koop via www.kasteelhoensbroek.nl (let op geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar). Via de ticketshop kan men een tijd kiezen. De tocht duurt één uur en wordt georganiseerd door de makers van de korte film ‘Voor Galg en Rad’, Toneelvereniging ‘Voor ’t Voetlicht’ en Kasteel Hoensbroek. Het script is van Martijn Daamen.Dit toneelspel is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar: de scènes zijn zeker spannend, maar zonder angstaanjagende beelden.

Paddenstoelenwandeling op landgoed Hagen.

Paddenstoelenwandeling op landgoed Hagen.

Waar:
de parkeerplaats aan de 2e Loolaan, 7009 AT Doetinchem
Wanneer:
Op zaterdag 28 oktober van 14:00 t/m 16:00 uur.
Info:
DOETINCHEM - De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseert op zaterdag 28 oktober een paddenstoelenwandeling op landgoed Hagen. Hoewel paddenstoelen er het hele jaar door zijn, is oktober de maand waarin zij het meest zichtbaar zijn. Aan de orde komen o.a. de kleuren- en vormenrijkdom, functie, geneeskrachtige werking, eetbaarheid, giftigheid en de magie eromheen.Start om 14.00 uur op . Duur: ca. 2 uur. Deelname € 5,00 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 2,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas.

Halloweenavond; Speuren en griezelen op kasteel en park Rosendael

Halloweenavond; Speuren en griezelen op kasteel en park Rosendael

Waar:
Kasteel en Park Rosendael, Rosendael 1, 6891 DA Rozendaal
Wanneer:
Tijd en datum: zaterdag 28 oktober, tussen 18.30 - 22.30 uur (duur ca. 1 uur / diversestarttijden).
Info:
Inmiddels legendarisch: Halloween op kasteel en park Rosendael. Vreemde verhalen, rare geluiden en enge gebeurtenissen….Geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar (niet geschikt voor angstige kinderen) Kosten: volwassenen en kinderen 4 t/m 18 jaar € 8,00. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen en museumkaarthouders € 7,00. Adres: Kasteelen Park Rosendael, Rosendael 1, 6891 DA Rozendaal. Informatie via de receptievan kasteel Rosendael: tel. (026) 364 46 45 of rosendael@glk.nl. Reserveren noodzakelijk: via het online reserveringsformulier op de websitewww.glk.nl/evenementen.

Thematentoonstelling 2017 Heiligenbeeldenmuseum.

Thematentoonstelling 2017 Heiligenbeeldenmuseum.

Waar:
Het Heiligenbeeldenmuseum aan de Ruurloseweg 101 te Vorden.
Wanneer:
Van maandag 17 april tot zondag 29 oktober op elke dinsdag, donderdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
Info:
Het Heiligenbeeldenmuseum schenkt via haar thematentoonstelling aandacht aan de inwijding, 150 jaar geleden, van het kerkgebouw en 400 jaar zielzorg door de Franciscanen in de regio, er is ruim aandacht voor hun geschiedenis, leef- en werkomgeving, o.a. via een nieuw klankbeeld.De kerk is de oudst nog bestaande kerk van bouwmeester Pierre Cuypers en in 1867 ingewijd door mgr. Schaepman als Antonius van Paduakerk, genoemd naar één van de bekendste minderbroeders Franciscanen. www.heiligenbeeldenmuseum.nl

Satiricus Klaus Cordes toont komische Luther-expositie

Satiricus Klaus Cordes toont komische Luther-expositie

Waar:
Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort
Wanneer:
30 september tot 29 oktober vrijdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur.
Info:
Ook in de Koppelkerk wordt aandacht besteed aan het Lutherjaar. Vanaf 30 september tot en met 29 oktober zal in de bovenzaal de expositie ‘Dienaar Maarten en zijn heer Käthe’te zien zijn met illustraties van satiricus Klaus Cordes bij de teksten van de bekende protestantse reformator Maarten Luther (1483-1546). Op 31 oktober 1517 zou Luther zijn 95 stellingen op de Slotkerk in Wittenberg hebben gespijkerd tegen de handel in aflaten. Entree vrij.

Keramiekmaand Tuinen Mien Ruys.

Keramiekmaand Tuinen Mien Ruys.

Waar:
Bij Tuinen Mien Ruys aan de Moerheimstraat 84 in Dedemsvaart.
Wanneer:
Van 1 oktober tot en met 29 oktober.
Info:
Voor het derde opeenvolgende jaar staat de maand oktober in het teken van keramiek in de Tuinen Mien Ruys. In navolging van het succes van voorgaande jaren zijn er opnieuw tien keramisten uitgenodigd om de expositie vorm te geven. Zowel binnen in de diverse gebouwen als buiten in de prachtige tuinen zal het werk van de keramisten te zien zijn gedurende de hele maand oktober. Op zondagmiddag 1 oktober wordt om 14.30 uur de expositie feestelijk geopend door René de Vent , wethouder van de gemeente Hardenberg. www.tuinenmienruys.nl

Vind het geluk deze herfstvakantie in het Afrika Museum.

Vind het geluk deze herfstvakantie in het Afrika Museum.

Waar:
In het Afrika museum Postweg 6 6571 CS Berg en Dal.
Wanneer:
In de herfstvakantie van 14 oktober t/m 29 oktober. Van 13.00 en 14.30 uur.
Info:
Twee weken op zoek naar geluk! Is geluk toeval? Of kun je geluk afdwingen? En hoe wordt er wereldwijd naar geluk gekeken? In verschillende Afrikaanse culturen wordt geprobeerd het geluk naar zich toe te trekken; met krachtbeelden, amuletten of orakels, maar ook door de voorouders en goden te raadplegen. Kun jij zelf het geluk een handje helpen? met rondleiding Rondje geluk, workshop gelukstatoeage maken of de workshop body percussie. De activiteiten zijn gratis.

Week van het Landschap.

Week van het Landschap.

Waar:
Bij een paar verschillende kastelen.
Wanneer:
Van 14 tot 29 oktober
Info:
Van 14 t/m 29 oktober vieren we in heel Nederland de Week van het Landschap. De 12 provinciale Landschappen organiseren dan zestien dagen boordevol activiteiten voor jong en oud om natuur en cultuur dichtbij huis te beleven. Geldersch Landschap & Kasteelen haakt van 16 t/m 21 oktober aan met allerlei activiteiten in en rond de 7 opengestelde kastelen. Binnen deze week heeft elk kasteel een eigen dag, met o.a. rondleidingen, lezingen, excursies, speurtochten en nog veel meer. Kijk op de website voor meer informatie. www.glk.nl

Ridderproeven.

Ridderproeven.

Wanneer:
Zaterdag 21 oktober en zondag 29 oktober 2017 van 13.00-17.00 uur
Info:
Ben jij een echte Ridder?? Kom naar dan op zaterdag 21 of zondag 29 oktober naar kasteel Hernen. Je kan dan je proeve van bekwaamheid afleggen en testen of je stoer en slim genoeg bent om een echte ridder te zijn.Ontdek het kasteel en laat ondertussen zien dat je kan zwaardvechten, een zwaard kan maken, heel slim bent, kan boogschieten of andere ridderkwaliteiten bezit en wie weet wordt je uiteindelijk tot een "echte" Ridder geslagen. online tickets verkrijgbaar Vol =Vol . Donateurs Geldersch Landschap& Kasteelen: Kinderen: € 4,00 Volwassenen: GratisMuseumkaart alle leeftijden op vertoon van pas: Gratis

Beleef het beste van het Noorden op Scandinavië-XL.

Beleef het beste van het Noorden op Scandinavië-XL.

Waar:
In Hart van Holland aan de Berencamperweg 4 in Nijkerk.
Wanneer:
Op zaterdag 28 en zondag 29 oktober van 10.00 tot 17.00 uur.
Info:
Scandinavië fans kunnen zich een weekend lang onderdompelen in hun favoriete landen op het evenement Scandinavië-XL dat voor de vierde maal plaatsvindt in Hart van Holland in Nijkerk. Het is een heerlijk food, shop en lifestyle weekend. Onder het motto “beleef het beste van het Noorden” komen op zaterdag 28 en zondag 29 oktober alle facetten van de Noordse regio aan bod. De prijs voor een dagkaart voor volwassenen bedraagt € 7,50, t/m 12 jaar gratis. www.scandinavie-xl.nl

Culinair genietend in een stoomtrein over de Veluwe!

Culinair genietend in een stoomtrein over de Veluwe!

Waar:
U wordt rond 16:30 uur verwacht in het Museumstation in Beekbergen,
Wanneer:
Op zondag 29 oktober van 16:30 tot 20:30
Info:
Op zondag 29 oktober rijdt de VSM met een bijzondere historische stoomtrein over de Veluwe. Het menu zal worden geserveerd in originele Wagon-Lits rijtuigen die zijn gebouwd in 1927.Terwijl u aan het genieten bent van het diner (dat in de rijdende trein zal worden klaargemaakt), zijn de stoker en de machinist druk bezig om te zorgen dat de stoomtrein kan blijven rijden. De stoker schept de kolen op het vuur zodat de machinist de trein in beweging kan zetten, precies zoals het vroeger ook ging.De kosten bedragen € 89,00 per persoon.In verband met de capaciteit van de trein is tijdig online reserveren voor dit arrangement noodzakelijk.

Maatschappijkritische liedjes van Paco Plumtrek.

Maatschappijkritische liedjes van Paco Plumtrek.

Waar:
Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort
Wanneer:
Op zondag 29 oktober van 15.00– 17.00 uur
Info:
Op zondag 29 oktober treedt Henk Lammers onder de naam Paco Plumtrek op tijdens de maandelijkse Koppelsessies in het gezellige boekencafé van de Koppelkerk. We kunnen deze middag genieten van zijn akoestische, romantische, maatschappijkritische liedjes.Tijdens zijn optreden in de Koppelkerk zal hij met zijn gitaar en mondharmonica de Nederlandstalige nummers van zijn nieuwste album ten gehore brengen. Ook zijn eerdere Engelstalige nummers zullen aan bod komen. Dit wordt gegarandeerd een lekkere luistermiddag in intieme setting.

Koopzondag: Ontdek jong en veelbelovend talent tijdens het Open Kinderatelier .

Koopzondag: Ontdek jong en veelbelovend talent tijdens het Open Kinderatelier .

Waar:
Kinderatelier Zonnebrink 4, 7101 NC Winterswijk
Wanneer:
Zondag 29 oktober 2017 Tijd: 11.00-13.00 (Open kinderatelier)
Info:
Kinderen mogen zoals altijd gratis naar binnen en kunnen deelnemen aan de knutselactiviteit tussen 11.00 – 13.00 uur. Terwijl de kinderen zich vermaken in het Open Kinderatelier, kunnen de volwassenen de tentoonstelling ‘Jong & Veelbelovend’ bezoeken. Begeleiders (max. 2 volwassenen per kind) mogen voor de gereduceerde toegangsprijs van €7,- het museum bezoeken. De audiotour en een kop koffie of thee zijn daarbij inbegrepen.

hobby en creatiefbeurs Ruurlo

hobby en creatiefbeurs Ruurlo

Waar:
bij cafe rest de Luifel
Wanneer:
Op 29 oktober van 10:00 - 17:00 uur
Info:
Leeftijdscategorie1 tot 99 jaar Indicatie entreeprijzen - volwassen 2.00 euro - kinderen 0,00 euro - senioren / 65+ 2.00 iedereen is welkom en maken er een leuke dag van .

Hobbybeurs in Lievelde .

Hobbybeurs in Lievelde .

Waar:
Erve kots Eimersweg 4, 7137 HG Lievelde.
Wanneer:
Op zondag 29 oktober 2017 van 10:00 tot 16:30.
Info:
Kom dan op zondag 29 oktober 2017 naar de hobby en kaartenbeurs voor hobby ideeën, leuke cadeautjes, kerstkaarten, materiaal of gewoon voor de gezelligheid. De beurs is geopend van 10.00 tot 16.30 uur. De entree bedraagt € 2,50 kinderen tot 12 jaar gratis. Voor informatie kijk op www.hobbybeurs.com Sieraden, warmtezakken, grols breiwerk, kaarten, groendecoratie, tekstborden, kussens, tassen poppenkleertjes kerstdecoratie, decoratie voor binnen en buiten, zeepjes, speksteenbeelden, hobbymateriaal en vele anderen.

Dialoogcafé over opvoeding in Harderwijk.

Dialoogcafé over opvoeding in Harderwijk.

Waar:
Smeepoortstraat 1, 3814 EG, Harderwijk.
Wanneer:
Op maandag 30 oktober vanaf 19.30.
Info:
Op maandag 30 oktober a.s. organiseert het Humanistisch Verbond weer een openbare dialoog in Brasserie De Bank in Harderwijk.Onderwerp is de opvoeding van kinderen tot ‘wereldburgers’ hij geeft tips als vader van een puber. Vragen zijn: hoe bereiden we onze kinderen beter voor op onze veeleisende samenleving en wat minder op die arbeidsmarkt? Kunnen opvoeders iets met nieuwe opvoedidealen als ‘Bildung’ en ‘wereldburgerschap’? Frank Meester geeft advies vanuit zijn nieuwe boek.Iedereen is welkom. De entree is € 5,- incl. een consumptie, inloop vanaf 19 uur. gmail.com.

Schatkamer Gelderse Grafheuvels op kasteel Cannenburch sluit 1 november

Schatkamer Gelderse Grafheuvels op kasteel Cannenburch sluit 1 november

Waar:
Deze schatkamer in het Bouwhuis naast kasteel Cannenburch
Wanneer:
vanaf 1 september tot 31 oktober
Info:
De laatste kans om het geheim van de Gelderse Grafheuvels te ontdekken. In het prachtige landschap van de Veluwe liggen zo’n zevenhonderd grafheuvels. Deze archeologische monumenten uit de prehistorie zijn nu nog zichtbaar. De vondsten die hier gedaan zijn geven inzicht in het leven, de gebruiken en de rituelen van de prehistorische bewoners. . Inclusief een aantal particuliere vondsten die normaal niet zichtbaar zijn voor het publiek. Dis nog te bezoeken t/m 31 oktober 2017. Uw laatste kans om het geheim van de Gelderse Grafheuvels te ontdekken en daarom vanaf vrijdag 1 september ook te bezoeken met alleen een entreekaartje voor het Bouwhuis

Ladies Night bij HCR Prinsen te Haarlo

Ladies Night bij HCR Prinsen te Haarlo

Waar:
Eibergseweg 13, 7273 SP Haarlo.
Wanneer:
Op 2 november Om 19.30 en 23:00
Info:
Donderdagavond 2 november 2017 wordt voor de vijfde keer een Ladies Night georganiseerd in de zalen van H.C.R. Prinsen . Een gezellig avondje uit voor de vrouw met alles op het gebied van de nieuwste mode-, cadeau- lifestyle en trendsVanuit de hele gemeente Berkelland en directe omgeving zijn er ruim 40 deelnemers aanwezig met o.a.: lifestyle, de nieuwste mode, cadeau, wellness, make-up, trends, hairstyle .Zet 2 november 2017 alvast in je agenda.Kaarten kosten € 7,00 dit is incl. Koffie en wat lekkers.Kaarten in de voorverkoop € 5,50 te koop bij HCR Prinsen of via dini@reurei.com

Menselijkheid boven bureaucratie: Tegenlicht Meet Up over Buurtzorg.

Waar:
Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort.
Wanneer:
Op vrijdag 3 november 19.00 uur.
Info:
Vrijdagavond 3 november staat in de Tegenlicht Meet Up Bredevoort de Tegenlicht-documentaire ‘Zorgeloos leven volgens Jos de Blok’ centraal. We gaan met elkaar in gesprek over het voorbeeld van Jos de Blok en zijn bedrijf Buurtzorg waarin menselijkheid boven bureaucratie staat, verplegers boven managers en vertrouwen boven controle.Naar aanleiding van fragmenten uit de documentaire gaan we met elkaar in gesprek over het voorbeeld van Jos de Blok en Buurtzorg. De successen, maar ook de dilemma’s en keerzijdes komen ter sprake. Entree vrij.

Zaterdag 4 november 2017, Veelzijdige herfstmarkt in het kulturhus.

Zaterdag 4 november 2017, Veelzijdige herfstmarkt in het kulturhus.

Waar:
Kulturhus Lintelo Schooldijk 23, 7121 LX Aalten.
Wanneer:
Op 4 november van 10.00 uur tot 16.00 uur.
Info:
Gezellige herfstmarkt, met dit jaar een preuveri´je , varken aan het spit, ambachtelijke worsten enz. In de sporthal een demo van SSS Irene, Kortom genoeg te doen , zien en beleven.
 
Naoberambassadeur aanwezig

Op stap met Nachtwachter door Planken Wambuis .

Op stap met Nachtwachter door Planken Wambuis .

Waar:
Natuurmonumenten Planken Wambuisweg 1, 6718 SP Ede.
Wanneer:
Op 4 november start om 19:30 en duurt ongeveer 2 uur.
Info:
Ga op 4 november mee met de Nachtwachter van de Veluwe en ontdek de geheimen van de nacht! Deze avontuurlijke tocht voor kinderen van 7 tot 12 jaar start om 19.30 uur en duurt ongeveer twee uur.Deelname kost € 5,- p.p. voor leden van Natuurmonumenten en € 8,- p.p. voor niet-leden. Let op: vooraf aanmelden is noodzakelijk. Je koopt online je ticket via www.natuurmonumenten.nl/activiteiten of telefonisch bij de ledenservice via T 035 - 655 99 55. (Maximaal 1 begeleider per kind(eren). Alleen geschikt voor mensen die goed ter been zijn!)

BOMENPLANTEN AAN HET SCHRIEVERSPAD.

BOMENPLANTEN AAN HET SCHRIEVERSPAD.

Waar:
V.O.F Tappen Misterweg 211, 7109 BA Winterswijk Miste
Wanneer:
Op zaterdag 4 november om 14:00
Info:
Op zaterdag 4 november a.s. worden op het landgoed Kotmans in Winterswijk-Miste weer 2 bomen geplant aan het Schrieverspad. Dat gebeurt om 14.00 uur.Elk jaar worden door een speciale commissie, namens de Dialectkring Achterhook en Liemers (zie www.dialectkring.nl), enkele personen en/of instanties eervol genomineerd om daar een boom te planten.Ze moeten zich in het verleden of in de huidige tijd hebben ingezet voor het behoud en het cultiveren van de streektaal.Na afloop presenteren de boomplanters zich op een bijeenkomst voor genodigden

Presentatie debuutroman Gerjon Gijsbers.

Presentatie debuutroman Gerjon Gijsbers.

Waar:
Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort
Wanneer:
Op zaterdag 4 november Aanvang: 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur).
Info:
Zaterdagavond 4 november vindt in de Koppelkerk de Achterhoekse boekpresentatie van ‘Scheuren in het canvas’ plaats, de debuutroman van Gerjon Gijsbers. Over zijn demonische alter-ego Luctor de Lamlendige, dat wanhopig op zoek is naar het onvindbare. Het schijnbaar onvindbare, want hij zoekt overal, behalve vlak voor zijn neus. De entree is vrij, maar reserveren wordt op prijs gesteld. koppelkerk.nl

10 dagen voordelig uit eten bij recordaantal toprestaurants!

10 dagen voordelig uit eten bij recordaantal toprestaurants!

Waar:
Meerdere restaurants,zie de website.
Wanneer:
Van 27 oktober tot 5 november.
Info:
Nederland kan weer 10 dagen lang een voordeliger vorkje prikken bij de beste restaurants. Een 3-gangendiner kost slechts € 27,50 en een 3-gangenlunch maar € 22,50. Per Michelinster wordt € 10,- extra gerekend. De witte en zwarte brigade doen hun uiterste om de gasten zo goed mogelijk te verwennen. Dat dit niet onopgemerkt blijft, blijkt uit de zeer hoge waardering van de duizenden reviews van vorige edities met een 8,6 gemiddeld www.heerlijk.nl

Achterhoekse streekmarkt

Achterhoekse streekmarkt

Waar:
Bij boerderij de kruisbrink
Wanneer:
Zondag 5 november van 11:00 tot 17:00
Info:
Zondag 5 november is er een streekmarkt in Toldijk. Achterhoekse worst,kaas,ham, en ander lekkers van 45 streekproducten. Freestyle koken met Achterhoekse producten door chef kok Rene Klein.Muziek en broodjes bakken voor de kinderen .En diverse streek producten winnen. Gratis toegang, Het is overdekt , Het is voor jong en oud.
 
Naoberambassadeur aanwezig

Slachtvisite met oude gebruiken en pruveri-j bij museum Smedekinck.

Slachtvisite met oude gebruiken en pruveri-j bij museum Smedekinck.

Waar:
Museum Smedekinck Pluimersdijk 5 7021 HW Zelhem
Wanneer:
Zondag 5 november
Info:
Voor kinderen t/m 12 jaar is er een gratis workshop “hamburger maken”, inclusief bakken en opeten. Verder zijn er tal van andere activiteiten. Zo worden er o.a. oude ambachten gedemonstreerd en streekproducten verkocht. In De Stal is een expositie van schilderijen en boetseerwerk van cursisten van De Boerderij in Zelhem te zien. Behalve de hapjes van de pruveri-j zijn er diverse andere lekkernijen en dranken verkrijgbaar. De entreeprijs is 4 euro. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang. www.facebook.com

Ouderwets smullen met Stichting Boerengoed Achterhoek.

Ouderwets smullen met Stichting Boerengoed Achterhoek.

Waar:
Verenigingsgebouw Wilhelmina in Kotten.
Wanneer:
Op zondag 5 november van 11.00 tot 17.00 uur
Info:
Gratis toegang voor kinderen Henk: “De entree bedraagt €5,00 per persoon, maar daarvoor krijg je een bon om een keuzegerecht te proeven. Kinderen t/m 12 jaar betalen niets, voor hen zijn er kleine porties voor kleine prijsjes.” Uiteraard is het parkeren gratis. www.stichting-boerengoed.nl

Sachtvisite

Sachtvisite

Waar:
Museum Smedekinck Pluimersdijk 5 in Zelhem.
Wanneer:
Op zondag 5 november van 11.00 uur tot 17.00 uur.
Info:
Het publiek kan komen "vetpriezen" en proeven. Iedere bezoeker wordt verwelkomd met een glaasje vlierbessenjenever. Daarna kan de pruveri’je beginnen deze is tegenover de slager. Als alternatief voor het traditionele vetpriezen kan eerst nog het gewicht van het varken op de ladder worden geraden, voor een euro per keer. Hiermee zijn een ham en vleespakketten te winnen. De slachtvisite vindt plaats in de grote Schure van het museum en in tenten. In De Schure zijn aan de ene kant de slagers bezig met afsnijden, terwijl ze het publiek laten zien waar welk vlees zit. Er zijn demonstraties worst maken met de hand, met een molen en een machientje, er worden streekprodukten verkocht en oude ambachten gedemonstreerd. www.salehem.nl
 
Naoberambassadeur aanwezig

Jet Rotmans’ Zutphen & Shrewsbury.

Jet Rotmans’ Zutphen & Shrewsbury.

Waar:
Musea Zutphen 's-Gravenhof 4, 7201 DN Zutphen
Wanneer:
8 november van 10:00 tot 14:00
Info:
Enters Erfgoed houdt woensdag 8 november de jaarlijkse slachtvisite bij en in het Zompenmuseum aan de Hogebrink in Enter. Vanaf 10:00 uur hangt het varken op de ladder en bent u van harte welkom om te komen proeven van bijzondere lekkernijen van vroeger. Het evenement duurt tot 14.00 uur, ook leuk dus om woensdagmiddag na schooltijd nog even met de kinderen langs te komen en te smullen van bakleverworst!

Concert: Tribute to Miles Davis – Mosquito Jazz

Concert: Tribute to Miles Davis – Mosquito Jazz

Waar:
Koppelkerk - vrijplaats voor kunst & cultuur.
Wanneer:
11 november @ 20.30 uur (zaal open: 20.00 uur).
Info:
Op zaterdagavond 11 november zullen de klanken van Miles Davis herleven in de Koppelkerk. Jazz-kwintet Mosquito Jazz brengt deze avond een ode aan dit jazz-icoon en zal verschillende van zijn nummers ten gehore brengen.Tijdens hun Miles Davis Tribute op 11 november zal vooral de periode tussen 1955 en 1960 centraal staan. De entree is 10 euro reserveren is mogelijk op www.koppelkerk.nl/

Op stap met de boswachter over de Sprengenberg.

Op stap met de boswachter over de Sprengenberg.

Waar:
Erve De Pas, Molenweg 2, 7448 RE Haarle (Hellendoorn).
Wanneer:
Op zondag 12 november Van 14.00 uur tot 15.30 uur.
Info:
De bladeren dwarrelen naar beneden en de bomen worden kaal. Het is volop herfst en er zijn overal kastanjes, beukennootjes en paddenstoelen te vinden. De herfst is één van de mooiste tijden van het jaar om te genieten van de afwisselende natuur op de Sprengenberg. Neem een tasje mee voor al je mooie natuurvondsten. Door de bijzondere verhalen van de boswachter val je van de ene in de andere verwondering. Kosten: Volwassenen €8,- /€ 5,- p.p. persoon (leden/niet-leden Natuurmonumenten), kinderen €4,- / €7,- p.p. (leden/niet-leden Natuurmonumenten).

Slachtvisite woensdag 15 november , bij Erve Brooks in Gelselaar .

Slachtvisite woensdag 15 november , bij Erve Brooks in Gelselaar .

Waar:
Erve Brooks Broekhuisdijk 5 7275 CB Gelselaar.
Wanneer:
Op 15 november vanaf 10:00 bent u van harte welkom.
Info:
Slachtvisite woensdag 15 november , bij Erve Brooks in Gelselaar Gld. Vanaf 10.00 uur bent u van harte welkom. November is de traditionele slachtmaand, ook bij Erve Brooks.Slager Kastelein uit Diepenheim laat u zien hoe dit vroeger in zijn werk ging.Er is van alles te koop om thuis nog na te genieten.Kom een kijkje nemen op deze bijzondere dag met muziek en gezelligheid.Tevens zullen er een aantal kraampjes met diverse leuke artikelen aanwezig zijn.
 
Naoberambassadeur aanwezig

Winterfair De Weistaar 2017

Winterfair De Weistaar 2017

Waar:
Bij Boerderij ''De Weistaar'' aan de Rottegatsteeg 6 in Maarsbergen.
Wanneer:
Op 14 en 15 november van 10.00 tot 21.00 uur en 16 november van 10.00 tot 17.00 uur.
Info:
Thema: Warm Welkom In Winterse Sferen! Beleef deze gezellige landelijke binnenbeurs vol trends & tradities met een knipoog naar Kerst. Kijken, ruiken, proeven en doen. Van interieur, brocanterie, lekkernijen, mode en accessoires tot heerlijk smikkelen in het restaurant. Laat je inspireren door de groendemonstraties van John Achterberg en proef de heerlijke cocktails van Brouwer of schuif aan bij een van de creatieve workshops. Kortom een dagje genieten, sfeer proeven en ideeën opdoen. Entree € 8,- kinderen tot 12 jr. gratis. Parkeren gratis. www.winterfairdeweistaar.nl

De Andersons – 'Hier Dooft Niets'.

De Andersons – 'Hier Dooft Niets'.

Waar:
Koppelstraat 35, Bredevoort, Gelderland , Nederland
Wanneer:
Vrijdag 17 oktober van 20.30 uur (zaal open: 20.00 uur).
Info:
Vrijdag 17 november treedt kleinkunsttrio De Andersons in de Koppelkerk in Bredevoort. Met ‘Hier Dooft Niets’ reizen zij louter langs inspirerende locaties en nodigen bij elke show een bijzondere lokale gast uit. Ditmaal is dat de droogkomische Bredevoortse schrijver Gerjon Gijsbers.Je bent gewaarschuwd: De Andersons zijn eropuit om je hart te veroveren en je met nieuwe dromen naar huis te sturen!Entree: € 15,- Reserveren (gewenst): koppelkerk.nl / 0543-216 005.

We love the 90's in Winterswijk en Lichtenvoorde.

We love the 90's in Winterswijk en Lichtenvoorde.

Waar:
Verschillende locaties.
Wanneer:
Op zaterdag 4, 11 en 18 november.
Info:
Na succesvolle edities in voorgaande jaren is We Love the 90’s terug! Op zaterdag 4, 11 en 18 november 2017 zijn respectievelijk Winterswijk, Haaksbergen en Lichtenvoorde het decor van een knallende avond die bezoekers meeneemt terug naar de jaren negentig, onder de hits van topartiesten uit die tijd. In Lichtenvoorde is de Hamalandhal wederom de locatie. In Winterswijk heeft Sportcentrum de Tuunte de eer. Kenmerkend aan deze locaties is de unieke aankleding. In Haaksbergen maakt We Love the 90’s haar debuut. Sportcentrum Kei-Fit is voor de eerste keer een feestlocatie. www.welovethenineties.nl

Dichterportretten van Joachim Smarsly in de Koppelkerk.

Dichterportretten van Joachim Smarsly in de Koppelkerk.

Waar:
Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort.
Wanneer:
Op 4 november t/m 26 november vrijdag-zondag 11.00-17.00 uur.
Info:
Van 4 november tot en met 26 november exposeert de Duitse kunstenaar Joachim Smarsly (Münster, 1951) met zijn dichterportretten in de bovenzaal van de Koppelkerk in boekenstadje Bredevoort. De expositie is vrij toegankelijk.Dit najaar besteedt de Koppelkerk in boekenstadje Bredevoort in het bijzonder aandacht aan dichters, schrijvers en boeken. Joachim Smarsly is op de openingsdag 4 november en op 19 november tussen 13.00 en 17.00 uur aanwezig om met de bezoekers in gesprek te gaan.

Groenrijk Zevenaar, Winterfair 25 en 26 november 2017.

Waar:
Groenrijk Zevenaar Pannerdenseweg 8a 6905SE Zevenaar
Wanneer:
Op 25 en 26 november 2017. van 10.00 uur tot 17.00 uur
Info:
GroenRijk is een tuincentrum midden in Zevenaar waar u alles vindt voor uw huis & tuin! U kunt graszoden bestellen, we bieden een prachtig assortiment bloemen en hebben alles op het gebied van zelf kweken (kasjes, zaden, meststoffen, groenteplanten en pootaardappelen). Ook voor een mooi boeket bloemen, de mooiste woonaccessoires, een complete dierenwinkel.
 
Naoberambassadeur aanwezig

NIEUW MUSEUM OVER HET LAND VAN STARING.

Waar:
Museum STAAL Dorpsstraat 39 7218 AC Almen.
Wanneer:
Zaterdag 2 december tot 8 december.
Info:
In Almen wordt een nieuw museum geopend, een museum over het land van dichter Staring: de Achterhoek. Op de plek waar eens een mosterdmakerij stond staat nu een gloednieuw gebouw. Zaterdag 2 december 2017 wordt Museum STAAL officieel geopend. Zondag 3 december is er een speciale opening voor de inwoners van Almen. Vanaf vrijdag 8 december kan iedereen Museum STAALbezoeken. De gehele openingsmaand december hebben Museumkaarthouders toegang voor de helft van de entreeprijs.

Nieuwe midwinterhoornwandeling in de Oude IJsselstreek.

Waar:
DRU Cultuurfabriek (Portiersgebouw), Hutteweg 24 in Ulft.
Wanneer:
Op zondag 10 december gestart tussen 10.00 en 11.30 uur 10.00 en 12.00 uur .
Info:
De route kan individueel worden gelopen. Routebeschrijving met aangehechte consumptiebon kost € 5,00 per persoon voor de korte route e een euro meer voor de lange route, en zijn verkrijgbaar in de foyer van de DRU Cultuurfabriek (Portiersgebouw), Hutteweg 24 in Ulft.Er kan worden gestart tussen 10.00 en 11.30 uur (lange route) en 10.00 en 12.00 uur korte route. De korte route van bijna 8 kilometer is uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen. De lange route, 15 kilometer.

Zaterdagavond 16 december, Kasteel Cannenburg te Vaassen | in samenwerking met de stichting Geldersch Landschap & Kasteelen

Waar:
Kasteel Cannenburg te Vaassen
Wanneer:
Zaterdag 16 december van 11:00 tot 17:00
Info:
Kasteel Cannenburg, het huis van de Gelderse veldheer Marten van Rossum. Ga mee terug naar de middeleeuwen, en beleef een muzikaal avontuur op een kasteel in de originele staat waar u als kind al van droomde. Bij de entree over de monumentale gracht staan de middeleeuwse blazers u te verwelkomen met trompet, bazuin en zink. Binnen op Cannenburch is alles museaal en zeer goed onderhouden, nog in originele staat. U wordt onthaalt op middeleeuwse themas als liefde, geloof en de jacht: bezongen, begeleid op harp en lier en omspeeld door fluit en fagot.

Sfeervolle 30ste Kerstopenstelling Middachten.

Waar:
Landgoed Middachten aan de Landgoed Middachten 3 in De Steeg.
Wanneer:
Van 13 tot en met 17 december van 12.00 tot 20.00 uur.
Info:
In december is het zover, Middachten tovert voor de 30ste maal haar vertrekken om in kerstsferen en heet de bezoeker welkom. Geurende kerstbomen, ontelbare lichtjes, uitbundige bloemenpracht en knapperende vuren. Het bezoek aan de kerstopenstelling van Middachten is een must om in kerstsfeer te komen. Nadat de bezoeker zich heeft vergaapt aan de imposante versieringen, kan zij kerstinkopen doen op de gezellige en kleinschalige kerstmarkt in de bijgebouwen. Tussendoor kan de bezoeker een hapje of drankje nuttigen op het gezellige voorplein of in het onderhuis van het kasteel. www.middachten.nl

Maak kennis met kunstenaar Günter Grass.

Waar:
Koppelkerk - vrijplaats voor kunst & cultuur.
Wanneer:
Op 20 oktober t/m 24 december vrijdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
Info:
Deze week – 16 oktober – zou Günter Grass 90 jaar oud zijn geworden. Grass is bij het grote publiek vooral bekend als schrijver. Wat velen niet weten is dat Grass ook kunstenaar was. De Koppelkerk in Bredevoort Boekenstad toont tot en met 24 december een overzichtsexpositie rondom dit multi-talent.

Beeldtaal: overzichtsexpositie van Günter Grass

Wanneer:
Vrijdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur
Info:
Günter Grass is bij het Nederlandse publiek vooral bekend als schrijver. Wie kent niet zijn bekendste boek ‘Die Blechtrommel’? Wat men doorgaans niet weet is dat Grass naast schrijver ook kunstenaar was. Dit najaar presenteren de Koppelkerk en het Otto Pankok Museum i.s.m. de Günter en Ute Grass Stiftung de expositie ‘Beeldtaal’ om het publiek kennis te laten maken met de onbekende kunstzinnige zijde van deze wereldberoemde schrijver. € 5,- incl. kop koffie/ thee

Expositie Reecapriolen, Natuurmuseum Holterberg

Waar:
Natuurmuseum Holterberg Holterbergweg 12 ,7451 JL , Holten
Wanneer:
31 December 2017.
Info:
Ontdek op een actieve manier het buitengewone leven van het ree. Het jaar uit is in Natuurmuseum Holterberg de interactieve tentoonstelling Reecapriolen te zien. Een grote zaal uitsluitend over dit mooiste sierlijkste zoogdier van het Nationaal Park. Ontdek bijvoorbeeld hoe warm het is in de buik van een ree, probeer net zo snel te fietsen als een ree kan rennen of test uw kennis over het voedsel wat ze eten. Na het zien van deze expositie weet u alles over deze prachtige dieren! www.museumholterberg.nl

Bijzondere Kerstgroepen op de Kranenburg.

Waar:
Ruurloseweg 101, 7251 LD Kranenburg/Vorden
Wanneer:
Open op 8 december t/m zondag 7 januari 2018 van 11.00 tot 17.00 uur
Info:
Dit jaar worden een deel van de kerststallen van Bert Hilhorst uit Amsterdam tentoongesteld. Bert is al zo’n 30 jaar verzamelaar en inmiddels in het bezit van ruim 500 groepen. “De kerststal is bij uitstek iets met een verhaal erachter”, zegt hij.Mevrouw Nanny de Beer uit Zutphen toont een mooie collectie mini-kerstgroepen.tel. 0575-55 64 88 alleen tijdens openingstijden. Meer info: www.heiligenbeeldenmuseum.nl

Eerste urnen tentoonstelling in Europa te zien in Oisterwijk.

Waar:
Almystraat 10, 5061 PA Oisterwijk
Wanneer:
is iedere week van woensdag tot en met zondag geopend, van 11.00u tot 17.00u
Info:
ISTERWIJK - Vanaf 2 november tot en met 4 februari 2018 organiseert het Europees Keramisch Werkcentrum de eerste tentoonstelling van hedendaagse urnen die in Europa te zien is. Meer dan 150 urnen van kunstenaars en ontwerpers uit verschillende landen zullen in het centrum te zien zijn. Titel tentoonstelling: Urnen.Zowel in het Oosten als in het Westen neemt cremeren toe. Met die toename groeit ook de aandacht voor rituelen die behoren bij de rite de passage van het overlijden.

Van afgedankt meubelstuk tot Dutch Design

Waar:
Villa Mondriaan
Wanneer:
29 september 2017 t/m 25 februari 2018
Info:
Oude meubelstukken krijgen een nieuw leven in de Dutch Design-tentoonstelling van Paul Salet, die vanaf 29 september te zien is in museum Villa Mondriaan. In zijn designwerk reageert Salet op de wegwerpcultuur van vandaag. Hij is van mening dat er al meer dan voldoende meubilair op de wereld is. Veel stoelen van stevig en bruikbaar materiaal belanden op straat of in de kringloop. In plaats van nieuw meubilair te produceren, bouwt Salet zijn ontwerpen daarom op uit afgedankte meubelen. Door eindeloos te zagen, schaven en schuren worden nieuwe stoelen uit hun oude vorm bevrijd.

Cursus paleografie (oud schrift), start 29 september 2017

Waar:
De cursussen vinden plaats in het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, ’t Brewinc, IJsselkade 13, 7001 AN Doetinchem.
Wanneer:
vrijdagen 29 september, 13 en 27 oktober, 10 en 24 november 2017 en 5 en 19 januari, 2 en 16 februari en 2 maart 2018, 13.30 uur-16.00 uur.
Info:
De cursus is zowel bedoeld voor genealogen die zich voor het eerst met archiefstukken in 16e en 17e eeuws handschrift willen gaan bezighouden, als voor genealogen die al eens eerder een cursuspaleografie hebben gevolgd maar hun bedrevenheid (deels) zijn kwijtgeraakt.Data en tijd : vrijdagen 29 september, 13 en 27 oktober, 10 en 24 november 2017 en 5 en 19 januari, 2 en 16 februari en 2 maart 2018, 13.30 uur-16.00 uur.Kosten : € 80 (incl. cursusmateriaal en koffie/thee) en € 55 voor leden NGV. Opgave : voor 20 september 2017 via info@ecal.nu of 0314-787078.

Hetty Heyster’s ZOO neemt Museum Henriette Polak over

Waar:
In het Museum Henriette Polak in Zutphen.
Wanneer:
Op zondag 24 september 2017
Info:
De tentoonstelling Lifeforce – Dier in beeld is tot en met 4 maart 2018 te zien in Museum Henriette Polak in Zutphen in het Hof van Heeckeren. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 11:00 uur tot 17:00 uur. Tijdens de tentoonstelling zijn tal van activiteiten gepland voor verschillende doelgroepen. Museum Henriette Polak - onderdeel van Musea Zutphen- toont een uniek overzicht van de diersculpturen van Heyster van 1972 tot heden, waaronder ook haar bekende jaarbeeldjes. www.museazutphen.nl

Huilend Huis Verwolde, vrijdag 20 en zaterdag 21 juli 2017.

Waar:
Huis Verwolde, Jonker Emilelaan 4, 7245 TL Laren
Wanneer:
Op vrijdag 20 en zaterdag 21 juli 2017. 19.00 uur (en ook Zaterdag om 20.15 uur)
Info:
Huis Verwolde zal op de laatste avonden van het openstellingseizoen haar deuren openen voor de bezoekers aan de griezel voorstelling van Vorstelijk Theater. Ridder Richard, die al 15 jaar familie en griezel voorstellingen heeft verzorgd op het huis zal voor de laatste keer nog één van zijn griezelverhalen vertolken. Het huis huilt…. Het Griezelverhaal Huilend Huis vertelt over Cornelius de Wonderdokter die jarenlang bij de de Familie woonde.Geschikt vanaf 7 jaar.Kosten: Volwassenen & kinderen 4- 18 jaar € 8,50 nformatie & reserveren : www.glk.nl/verwolde

Naoberambassadeurs

Dit zijn Anja en Evelien. Onze ‘Naoberambassadeurs’ die u op de verschillende Er-op-uit evenementen in de regio kunt tegenkomen. In de agenda staat met het Naoberklavertje aangegeven waar en wanneer de dames present zijn.

Naober Nieuwsbrief

Ja, ik wil wekelijks Naobernieuws in mijn mailbox!