Kracht en pracht van het oosten

Er-op-uit in Naoberland

Er op Uit in Gelderland, Overijssel en Drenthe? Raadpleeg onze altijd actuele agenda!
Wilt u een evenement toevoegen aan de agenda, geef het door via het aanmeldformulier of per e-mail agenda@naober.nl

Klik op de marker (oranje druppel) en u krijgt het evenement in die plaats te zien. In de linker kolom kunt u ook per streek zoeken. Per streek staan hier de er-op-uit activiteiten gebundeld.

Het aangrijpende leven en werk van Charlotte Salomon.

Het aangrijpende leven en werk van Charlotte Salomon.

Waar:
Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort.
Wanneer:
Op vrijdagavond 19 januari vanaf 19:30 is de zaal geopend.
Info:
Op vrijdagavond 19 januari geeft kunsthistorica Maria Driessen een kunstlezing in de Koppelkerk over het aangrijpende levenswerk van de joods-Duitse kunstenares Charlotte Salomon. De kunstlezing vindt plaats in aansluiting op de gelijktijdige grote tentoonstelling over Charlotte Salomon in het Joods Historisch Museum.Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort Datum: vrijdag 19 januari Tijd: 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur) Entree: € 10,- incl. kop koffie of thee Reserveren: www.koppelkerk.nl.

Lange snertwandeling in Winterswijk Woold.

Lange snertwandeling in Winterswijk Woold.

Waar:
Bij Herberg Harmienehoeve, Kulverweg 2-4, 7108 BB Winterswijk-Woold.
Wanneer:
Op 20 januari om 10:00 uur 2018
Info:
Mensen zult u weinig tegenkomen, reeën misschien wel. Deze tocht is niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar. Neemt u iets extra’s te eten en te drinken mee voor onderweg en trek stevige, waterdichte schoenen aan.Start: 10.00 uur bij Herberg Harmienehoeve, Kulverweg 2-4, 7108 BB Winterswijk-Woold. Duur: 5 à 6 uur. Afstand: ca. 15 km. Deelname: € 5,00 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Voor een glas glühwein en een kop erwtensoep met roggebrood en katenspek aan het einde van de wandeling, betaalt u € 7,95 p.p.

Lezing Maarten Zwiers over Trump en de Amerikaanse droom.

Lezing Maarten Zwiers over Trump en de Amerikaanse droom.

Waar:
Drents Museum Brink 1, 9401 HS Assen,Drenthe.
Wanneer:
Op 21 januari 2018 en het begint om 14:00.
Info:
Op zondag 21 januari 2018 geeft dr. Maarten Zwiers (Rijksuniversiteit Groningen) in de serie Te Gast in het Drents Museum een lezing over Donald Trump en het dreigend failliet van de Amerikaanse droom. De lezing begint om 14.00 uur in de Statenzaal en is gratis toegankelijk voor bezoekers met een entreebewijs van het Drents Museum.

De spelende mens: Marion van Noord.

De spelende mens: Marion van Noord.

Waar:
Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort.
Wanneer:
Op 21 januari vrijdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur.
Info:
Op 21 januari exposeert kunstenares Marion van Noord (Winterswijk) in de bovenzaal van de Koppelkerk met haar installaties. Haar expositie draagt de naam ‘Spelenderwijs’.Via de kunst bewandelt Marion nieuwe wegen door te werken vanuit haar gevoel. Beredeneren en nadenken zorgde ervoor dat ze niet meer open stond voor experimenten, probeersels en mislukkingen. Ze leerde meer in haar handen te zitten en minder in haar hoofd. Pas toen kwam er ruimte voor iets nieuws.Entree gratis.

Winterwandeling met de boswachter in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug.

Winterwandeling met de boswachter in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug.

Waar:
Erve De Pas, Molenweg 2, 7448 RE Haarle
Wanneer:
Op zondag 21 januari van 14.00 tot 16.00.
Info:
In de winter verblijven meerdere vogelsoorten op de Sprengenberg die in de zomer in noordelijke landen broeden. Zo is de klapekster nu in ons land. Een vogel die op een bijzondere manier een voedselvoorraad aanlegt. Of misschien komen we de pestvogel wel tegen met zijn opvallende kuif. Wandel mee en ontdek samen met de boswachter de overwinteraars. Kosten: Volwassenen €8,- /€ 5,- p.p. persoon (leden/niet-leden Natuurmonumenten), kinderen €4,- / €7,- p.p.

Twentse Erven Herbestemming van boerderijen.

Twentse Erven Herbestemming van boerderijen.

Waar:
Erve Kaamps in Deurningen Vliegveldstraat 4-A, 7561 AT Deurningen,Overijssel.
Wanneer:
Op 25 januari 2018
Info:
Stichting Twentse Erven houdt op donderdag 25 januari haar Nieuwjaarsbijeenkomst. et thema van de avond is: Herbestemming van boerderijen.Toegang € 5 per persoon. De avond is bedoeld voor donateurs van de Stichting Twentse Erven, maar iedereen die geïnteresseerd is kan zich aanmelden (mag ook als donateur) bij de secretaris van de Stichting, Jan Willem van Beusekom.De Stichting Twentse Erven zet zich in voor het behoud van Twentse boerderijen en de daarbij behorende erven met hun bebouwing. Meer informatie is te vinden op de website: www.twentse-erven.nl.

Expositie Tjeerd Kootstra bij Cultuurmij Oost.

Expositie Tjeerd Kootstra bij Cultuurmij Oost.

Waar:
Cultuurmij Oost, Vossenstraat 6, 6811 JL Arnhem.
Wanneer:
Op 12 december tot en met 26 januari 2018 van 9.00 - 17.00 uur.
Info:
De expositie is te zien van 12 december tot en met 26 januari 2018 tijdens kantooruren van 9.00 - 17.00 uur.Presentatie en opening: dinsdag 12 december 16.30 uur. Cultuurmij Oost is gesloten van 21 december 2017 t/m 2 januari 2018 ´Backside of Arts´ is voor Tjeerd Kootstra (1959) zijn afscheidsexpositie bij en voor Cultuurmij Oost Backside of Arts´ is een serie van ruim zestig iPhone foto´s die hij tussen medio 2014 en 2017 tijdens vele museumbezoeken maakte van Marti Arts terwijl zij een kunstwerk bekijkt.

SVR-Vakantiebeurzen 2018.

SVR-Vakantiebeurzen 2018.

Waar:
Evenementenhal, Energieweg 2, 7772 tv Hardenberg.
Wanneer:
Op 27 januari van 10:00 tot 16:00 uur.
Info:
Ruim 350 SVR-campings, uit binnen- en buitenland, zullen op deze gezellig SVR-vakantiebeurzen hun camping weer volop promoten! Er wordt gestrooid met gratis vakanties (kamperen of logeren) voor de zoveelste bezoeker en bovendien is er alle gelegenheid om voordelig producten van de boerderij te kopen. Komt u dan ook weer gezellig langs ?Toegang is gratis voor SVR-donateurs op vertoon van de geldige donateurspas. Niet-donateurs slechts € 5,00 p.p.Parkeren is gratis.Beurs is geopend van 10.00 tot 16.00 uur.
 
Naoberambassadeur aanwezig

Zwarte Markt Hengelo GLD.

Zwarte Markt Hengelo GLD.

Waar:
In de hal van handelsonderneming Wullink aan de Banninkstraat 54.
Wanneer:
Op Zaterdag 27 en 28 januari 2018 van 10.00 tot 16.00 uur.
Info:
Na een overweldigend succes van vorig jaar op de nieuwe locatie is besloten om dit jaar opnieuw de Zwarte Markt te organiseren . Achterhoekse gezelligheid en gemoedelijkheid is hier troef. De diversiteit is groot. Voor elk wat wils. U bent van harte welkom. Er is voldoende parkeergelegenheid. Te vinden op Facebook @zwartemarkthengelogld.
 
Naoberambassadeur aanwezig

Veel te beleven in De Kappen tijdens Nationaal Theaterweekend.

Veel te beleven in De Kappen tijdens Nationaal Theaterweekend.

Waar:
theaterweekend filmhuis Kappen.
Wanneer:
Op zaterdag en zondag 27 en 28 januari.
Info:
Haaksbergen - Het laatste weekend van januari vindt de 3e editie plaats van het Nationaal Theaterweekend. Deuren die normaal gesloten blijven, gaan open en voor een gereduceerd tarief kun je prachtige voorstellingen bezoeken. Het doel: (meer) mensen de magie van het theater laten beleven! Zaterdag 27 januari: Open Dag en voor slechts € 10,- naar Ester Groenenberg.Zondag 28 januari: Theaterschool Luna, Disney-film Frozen en speciale Pubquiz. kijk voor meer informatie op onze website.

January Sounds – Concert MV De Eendracht en Gospelkoor Onderweg .

January Sounds – Concert MV De Eendracht en Gospelkoor Onderweg .

Waar:
Pniëlkerk aan de Rembrandtlaan 352, 7606 GX Almelo,Overijssel.
Wanneer:
Op 28 januari van 14:30 inloop.
Info:
Op zondag 28 januari a.s. organiseert Muziekvereniging De Eendracht Almelo het Concert “January Sounds”. Een uniek, hartverwarmend concert voor de koude januarimaand, in samenwerking met Gospelkoor Onderweg in de Pniëlkerk aan de Rembrandtlaan 352 in Almelo. Tijdens “January Sounds” zullen koor en orkest ook samen een aantal nummers laten horen, waaronder het bekende Window of Hope van Oleta Adams.Aanvang 15.00 uur, inloop vanaf 14.30 uur. Toegang gratis / vrije zit.

Trainingen in de WALD-spelling.

Trainingen in de WALD-spelling.

Waar:
Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, gebouw ’t Brewinc, IJsselkade 13 te Doetinchem.
Wanneer:
Op 8 februari van 14:00 -16:00 en 28 februari van 19:30 tot 21:30 .
Info:
De trainingen worden in een gemoedelijke sfeer gegeven door vier deelnemers aan het streektaaldictee van het eerste uur: Antoon Driessen, Gerda ter Maat, Annie Westerveld en Berd Westerveld. Zij leren u regel 1 van het schrijven in de streektaal: goed luisteren en opschrijven wat je hoort. Het mooie van de WALD-spelling is dat je er alles mee kunt opschrijven of het nu de taal is van Dinxperlo, Didam, Eibergen, Gorssel, Hengelo, Pannerden of Winterswijk.Opgave: via info@ecal.nu of 0314-787078. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden. De training is op een of op beide data te volgen.

Vastgoed B.V. met o.a. Jörgen Raymann en Huub Stapel in Arnhem.

Vastgoed B.V. met o.a. Jörgen Raymann en Huub Stapel in Arnhem.

Waar:
Vastgoed B.V. in de Stadsschouwburg Arnhem,Schouwburg Amphion Doetinchem.
Wanneer:
Op 6 en 7 december en 30 januari
Info:
Op 6 en 7 december staat de toneelthriller Vastgoed B.V. in de Stadsschouwburg Arnhem.En op 30 januari in Schouwburg Amphion Doetinchem.Vastgoed B.V. is de Nederlandstalige bewerking van David Mamet’s verfilmde klassieker Glengarry Glen Ross en gaat over een makelaarskantoor vol alfamannetjes. Waar resultaten, bonussen en geslaagde deals vele malen belangrijker zijn dan gunnen, vertrouwen en samenwerken. Het noodlijdende kantoor heeft een simpele maar harde oplossing om uit de rode cijfers te komen.

Nieuwe expositie in het Huus van de Taol.

Nieuwe expositie in het Huus van de Taol.

Waar:
Raadhuisstraat 1, 9411 Beilen,Drenthe
Wanneer:
Vanaf 15 januari
Info:
Vanaf 15 januari kunt in het Huus van de Taol in Beilen (Raadhuisplein 1, Beilen) schilderijen bewonder van Arend Kuiper.Na de opleiding schilder- en grafische kunsten aan de Academie Minerva te Groningen (’72-’78) trok Arend Kuiper (Assen, ’52) met een bakfiets vol met schilderspullen langs Drentse dreven om vervolgens met ezel en schildersdoek een plekje te zoeken waar hij kon schilderen.Opdrachten kwamen er voor portretten en wandschilderingen in Nederland en Frankrijk. Voor meer informatie kijk op de website van de schilder. www.arendkuiper.nl

Volle maanwandeling over de Lochemse Berg.

Volle maanwandeling over de Lochemse Berg.

Waar:
Lochemse berg in Utrecht.
Wanneer:
Op woensdag 31 januari vanaf 19:30 en duurt 1,5 tot 2 uur.
Info:
Start: 19.30 uur op de parkeerplaats van Eethuis De Kale Berg, Lochemseweg 22, 7244 AB Barchem. Duur: 1,5 à 2 uur. Deelname: € 7,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen € 2,50 op vertoon van een geldige donateurspas. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen. Informatie: Wim de Vries, tel. 06 - 17 320 363 of Joke Hoitink, tel. 06 - 54 668 064

De Twentse Vakantiebeurs.

De Twentse Vakantiebeurs.

Waar:
ROC van Twente, Gieterij 200, Hengelo.
Wanneer:
Op donderdag 1 februari 2018 van 15.00-21.00 uur.
Info:
Op donderdag 1 februari van 15.00 tot 21.00 uur vindt de Twentse Vakantiebeurs plaats in de hal van ROC-locatie de Gieterij in Hengelo. Deze gemoedelijke, kleinschalige en gratis toegankelijke beurs is bedoeld voor iedereen die graag uitgebreide informatie en persoonlijk advies willen over diverse vakantiebestemmingen. De beurs beleeft inmiddels de vierde editie.Entree: gratis Bereikbaarheid en parkeren: ROC van Twente is op vijf minuten lopen vanaf Centraal Station Hengelo. Parkeren kan voor het pand, ingang Industriestraat. Meld bij de slagboom dat u voor de vakantiebeurs komt. Let op: in de wijk rondom het pand geldt betaald parkeren.
 
Naoberambassadeur aanwezig

Winterswijkse ondernemers uitgenodigd in museum Villa Mondriaan.

Winterswijkse ondernemers uitgenodigd in museum Villa Mondriaan.

Waar:
Villa Mondriaan Zonnebrink 4, 7101 NC Winterswijk.
Wanneer:
Op 1 februari vanaf 9:30.
Info:
Villa Mondriaan bedankt iedereen graag persoonlijk voor de inzet tijdens deze bijeenkomst in de ochtend van 1 februari. Gedurende de ochtend zal een prijs uitgereikt worden voor de meest opvallende Mondriaan-uitingen van het afgelopen jaar en worden de plannen voor 2018 bekendgemaakt. Naderhand krijgt iedereen de mogelijkheid om gratis deel te nemen aan een rondleiding door het museum. Heeft u geen papieren uitnodiging ontvangen maar bent u wel graag aanwezig? Neem dan ook contact op via info@villamondriaan.nl www.villamondriaan.nl

Eerste urnen tentoonstelling in Europa te zien in Oisterwijk.

Eerste urnen tentoonstelling in Europa te zien in Oisterwijk.

Waar:
Almystraat 10, 5061 PA Oisterwijk
Wanneer:
Iedere week van woensdag tot en met zondag geopend, van 11.00u tot 17.00u
Info:
OISTERWIJK - Vanaf 2 november tot en met 4 februari 2018 organiseert het Europees Keramisch Werkcentrum de eerste tentoonstelling van hedendaagse urnen die in Europa te zien is. Meer dan 150 urnen van kunstenaars en ontwerpers uit verschillende landen zullen in het centrum te zien zijn. Titel tentoonstelling: Urnen.Zowel in het Oosten als in het Westen neemt cremeren toe. Met die toename groeit ook de aandacht voor rituelen die behoren bij de rite de passage van het overlijden.

Indoor Winterfair Delden.

Indoor Winterfair Delden.

Waar:
Het Aparthotel Delden Sportlaan 7 7491 DG Delden
Wanneer:
Zondag 4 februari van 10.00 tot 17.00 uur.
Info:
Kinderen kunnen de hele dag gratis spelen en zwemmen, voor de mannen is het bruin café geopend en de dames kunnen uitgebreid snuffelen en shoppen bij de 60 ingerichte kraampjes. met o.a verzorging, cadeaus, wonen, kleding, speelgoed, accessoires, boeken, decoratie en nog veel meer! Iedereen kan supagolfen op onze supa golfbaan. Geen entree. www.aparthoteldelden.nl
 
Naoberambassadeur aanwezig

DIALECT OP DE KOFFIE OVER “HERMAN VAN VELZEN”.

DIALECT OP DE KOFFIE OVER “HERMAN VAN VELZEN”.

Waar:
Erve Kots Eimersweg 4, 7137 HG Lievelde.
Wanneer:
Op 4 februari van 11:00 tot 13:00 bij erve kots.
Info:
Frans Roes schreef gedurende een periode van ongeveer veertig jaar wekelijks voor de Graafschapbode korte verhalen, die grotendeels ook in boekvorm verschenen, daarnaast schreef hij vier streekromans en een drietal toneelstukken.De bekendste figuur uit zijn verhalen is Aornt Peppelenkamp, de arme bezembinder op de Koolhovense heide. De bijeenkomst wordt gehouden van 11.00 uur tot 13.00 uur bij Erve Kots in Lievelde.De entree is € 7,00 p.p. incl. 2x koffie of thee. Ook niet-leden van de Dialectkring zijn, als altijd, van harte welkom.

Workshops Kadasteronderzoek.

Workshops Kadasteronderzoek.

Waar:
Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, gebouw ’t Brewinc, IJsselkade 13 te Doetinchem.
Wanneer:
15 en 29 januari 2018, 5 februari 2018.
Info:
Op de maandagen 15 en 29 januari 2018 van 09.30-12.00 uur en 5 februari 2018 van 19.30-21.30 uur (bij voldoende deelnemers). studie zaal balie, via info@ecal.nu of 0314-787078.De workshops gaan door bij voldoende deelnemers. Deelname is alleen mogelijk na opgave en de opgave is pas definitief nadat u een bevestiging heeft ontvangen.Kosten: € 15,--; leden NGV en donateurs Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers: € 12,50; te betalen op de cursusdag.

Spécialité de la Maison laat het speciaal onderwijs dansen.

Spécialité de la Maison laat het speciaal onderwijs dansen.

Waar:
Schouwburg Amphion Hofstraat 159, 7001 JD Doetinchem,Gelderland.
Wanneer:
Op maandag 5 februari 2018 om 20.00 uur.
Info:
Kaartjes voor de voorstelling kunnen vanaf 9 januari besteld worden via de website van Schouwburg Amphion. De kaartjes kosten € 7,50 per stuk. Dit is inclusief pauzedrankje, administratie en garderobe. Spécialité de la Maison wordt opgevoerd op maandag 5 februari 2018 om 20.00 uur in Schouwburg Amphion, H telefoon: 0314 – 376000.Johanna Kinderfonds is hoofdsubsidiënt van deze voorstelling.

Liemers Academie gaat van start op 6 februari 2018.

Liemers Academie gaat van start op 6 februari 2018.

Waar:
Liemers Academie IJsselkade 13, 7001 AN Doetinchem
Wanneer:
Op 6 februari 2018
Info:
Aanmelden De Liemers Academie heeft plaats voor maximaal dertig deelnemers. U kunt zich aanmelden tot 1 februari via info@ecal.nu of 0314-787078. Na het sluiten van de inschrijfperiode wordt er contact opgenomen me gegadigden.Gehele serie of onderdelen. Mocht er na sluiting van de inschrijving nog plek zijn, kunnen in overleg ook een of meerdere colleges worden bezocht. De deelnamekosten bedragen in dat geval € 45 (inclusief BTW) per avond.Alle deelnemers die de gehele leergang 2018 hebben gevolgd, ontvangen een gratis jaarabonnement op Oer, cultuurhistorisch tijdschrift van Achterhoek en Liemers.

Carnavalsoptocht.

Carnavalsoptocht.

Waar:
Door het gehele dorp Slagharen.
Wanneer:
Op 10 februari 2018 van 13.30 uur tot 16.00 uur.
Info:
Zoals elk jaar wordt er door carnavalsvereniging ‘de Turftrappers’ uit Slagharen op de zaterdagmiddag van het carnavalsweekend weer een grandioze optocht georganiseerd. Hopelijk zijn er ook tijdens carnaval 2018 weer veel carnavalswagens en lopers in de Slagharense straten te bewonderen! De Optocht start aan het Anton Geerdesplein waarna de optocht door de straten van Slagharen zal trekken. www.turfgat.nl

"De Kinder van Vrees".

"De Kinder van Vrees".

Waar:
Bonifatiuskerk Brink 3, 9481 BE Vries.
Wanneer:
Speeldata: 15 t/m 18 februari.
Info:
Ooit werden er 153 kinderlijkjes gevonden in een van de oudste kerken van Drenthe, de Bonifatiuskerk in Vries. Waarom ze daar lagen is nooit met zekerheid ontdekt. Dit mysterie staat centraal in de multimediale voorstelling "De Kinder van Vrees". Toneelgroep E POI en bigband Want2Swing zijn al druk bezig met de voorbereidingen voor deze community art productie van 6 voorstellingen met maar 153 tickets per voorstelling.Kaarten en informatie via http://dekindervanvrees.nl/.

Dagwandeling hunebedden.

Dagwandeling hunebedden.

Waar:
Na aanmelding ontvangt u de juiste locatie.
Wanneer:
Op 19 januari ,20 januari ,22 februari ,23 februari,24 februari van 8:30 tot 17:00.
Info:
Lange wandeling uit de wandelgids.Loop langs de hunebedden.Vandaag word de etappe Anne-Gasselte 18 km gelopen. Aanmelden kunt u via de website. www.drentslandschap.nl

Van afgedankt meubelstuk tot Dutch Design.

Van afgedankt meubelstuk tot Dutch Design.

Waar:
Villa Mondriaan,Zonnebrink 4, 7101 NC Winterswijk.
Wanneer:
29 september 2017 t/m 25 februari 2018.
Info:
Oude meubelstukken krijgen een nieuw leven in de Dutch Design-tentoonstelling van Paul Salet, die vanaf 29 september te zien is in museum Villa Mondriaan. In zijn designwerk reageert Salet op de wegwerpcultuur van vandaag. Hij is van mening dat er al meer dan voldoende meubilair op de wereld is. Veel stoelen van stevig en bruikbaar materiaal belanden op straat of in de kringloop. In plaats van nieuw meubilair te produceren, bouwt Salet zijn ontwerpen daarom op uit afgedankte meubelen. Door eindeloos te zagen, schaven en schuren worden nieuwe stoelen uit hun oude vorm bevrijd.

Kleurrijke lezing door Christie van der Haak in museum Villa Mondriaan.

Kleurrijke lezing door Christie van der Haak in museum Villa Mondriaan.

Waar:
Villa Mondriaan Zonnebrink 4, 7101 NC Winterswijk
Wanneer:
Op 25 januari t/m 25 februari om 19:30 Inloop aanvang 20:00.
Info:
Op donderdag 25 januari geeft de bekende kunstenaar Christie van der Haak een lezing in museum Villa Mondriaan. De lezing wordt gehouden ter gelegenheid van haar succesvolle Dutch Design-tentoonstelling in het Arco-paviljoen van het museum, die wegens succes tot en met 25 februari is verlengd. Kosten: €10,- (Vrienden van Villa Mondriaan: €7,50).

Sneeuwklokjesfeest.

Sneeuwklokjesfeest.

Waar:
Kwekerij/Tuin 'De Boschhoeve 3, 6874 NB Wolfheze,Gelderland
Wanneer:
Op 8 ,9,10 februari van 10:00 tot 17:00.
Info:
Dit lentefeest is inmiddels uitgegroeid tot een must voor iedere liefhebber van bloeiende voorjaarsbollen, maar natuurlijk vooral van sneeuwklokjes. We hebben gespecialiseerde collega-kwekers uitgenodigd, met een uitgebreide collectie aan sneeuwklokjes, bijzondere bolgewassen en voorjaarsbloeiende heesters en vaste planten. Onze Open Sneeuwklokjesweekenden: za. 17 en zo. 18, za. 24 en zo. 25 februari, Open tuin en verkoop van sneeuwklokjes en andere voorjaarsbollen. De toegang is deze weekenden gratisVoor de start van verkoop van Helleborussen van kwekerij De Hessenhof kijk op de www.hessenhof.nl.

Honderd Heiligen in Huis Bergh.

Honderd Heiligen in Huis Bergh.

Waar:
Kasteel Huis Bergh aan het Hof van Bergh 8 te 's-Heerenberg.
Wanneer:
Van 21 april tot 1 maart 2018.
Info:
In de laat middeleeuwse kunstcollectie van Huis Bergh bevinden zich heel veel afbeeldingen van heiligen. Patroonheiligen, naamheiligen en hoofdpersonen in boeiende heiligenverhalen. De tentoonstelling in 2017 in Huis Bergh vertelt over de heiligen in de collectie en onderzoekt wat heiligennamen nu nog betekenen. Het levert boeiende verhalen op. In de Zaal met Honderd Heiligen kan de bezoeker zijn eigen heilige opzoeken en zich daarbij (laten) fotograferen.Voor kinderen is er een zoektocht in de collectie naar attributen van heiligen en wordt uitgelegd wat de betekenis ervan is. www.huisbergh.nl

Roeg! Film over Drentse natuur.

Roeg! Film over Drentse natuur.

Waar:
Het duurzaamheidscentrum Assen.
Wanneer:
Op 2 en 5 januari 26 februari 1 maart van 9:00 tot 17:00.
Info:
Zie hoe mooi de Drentse natuur is en hoe de wisselende seizoenen hun sporen achterlaten.

Natuur in de winter.

Natuur in de winter.

Waar:
Duurzaamheidscentrum Assen Bosrand 2 9401 SL Assen
Wanneer:
Op 2 januari en 1 maart van 13:00 tot 14:00.
Info:
Leer wat er in de winter in het bos te zien is. Een van de onderdelen is de zoektocht. deelnamen is gratis.

Dwars door Drenthe.

Waar:
Duurzaamheidscentrum Assen Bosrand 2 (navigatieadres Stadsbroek 11) 9401 SL Assen
Wanneer:
Op 4 januari en 28 februari en 2 maart van 9:00 tot 17:00.
Info:
Maak kennis met Drenthe.Een serie korte afleveringen laat zien hoe mens en landschap elkaar door de eeuwen heen hebben beïnvloed.

Puck en het verdwenen schaap.

Puck en het verdwenen schaap.

Waar:
Duurzaamheidcentrum Assen.
Wanneer:
Op 6 januari en 24 februari 3 maart 2018 09:00 tot 17:00.
Info:
Deze 45 minuten durende serie werd opgenomen werd op het Hijkerveld, een natuurgebied van Het Drentse Landschap. Leuk feitje: de hond van schaapherder Freerk Heuker van de schaapskooi in Hijken, Pink, speelt ook een rol! De serie van televisieregisseur en actrice Annemarie Mooren ging in oktober in première op Cinekid en zal worden ingediend bij internationale en nationale kinderfestivals.

Demonstratie olieslaan.

Demonstratie olieslaan.

Waar:
Locatie: Olie- en korenmolen Woldzigt, Hoofdstraat 58, 9315 PC Roderwolde.
Wanneer:
Op 3 februari 2018 Van 13.30 tot 16.30 uur.
Info:
Het oude ambacht van olieslager komt tot leven. Er zijn demonstraties en de molenaar vertelt u graag meer over dit bijzondere ambacht. Tevens zijn er in de molen diverse producten te koop. Ook start hier een prachtige wandelroute door De Onlanden.Op onze website kunt u de route downloaden. www.drentslandschap.nl

Hetty Heyster’s ZOO neemt Museum Henriette Polak over.

Hetty Heyster’s ZOO neemt Museum Henriette Polak over.

Waar:
In het Museum Henriette Polak in Zutphen.
Wanneer:
Op zondag 24 september 2017
Info:
De tentoonstelling Lifeforce – Dier in beeld is tot en met 4 maart 2018 te zien in Museum Henriette Polak in Zutphen in het Hof van Heeckeren. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 11:00 uur tot 17:00 uur. Tijdens de tentoonstelling zijn tal van activiteiten gepland voor verschillende doelgroepen. Museum Henriette Polak - onderdeel van Musea Zutphen- toont een uniek overzicht van de diersculpturen van Heyster van 1972 tot heden, waaronder ook haar bekende jaarbeeldjes. www.museazutphen.nl

Silent Majority.

Silent Majority.

Waar:
Tetem Stroinksbleekweg 16 7523 ZL Enschede.
Wanneer:
30 november 2017 t/m 4 maart 2018.
Info:
Vanaf januari hebben zes kunstenaars onderzoek gedaan naar deze ‘silent majority’. Ze hebben diverse congressen in Overijssel bijgewoond en allen een projectvoorstel ingediend. Vier kunstenaars zijn geselecteerd om nieuw werk te ontwikkelen voor de Silent Majority tentoonstelling. Hoe gaan we om met verschillen tussen mensen? Welke rol kunnen kunst en kunstenaars spelen in het mobiliseren en visualiseren van de stille meerderheid?

Cursusaanbod 2018 op Hovenierscentrum De Briellaerd in Barneveld.

Cursusaanbod 2018 op Hovenierscentrum De Briellaerd in Barneveld.

Waar:
Hovenierscentrum De Briellaerd Plantagelaan 20, 3772 MB Barneveld.
Wanneer:
Op dinsdagavonden 6, 13, 20 februari en 6 maart.
Info:
Cursus Tuinontwerp Onder leiding van onze tuinarchitect, met 40 jaar ervaring, kunt u uw eigen tuin ontwerpen. Wij delen onze kennis met u en leren u welke lijnen van belang zijn in uw tuin. Op welke plaats de planten het beste tot hun recht komen en nog veel meer.Kortom uw ideeën worden gecombineerd met onze kennis en ervaring. De cursus omvat vier avonden waarin u zelf aan de slag gaat met potlood en papier en vinden Reserveren kan via info@briellaerd.nl of 0342-404510. Meer info vind u op www.briellaerd.nl.plaats op dinsdagavonden 6, 13, 20 februari en 6 maart. Kosten €80,- per persoon.

Slagharen bereidt zich in de winter voor op het jubileumjaar 2018.

Slagharen bereidt zich in de winter voor op het jubileumjaar 2018.

Waar:
Slagharen Zwarte Dijk 37, 7776 PB Slagharen.
Wanneer:
Op vrijdag 16 maart 2018.
Info:
”Na een wervelend seizoen 2017 met de opening van de spectaculai re Gold Rush en 91 Raccoon Lodges dachten wij een rustige winter voor ons te hebben, maar niets is minder waar. Met een scala aan nieuwe projecten gaan we een fantastisch jubileumjaar tegemoet’’, zegt directeur Wouter Dekkers vol trots.Het nieuwe seizoen start op vrijdag 16 maart 2018. Kijk voor meer informatie en openingstijden op www.slagharen.com

Museum De Buitenplaats presenteert Erik Odijk en de Kleine School van het Sublieme.

Museum De Buitenplaats presenteert Erik Odijk en de Kleine School van het Sublieme.

Waar:
Museum De Buitenplaats Hoofdweg 76 9761 EK Eelde.
Wanneer:
Van 9 december 2017 t/m 18 maart 2018.
Info:
Museum De Buitenplaats presenteert Erik Odijk en de Kleine School van het Sublieme.Van 9 december 2017 t/m 18 maart 2018 presenteert Museum De Buitenplaats Erik Odijk en de Kleine School van het Sublieme met tekeningen, foto’s, sculpturen en films van Erik Odijk. Onderwerp van Odijks werk is de natuur en de sublieme ervaring die zij kan opwekken. Het Sublieme, een esthetische kwaliteit die deels is gebaseerd op de ervaring van schoonheid en deels op de ervaring van angst, openbaart zich niet zomaar. Voor Odijk betekent het een voortdurend zoeken naar ‘dat ene moment’.

Boeren & Burenmarkt.

Waar:
Duurzaamheidscentrum Assen Bosrand 2 (navigatieadres Stadsbroek 11) 9401 SL Assen.
Wanneer:
Van 6 januari tot 24 maart van 9:00 tot 11:30.
Info:
Bestel online streekproducten, haal je eigen bestelling zelf op en ontmoet de deelnemende boeren. duurzaamheidscentrumassen.nl

Achterhoekse meesters in de Koppelkerk.

Waar:
Koppelkerk - vrijplaats voor kunst & cultuur, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort.
Wanneer:
Looptijd expositie: 12 januari t/m 2 april 2018 | Openingstijden: vrij t/m zon van 11.00 tot 17.00 uur | Entree: € 5,- incl. kop koffie of thee
Info:
Creëren werd Gerard Velthuis (1935) uit Westendorp met de paplepel ingegoten. Nadat hij zijn vader als meubelmaker opvolgde, richtte hij zich vanaf 1995 volledig op schilderen en beeldhouwen. De inspiratiebron voor zijn kleurrijke doeken is altijd het Achterhoekse en Twentse land.In de hongerwinter trok zij samen met haar zus naar het Winterswijkse Woold. Als Amsterdams meisje verloor zij haar hart aan het Achterhoekse land.Looptijd expositie: 12 januari t/m 2 april 2018 .Openingstijden: vrijdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur Entree: € 5,- incl. kop koffie of thee.

Tentoonstelling weefkring 't Weverke.

Waar:
Goors Historisch museum.
Wanneer:
Tentoonstelling hedendaags weefwerk van 16 maart 2018 t/m 20 april 2018.
Info:
Weefkring ’t Weverke uit Goor bestaat 40 jaar en presenteert in het Goors Historisch museum van 16 maart t/m 20 april de expositie Een streepje voor”. Er wordt hedendaags handgeweven textiel getoond, maar er is ook de mogelijkheid om tijdens het zgn. weefcafé zelf kennis te maken met het weven. Kijk ook op faceboo open: di & do van 9.30 16.30 uur, wo & vr van 13.30-16.30 uur plus 2 april & 15 april van 11.00-16.30 uur.Groepen op afspraak. www.historischgoor.nl

Lentemarkt.

Waar:
Kwekerij/ Tuin/ Theeschenkerij Boshoeve 3, 6874 NB Wolfheze.
Wanneer:
Op zaterdag 21 april van 10.00 - 17.00 uur.
Info:
Het voorjaar is toch wel ons favoriete seizoen.Hein Meeuwissen/ Rita van der Zalm: zomerbloeiende bollen en knollen, tevens bossen tulpen van het land, Leslie Leijenhorst: historische bloembollen, kwekerij Lewisia and Rhodohypoxis World: primula’s en bijzondere rotsplanten, In de kleine schuur houdt Bert Loman een expositie van unieke objecten, gemaakt van materialen uit tuin, berm en bos.Vereniging Toer de Boer op: diverse agrarische bedrijven uit de IJsselvallei met ambachtelijk bereide lekkernijen: kaas en zuivel, puur natuur vruchtensap, jams en imkerijproducten. Vrije toegang

Open Voorjaarsweekenden in april.

Waar:
Kwekerij/ Tuin/ Theeschenkerij,Boshoeve 3, 6874 NB Wolfheze,Gelderland
Wanneer:
Welkom in de tuin in april op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
Info:
Ruim 30 jaar bollen planten resulteert inmiddels in een lentetuin vol bloei, kleur en geur. Graag laten we iedereen in het weekend mee genieten van deze kleurrijke voorjaarsexplosie. In de moestuinbedden, de schaduwtuin, de boomgaard en het grote grasveld zijn veel soorten narcissen, honderden tulpen en blauwe druifjes, sneeuwroem en sterhyacinten, hondstanden, kievietsbloemen en bosanemonen te bewonderen.Verspreid door de gehele tuin en op de tuintafels staan terracotta potten in diverse formaten. Gevuld met kleurrijke combinaties van grote én kleine voorjaarsbollen een garantie voor wekenlange bloei.

Tuinenroute binnen de Tulpenroute in de Noordoostpolder (Flevoland).

Waar:
Tuinenroute binnen de Tulpenroute in de Noordoostpolder (Flevoland)
Wanneer:
Van 20 april tot 6 mei.
Info:
Deze bewegwijzerde route, van ongeveer 100 km., voert het bezoek langs ruim 1000 hectare bloeiende tulpen en is in 2009 al door National Geographic uitgeroepen tot één van ’s werelds mooiste autoroutes!!De eigenaren van vier prachtige boerderijtuinen organiseren een ‘Tuinenroute’: de tuinen zijn dan dagelijks geopend. Ondanks dat het nog vroeg in het jaar is van de honderden Helleborussen en van vele andere vroegbloeiende vaste planten, heesters en bomen.De “Tuinenroute” is ook goed te doen op de fiets: van tuin 1 via tuin 2, 3 en 4 terug naar tuin 1 is ongeveer 19 km. www.destekkentuin.nl

Grote diversiteit op 26ste Keramiekmarkt.

Waar:
In Dwingeloo
Wanneer:
Op donderdag 10 Mei van 10:00 tot 17:00
Info:
Om de sfeer te verhogen is er gedurende de gehele dag live-muziek van meerdere muzikanten. Onder andere de bekende troubadour Marten Kamerbeek laat van zich horen, hij komt voor de 26ste keer naar deze keramiekmarkt. De entree voor dit uitgebreide evenement bedraagt € 3,00 p.p., kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Iedere betalende bezoeker dingt, na invulling en inlevering van een kaart met naam en adresgegevens, mee naar een prachtige prijs gemaakt door een van de deelnemende keramisten. De 4 prijswinnaars worden rond 16.00 uur bekend gemaakt.

KUNSTKRING B-ART heeft de inschrijving voor het Pinksterweekend in Haarlo geopend.

Waar:
Kulturhus ’t Stieltjen (binnen en buiten) en De Kluntjespot (binnen en buiten) en de tussenliggende terreinen.
Wanneer:
Op 20 en 21 mei van 11:00 tot 17:00 uur.
Info:
De Berkellandse Kunstkring B-Art zet meteen vanaf de eerste dag van het nieuwe jaar de eerste activiteit van 2018 op de kaart De uiterst succesvolle Kunstmarkt die in 2016 voor de eerste keer plaats vond in en rond het historische PKN kerkje “De Kluntjespot” in Haarlo krijgt in 2018 een vervolg.Kunstenaars kunnen zich aanmelden vanaf 1 januari de inschrijving sluit op 28 februari.Wie meer wil weten over “Moment voor Kunst”, de kosten en de voorwaarden of wie zich als deelnemer aan wil melden kan de benodigde informatie krijgen via de website van Kunstkring B-Art: http://www.kunstkringbart.com/moment-voor-kunst-2018/. www.kunstkringbart.com

Meimarkt.

Waar:
Kwekerij/ Tuin/ Theeschenkerij Boshoeve 3, 6874 NB Wolfheze.
Wanneer:
Op zaterdag 26 mei van 10.00 - 17.00 uur.
Info:
Tijdens deze gezellige tuinmarkt staan het erf en de boomgaard vol kramen en stands met allereerst natuurlijk heel veel tuinplanten, maar daarnaast ook vele mooie, lekkere of functionele tuinartikelen. Denk hierbij aan tuinbeelden, potten en keramiek, tuingereedschap en meststoffen, tuintijdschriften, sappen, jam en honing, wilde bloemen- en kruidenproducten. Maar ook aan de fraaie metalen rozen- en clematissteunen van Berthold Rave en de functionele tuinartikelen van De Tuinfee.Bij de Plantendokter kunt u terecht met al uw vragen over plantenziektes. Entree € 4.= , kinderen tot 12 jaar gratis.

Opentuindagen 2018.

Waar:
Jan de Jagerlaan 2, 6998AN Laag Keppel bij Doetinchem.
Wanneer:
Opentuindagen 2018 24 maart t/m 30 september 2018.
Info:
11-17 uur met een lezing (bij mooi weer: rondleiding) om 14 uur door Trudi Woerdeman Entrée voorjaar €5,- pp incl. koffie/thee. Abonnement: €9,- pp Entrée sept/okt gratis (behalve voor tuinclubs).U bent van harte welkom tijdens (en helaas uitsluitend..) op de volgende data:Bloeiende stinzenplanten 24 / 25 maart 1 / 2 april (Paasweekend) 8 april (zo) 14 / 15 april .Wilde tulpen en late stinzenplanten 22 april 29 april (zo).Bloeiende Camassia's en bosplanten 6 mei . Onze Sterke Bollen Dagen 29/30 september.

Ook in 2018 staan de deuren van ‘t Schuurtje elke laatste zaterdag van de maand weer open.

Waar:
‘t Schuurtje aan de Sperwer 56 in Ommen.
Wanneer:
Elke laatste zaterdag van de maand van 27 januari t/m 29 december van 10.30 tot 16.00 uur
Info:
Op deze dagen is ‘t Schuurtje aan de Sperwer 56 in Ommen geopend . Het brocante aanbod bestaat uit o.a servies, emaillen, koffers, kastjes en glaswerk. Terwijl je een kijkje neemt tussen de diverse spulletjes kun je genieten van een kopje koffie/thee en iets lekkers. www.facebook.com

Ongekend Ornament.

Waar:
Kasteel huis Bergh Hof van Bergh 8, 7041 AC ‘s-Heerenberg.
Wanneer:
Op 20 april 20118 tot 1 maart 2019.
Info:
In het voorjaar van 2018 gebeurt er iets bijzonders op Huis Bergh. Met een enorme kraan worden zware brokken Baumberger zandsteen op de binnenplaats van het kasteel getakeld.Deze brokken zandsteen vormen samen de originele, rijk versierde, barokke ingangspartij die eeuwenlang de ingang van Huis Bergh sierde. In een frame en onder een overkappingis deze deuromlijsting uit 1700 weer veilig te zien op de binnenplaats van het kasteel.Om dit heugelijke feit te vieren en om een onderbelicht aspect van het kasteel onder de aandacht te brengen wijdt Huis Bergh een tentoonstelling aan Baumberger zandsteen.

Naoberambassadeurs

Dit zijn Anja en Evelien. Onze ‘Naoberambassadeurs’ die u op de verschillende Er-op-uit evenementen in de regio kunt tegenkomen. In de agenda staat met het Naoberklavertje aangegeven waar en wanneer de dames present zijn.

Naober Nieuwsbrief

Ja, ik wil wekelijks Naobernieuws in mijn mailbox!