Kracht en pracht van het platteland

Sabine


Frisse neus

Frisse neus

Het is ochtend. De lucht is strakblauw, de zon schijnt en de wind is aangenaam fris. In onze tuin in Welsum huizen meerdere soorten vogels. Ze lijken elkaar aan te steken; de een fluit nog luider en feller dan de ander. De meiden zijn net naar school. Ik houd ervan om in de vroege ochtend, nog voordat de afspraken in mijn drukke agenda zich aandienen, even te gaan hardlopen. Sinds kort weet ik dat hardlopen mij rust brengt. Na drie kwartier rennen is mijn hoofd leeg en mijn energieniveau hoog. Wat is er mooier dan de ontluikende lente te beleven vanuit een rustige cadans? Het ritme van twee witte gympen op het asfalt.

Ik loop vanuit onze boerderij aan de IJsseldijk naar het centrum van ons pittoreske Welsum. Ik groet vroege fietsers en de buurvrouw die haar hond uitlaat. Vanuit mijn rechterooghoek zie ik de IJssel meanderen. Wat blijft dat toch een prachtige rivier! Het water schittert in de ochtendzon. Het pontje wacht geduldig. Met de pont de IJssel over varen is een beleving op zich. Het duurt maar een paar minuten, maar eenmaal midden op de IJssel bekruipt je een kortstondig vakantiegevoel. De IJssel heeft iets magisch.

Aan de andere kant van de rivier staat een molen. Een korenmolen uit 1782, die al generaties lang wordt bediend door de familie Bökkers, ook al is een stichting nu de eigenaar. De molen is te bezichtigen, maar je kunt er ook terecht voor een heerlijke kop koffie met wat lekkers uit de bakkerij. Mijn favoriet bijvoorbeeld: een heerlijke plak krentenwegge. In de molen dwarrelen meelresten in het zonlicht; even waan je je in lang vervlogen tijden.

Terug naar de cadans, want ik ben nog steeds aan het hardlopen. Mijn maag begint zachtjesaan te knorren bij het denken aan zoveel lekkers. Ik loop de weg langs de dorpsschool in, draaf langs de sportvelden en begin aan de terugweg. Als je zo rond rent, heb je de tijd om alles eens rustig te bekijken en te overdenken. Ik bedenk me hoe dankbaar ik moet zijn om hier deel van te mogen uitmaken: mooi Welsum, schitterende IJsseldelta!


  Plaats een reactie

  Word nu abonnee van Naober!

  Klik hier voor de aanbieding
  Sabine Uitslag

  Sabine Uitslag (42) is oud-Kamerlid van het CDA, gezondheidswetenschapper en verpleegkundige met een warm hart voor mensen en de zorg. Ze is nu bestuursvoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en runt haar eigen zorgmarketing- adviesbureau. Ze is getrouwd met Menno en de trotse moeder van Anna-Belle (4) en Isa-Beau (2). Sabine is vaak verhuisd, maar woont alweer een poosje in Welsum, een prachtig dorp in de IJsselvallei.

  Naober Nieuwsbrief

  Ja, ik wil wekelijks Naobernieuws in mijn mailbox!