Kracht en pracht van het platteland

Naober Nieuws

Wanhopen met molshopen

Het is voorjaar. Dan zijn veel dieren op pad om een vrouwtje te verleiden. Bij mollen is dat niet anders. O wee als de mollenman het voorzien heeft op een charmante mollendame in de tuin. Dat levert een slagveld op met een hele serie molshopen. 

Met een snelheid van 12 tot 15 meter per uur raast meneer mol, al gravend, ondergronds door de tuin. Geregeld drukken hij en zijn verovering grond omhoog. Een mol kan in één jaar 3000 kg grond omhoog werken in zijn ‘thuisgebied’, zijn territorium van zo’n 400 vierkante meter. Als uit de paring jongen voortkomen, is het eind juni opnieuw bal in de tuin, want dan graven de nieuwkomers zich een ongeluk. Opnieuw een overdaad aan molshopen. 

Mollen zijn moeilijk te bestrijden. Er is een scala aan middelen, variërend van klemmen tot patronen (let op het milieu) tot het inschakelen van een mollenvanger. Een schaarklem is effectief. Vangen met een koker of buis kan ook; zet het dier dan wel kilometers verderop weer uit, anders is meneer mol zo weer terug. Zorgen ze niet voor al te veel overlast, laat ze dan met rust. Druk de molshoop in en verspreid de grond over het gras. 


  Reacties (3)
  • Reactie door mariejose op 09-08-2013 14:41:36

   Ja en dat hele scala bevat ontzettend dier ONvriendelijke manieren zoals klemmen en patronen. Waarom gaat het bestrijden altijd gepaard met zoveel dierenleed? Een vinger of teen tussen een klem, zou dat zeer doen denkt u?

  • Reactie door Janny op 03-01-2014 19:48:00

   Jaren geleden hadden we mollen in de tuin.

   Ik kreeg toen de tip om mottenballen in de molshopen te leggen en in de opening naar de ritten toe. Daarna geen mol meer gezien.

   Het proberen waard.

  • Reactie door Suzan op 11-10-2017 16:37:24

   Mijn naam is Suzan en ik woon in Apeldoorn, zelf heb ik ook jarenlang mollen in de tuin gehad. Eerst had ik er niet zo veel last van tot het op een gegeven moment zo erg werd dat ik meer molshopen dan gras in mijn tuin zag! Daarom besloot ik een expert op het gebied van ongedierte in te schakelen die dit probleem voor mij kon oplossen. Uiteindelijk ben ik heel blij dat ik dit heb gedaan omdat nu al mijn problemen met de molshopen verleden tijd zijn!

  Plaats een reactie

  Word nu abonnee van Naober!

  Klik hier voor de aanbieding