Kracht en pracht van het platteland

Naober Nieuws

Henk Kamp: 'Oost-Nederland past bij mij'

De voormalige oranjerie van kasteel Nijenhuis in Diepenheim wordt sinds april bewoond door minister Henk Kamp en zijn vrouw Linda. Op steenworp afstand pachten Edwin en Lianne Heutinck sinds 1992 een melkveebedrijf. Hoe ervaart Kamp het wonen op het Overijsselse landgoed en hoe is het voor de melkveehouders om buren te zijn van een vooraanstaand politicus?

Ondanks het mistige en sobere weer, zijn aan het einde van de oprijlaan de statige torentjes van kasteel Nijenhuis nog net zichtbaar. Halverwege ligt het melkveebedrijf waar Edwin en Lianne Heutinck en hun drie kinderen wonen. De voormalige oranjerie, verbouwd tot woning van het ministersechtpaar, ligt iets verderop. In de warme boerenkeuken pruttelt de koffie en staan de koffiekopjes al klaar, als Henk Kamp via de achterdeur de karakteristieke woning betreedt. De vensterluiken met het zwart-witte zandlopermotief, het rieten dak met aangrenzend de deel zijn kenmerkend voor het Twentse landgoed.

De minister van Economische Zaken komt de laatste tijd wel vaker voorbij. Niet alleen op televisie of in zijn dienst -auto, maar een praatje tijdens een wandeling of fietstocht in de bossen, komt sinds de intrek van het echtpaar op het landgoed in april van dit jaar met enige regelmaat voor. Maar samen een kop koffie drinken op de boerderij is er echter nog nooit van gekomen. Toch klinkt de begroeting vertrouwelijk en enthousiast, net zoals het er normaalgesproken bij buren aan toe gaat. Kamp: „Ik ben te weinig in Diepenheim te vinden, meestal een dag in het weekend, dus veel tijd is er nog niet voor écht contact met de buren. Voor mijn vrouw is dat gelukkig anders. Die is hier vaker en ook komen Edwin en Lianne of hun kinderen regelmatig bij de oranjerie langs."

Tijdens het gesprek blijkt de politicus prima op de hoogte van het boerenbedrijf. Edwin: „We hebben nu 70 koeien op 40 hectare. Het is hier kleinschalig, de percelen zijn klein en versnipperd, maar dat hoort bij deze streek en dit landgoed. Ik ben geen boer die meer koeien wil dan dat ik mest kan plaatsen. We hebben nu zelfs nog mestplaatsingsruimte over. Ik streef er absoluut niet naar om 150koeien te melken.” „Dat snap ik", antwoordt Kamp. „Ongeveer twee koeien per hectare is mooi, toch?" Jarenlang was Kamp nauw betrokken bij de agrarische sector. Eerst als raadslid en later als wethouder van de voormalige agrarische gemeente Borculo van 1986 tot 1994 (nu gemeente Berkelland-red.)

Tijdens zijn wethouderschap bezocht hij acht jaar lang iedere week een boerenbedrijf. „Ik wilde weten wat er speelde en goed op de hoogte zijn. Ik heb er ontzettend veel van opgestoken", licht Kamp toe. „De agrarische sector is een mooie sector, innovatief en vooruitstrevend. Op dit landgoed is het ook prettig dat boeren er de weilanden en akkers gebruiken. Boeren houden het landschap levendig en gevarieerd."

Dat hij telkens weer Oost-Nederland als woonplek verkiest, is niet zomaar. Om echt tot rust te komen na de hectiek in Den Haag, waar hij doordeweeks in een appartement verblijft, reist hij graag naar Twente. „Ik ben geboren in Hengelo (OV), heb in Borculo en Zutphen gewoond en was twee jaar geleden op zoek naar een ander huis. Ik ken de familie die landgoed Nijenhuis en Westerflier in eigendom heeft en zo zijn we hier terechtgekomen. Oost-Nederland past bij mij, het is hier op de grens van Overijssel en Gelderland zo mooi. Weilanden, bossen, zes kastelen, prachtig. Diepenheim is klein, maar heeft veel. De mensen zijn erg sociaal. Als we hier zijn, zijn we onder deel van de gemeenschap. We doen hier onze inkopen, gaan hier uit eten en doen zoveel mogelijk mee aan de plaatselijke activiteiten. Kunstenaars vestigen zich hier graag, en de Diepenheimers staan daar open voor.

Voor Edwin en Lianne is het vanzelfsprekend dat ze actief zijn binnen de gemeenschap. Edwin als vrijwilliger bij de plaatselijke brandweer, maar ook voor andere verenigingen en activiteiten zetten ze zich in. Lianne, parttime werkzaam in de thuiszorg: „Dat gaat vanzelf, dat hoort erbij. In zo’n kleine gemeenschap moet je iets voor elkaar over hebben en tijd maken voor elkaar." Afgelopen zomerwas het voltallige kabinet te gast op het Overijsselse landgoed. De locatie voor het informele overleg was historisch gezien extra interessant, want op het landgoed woonde van 1794 tot 1863 de allereerste premier van Nederland, Gerrit graaf Schimmelpenninck. Nog steeds is het landgoed in handen van vier broers Schimmelpenninck. „Een hele gebeurtenis was dat", zegt Henk Kamp over het bezoek van de ministers en staatssecretarissen aan Diepenheim. „Er kwam nogal wat bij kijken, beveiliging, catering, pers. Bovendien was het voor het eerst dat het voltallige kabinet buiten Den Haag vergaderde. Niet alleen de eerste premier woonde hier, ook de eerste minister van Financiën heeft hier gewoond."

Edwin en Lianne, die het gebeuren uiteraard ook van dichtbij meemaakten, hebben er nog lang over nagepraat. „Er was veel pers op de been, er waren actievoerders aanwezig, het ging de hele dag door", herinnert Edwin zich. Kamp verontschuldigt zich voor de drukte. „Achteraf gezien hadden we jullie beter in moeten lichten, maar wisten bijvoorbeeld niet dat het zo zou lopen met die actievoerders." Edwin en Lianne schudden tegelijkertijd lachend hun hoofd. „Nee hoor, het was voor ons geen probleem. Het had wel wat. We hebben de demonstranten, inclusief SBS6 en andere pers, zelfs nog hier op de deel gehad en koffie gedronken"

In huize Heutinck is het tweede kopje koffie op. De politicus schiet weer in zijn winterjas, bedankt Edwin en Lianne en wandelt rustig het erf af richting zandweg. Kamp kan nog even genieten van zijn ́vrije ́ weekend en de rust in de Twentse bossen voordat de drukte in Den Haag weer losbarst.

Uit: Agrio kerstedities Vee&Gewas,Stal&Akker | Tekst: Mascha Scharenborg


  Reacties (7)
  • Reactie door Mevrouw Kiki op 05-02-2015 16:44:36

   Hoe komen jullie erbij dat hij in Diepenveen woont.
   Hij is gefotografeerd bij zijn nieuwe Groninger boerderij!

   http://www.cornesparidaens.nl/dagelijks_nieuws/enkel.html&pge=14

  • Reactie door Groningers Op Stelten op 05-02-2015 16:51:45

   Diep in heim
   Dat is wegzakken in de stee.

  • Reactie door Schokkend Groningen op 17-06-2017 12:38:19

   Iemand al verhuiswagens gezien bij huis van Gas Henkie? Rampen Kamp? Oranjerie kasteel Nijenhuis in Diepenheim. https://twitter.com/SchokkendGronin/status/876023608337989632

  • Reactie door Arjen van Rijn op 25-07-2017 23:32:24

   Hoi Henk,

   Ik heb genoten van het interview en wens je na de vele hectische jaren politiek Den Haag een welverdiende rust toe

   Hoop nog eens een kop koffie met je te drinken.

   Met vriendelijke groet,

   Arjen van Rijn

  • Reactie door Pring op 07-11-2017 20:17:45

   VVD is allemaal vriendjespolitiek. Ik kots ervan. Vooruitstrevende boeren? Dat soort VVD vooruitstrevendheid heeft Nederland de afgelopen 70 jaar kapotgemaakt. Alle gezelligheid is verdwenen. De krankzinnige overwaardering van de economie die dat soort partijen kenmerkt. Milieu heeft geen enkele prioriteit, zolang het niet het achtertuintje van meneer Kamp betreft. Lees ook Geert Mak. Hoe God verdween uit Jorwerd...én Twente!

  • Reactie door Dr B D Verhoog op 03-12-2017 14:32:11

   Geachte heer Kamp,
   Gaarne contact via mail ivm ue functie van Voorzitter Raad van Toezicht van de ZGT.
   Wil u graag uitleggen waarom.

   Met vriendelijke groet,

   B D Verhoog

  • Reactie door redactie op 04-12-2017 13:02:19

   Beste heer Verhoog,
   Wij hebben de heer Kamp destijds geïnterviewd voor Naober, maar hebben geen contactgegevens die wij u kunnen verstrekken. Het handigste is waarschijnlijk dat u contact opneemt met zijn partij, de VVD.
   Veel succes!

  Plaats een reactie

  Word nu abonnee van Naober!

  Klik hier voor de aanbieding