JUBILEUM: de 100e Naober in april 2024!

Extra dik, extra bijzonder en extra veel prijzen!

100e nummer

Eind april verschijnt ons 100e nummer! We gaan feestelijk aftellen naar dat moment. Terugblikken op bijzondere momenten, leuke anekdotes en er zijn geweldige lezersacties voor onze lezers. Want Naober: dat zijn we samen!
Nieuwsgierig? Houd onze nieuwsbrief, website en socials extra goed in de gaten.

SPECIALE AANBIEDINGEN VOOR ONZE LEZERS
PROEFNUMMER (Voor mezelf)PROEFNUMMER (om cadeau te geven)
  • GRATIS verzending
  • Eenmalig € 4,50
  • GRATIS verzending
  • Eenmalig € 4,50
Ik wil graag een PROEFNUMMER voor mezelfIk wil graag een PROEFNUMMER cadeau geven

VOOR ONDERNEMERS

STEL EEN PRIJS BESCHIKBAAR
Stel jouw product(en) beschikbaar voor de jubileum-prijzenparade. Dat waarderen wij, onze lezers en het levert jouw bedrijf positieve aandacht op. Mail ons op verkoop@naober.nl.

EEN STUKJE GESCHIEDENIS, LEUKE ANEKDOTES EN WEETJES VAN NAOBER

  • • In 2015 opende Arie Ribbers, één van de grondleggers van Naober, het nieuwe onderkomen. In het voormalig Rabobank gebouw in het centrum van het Naobergebied, het Achterhoekse Ruurlo. Een prachtig pand met een ouderwets trapgeveltje en glas-in-lood ramen met een boer op zijn akkerland. Vooral in de zomer kwam veel Naoberlezers even 'buurten'. Voor een kopje koffie, een praatje of een leuke tip. Ook werden hier regelmatig cadeautjes verkocht, zoals het magazine, Naober-borreltje, de Naoberkoffie en het Kokkepot kookboek. Soms kwamen de trouwe Naoberfans mensen zelfs helemaal uit het Westen. Trouwe lezers van het eerste uur, omdat ze altijd hier op vakantie gingen of hun roots in het Oosten hadden. (Op de foto de oprichters van Naober: Arie Ribbers, Hans Siemes en Ben van Uhm)• In 2015 opende Arie Ribbers, één van de grondleggers van Naober, het nieuwe onderkomen. In het voormalig Rabobank gebouw in het centrum van het Naobergebied, het Achterhoekse Ruurlo. Een prachtig pand met een ouderwets trapgeveltje en glas-in-lood ramen met een boer op zijn akkerland. Vooral in de zomer kwam veel Naoberlezers even 'buurten'. Voor een kopje koffie, een praatje of een leuke tip. Ook werden hier regelmatig cadeautjes verkocht, zoals het magazine, Naober-borreltje, de Naoberkoffie en het Kokkepot kookboek. Soms kwamen de trouwe Naoberfans mensen zelfs helemaal uit het Westen. Trouwe lezers van het eerste uur, omdat ze altijd hier op vakantie gingen of hun roots in het Oosten hadden. (Op de foto de oprichters van Naober: Arie Ribbers, Hans Siemes en Ben van Uhm)
  • NAOBER ONDERSTEUNT LOKALE EVENEMENTEN Naober werkt graag samen met de verschillende toeristische organisaties als Marketing Oost, Achterhoek Toerisme en Drenthe Marketing. We zijn trots op onze regio en in onze uitingen komt dit ruimschoots aan bod met mooie verhalen en prachtige fotografie. Ook ondersteunen we lokale initiatieven. Of het nu is om de streektaal te promoten, een natuurgebied uit te lichten en het toeristische karakter van een regio in het zonnetje te zetten of als mediapartner te fungeren bij evenementen als de Twentefair, theaterspektakel Hannah van Hendrik, de film de Beentjes van Sint Hildegard of de Farm & Countryfair. Door die samenwerking kunnen wij onze lezers vaak een speciale korting bieden op toegangskaarten.NAOBER ONDERSTEUNT LOKALE EVENEMENTEN Naober werkt graag samen met de verschillende toeristische organisaties als Marketing Oost, Achterhoek Toerisme en Drenthe Marketing. We zijn trots op onze regio en in onze uitingen komt dit ruimschoots aan bod met mooie verhalen en prachtige fotografie. Ook ondersteunen we lokale initiatieven. Of het nu is om de streektaal te promoten, een natuurgebied uit te lichten en het toeristische karakter van een regio in het zonnetje te zetten of als mediapartner te fungeren bij evenementen als de Twentefair, theaterspektakel Hannah van Hendrik, de film de Beentjes van Sint Hildegard of de Farm & Countryfair. Door die samenwerking kunnen wij onze lezers vaak een speciale korting bieden op toegangskaarten.
  • NAOBER NAAR ZWEDEN: EEN BIJZONDERE EXPEDITIE In 2017 maakte Naober een reportage over de natuur op de Sallandse Heuvelrug. De korhoender die alleen daar nog is te vinden met een kleine populatie had het daar moeilijk. Staatsbosbeheer vangt daarom jaarlijks 25 korhoenders in Zweden. Dat is afzien, want het is koud en niet ongevaarlijk. Als de vogels echter eenmaal gevangen zijn, overheerst de vreugde. Omdat Naober begaan is met de natuur wilden we hier graag aandacht aan besteden. Daarom gingen we mee op expeditie, om onze lezer een kijkje achter de schermen te bieden en te informeren. Het werd een bijzondere reis. Het hele verhaal over de expeditie lees je hier terug. In ons jubileumnummer bezoeken we in Pracht van de Streek Hellendoorn én dus ook de Sallandse Heuvelrug. Helaas moeten we melden dat het met de populatie van Korhoender nog steeds niet goed gaat.NAOBER NAAR ZWEDEN: EEN BIJZONDERE EXPEDITIE In 2017 maakte Naober een reportage over de natuur op de Sallandse Heuvelrug. De korhoender die alleen daar nog is te vinden met een kleine populatie had het daar moeilijk. Staatsbosbeheer vangt daarom jaarlijks 25 korhoenders in Zweden. Dat is afzien, want het is koud en niet ongevaarlijk. Als de vogels echter eenmaal gevangen zijn, overheerst de vreugde. Omdat Naober begaan is met de natuur wilden we hier graag aandacht aan besteden. Daarom gingen we mee op expeditie, om onze lezer een kijkje achter de schermen te bieden en te informeren. Het werd een bijzondere reis. Het hele verhaal over de expeditie lees je hier terug. In ons jubileumnummer bezoeken we in Pracht van de Streek Hellendoorn én dus ook de Sallandse Heuvelrug. Helaas moeten we melden dat het met de populatie van Korhoender nog steeds niet goed gaat.
  • MET NAOBER OP STAP In al die jaren Naober kregen we veel mensen op de been. In de beginjaren vooral met lezersaanbiedingen naar bijvoorbeeld een buffelmozarella-boerderij. Halverwege werden we door een wanhopige eigenaar gebeld: “Stop, we kunnen het niet meer aan. Er komen veel te veel mensen!” Ook bij Herterij Twente in Geesteren leverde de speciale Naober fietsroute veel volk op. Na een uur was het eten en drinken en zelfs de ranja voor de kinderen op! Net na corona organiseerden we ‘Met Naober de boer op’. Samen met RTV Oost tuigden we een aantal leuke uitjes op naar de boer. Een dagje uit met een luxe touringcar om een kijkje achter de schermen te krijgen. De dag was volledig verzorgd met een lunchpakket, drinken en een heerlijk diner met streekwijn. De Naoberlezer gaat er graag op uit. Daarom wordt onze rubriek ErOpUit zo goed gelezen. Met in de zomer een special en in elk nummer en elke nieuwsbrief de leukste en actueelste tips. In de online agenda staat ook waar en wanneer er iets leuks te beleven is. De agenda wordt druk ‘bezocht’ voor de tips voor concerten, musea en galerieën, leuke evenementen, de mooiste fiets- en wandelroutes en andere outdoor activiteiten.MET NAOBER OP STAP In al die jaren Naober kregen we veel mensen op de been. In de beginjaren vooral met lezersaanbiedingen naar bijvoorbeeld een buffelmozarella-boerderij. Halverwege werden we door een wanhopige eigenaar gebeld: “Stop, we kunnen het niet meer aan. Er komen veel te veel mensen!” Ook bij Herterij Twente in Geesteren leverde de speciale Naober fietsroute veel volk op. Na een uur was het eten en drinken en zelfs de ranja voor de kinderen op! Net na corona organiseerden we ‘Met Naober de boer op’. Samen met RTV Oost tuigden we een aantal leuke uitjes op naar de boer. Een dagje uit met een luxe touringcar om een kijkje achter de schermen te krijgen. De dag was volledig verzorgd met een lunchpakket, drinken en een heerlijk diner met streekwijn. De Naoberlezer gaat er graag op uit. Daarom wordt onze rubriek ErOpUit zo goed gelezen. Met in de zomer een special en in elk nummer en elke nieuwsbrief de leukste en actueelste tips. In de online agenda staat ook waar en wanneer er iets leuks te beleven is. De agenda wordt druk ‘bezocht’ voor de tips voor concerten, musea en galerieën, leuke evenementen, de mooiste fiets- en wandelroutes en andere outdoor activiteiten.
  • In de winter van 2015 zag Naober Abraham. Op de stoep van ons kantoor in Ruurlo werd volgens traditie een heuse Abraham neergezet zodat iedereen kon zien dat Naober al 50 nummers had gemaakt. De lokale bakker verraste ons met gebak en de bloemist kwam een bloemetje brengen en wij deelden dit feestelijke nummer uit aan de plaatselijke ondernemers, de tandarts en de huisarts. Een extra dik 50e nummer rolde van de drukpersen met een grote gouden 50 op de cover. In dit feestelijke nummer mochten we grote prijzen weggeven. Vele trouwe adverteerders stelden hiervoor prachtige prijzen beschikbaar. Van een mini-vakantie tot een tuinhaard, van een paar outdoorlaarzen tot waardebonnen voor kleding en nog veel meer!In de winter van 2015 zag Naober Abraham. Op de stoep van ons kantoor in Ruurlo werd volgens traditie een heuse Abraham neergezet zodat iedereen kon zien dat Naober al 50 nummers had gemaakt. De lokale bakker verraste ons met gebak en de bloemist kwam een bloemetje brengen en wij deelden dit feestelijke nummer uit aan de plaatselijke ondernemers, de tandarts en de huisarts. Een extra dik 50e nummer rolde van de drukpersen met een grote gouden 50 op de cover. In dit feestelijke nummer mochten we grote prijzen weggeven. Vele trouwe adverteerders stelden hiervoor prachtige prijzen beschikbaar. Van een mini-vakantie tot een tuinhaard, van een paar outdoorlaarzen tot waardebonnen voor kleding en nog veel meer!
  • Onze lezers gaven massaal gehoor aan de oproep om ook een kansje te wagen. En zo werden we al één week na de verschijning van dit jubileumnummer verrast met maar liefst 2 postzakken vol kaarten en brieven met de liefste wensen en felicitaties en prachtige knutselwerken! Nu, een paar jaar verder tellen we af naar ons 100e nummer.Onze lezers gaven massaal gehoor aan de oproep om ook een kansje te wagen. En zo werden we al één week na de verschijning van dit jubileumnummer verrast met maar liefst 2 postzakken vol kaarten en brieven met de liefste wensen en felicitaties en prachtige knutselwerken! Nu, een paar jaar verder tellen we af naar ons 100e nummer.
  • Naober staat bekend om de prachtige foto’s. We schuwen het niet om de mooiste foto’s zo groot mogelijk over maar liefst twee pagina’s te plaatsen. Regelmatig krijgen we dan ook verzoeken om de betreffende foto groot af te mogen drukken om thuis in te lijsten. In 2008 won onze vaste Naober-fotograaf, Hans Menop uit Barchem een internationale prijs voor beste agrarische foto bij de International Federation of Agricultural Journalists (IFAJ). De jury was onder de indruk van zijn foto van grazende koeien bij de Rijn vanwege de mooie compositie, licht en onderwerp. ‘De foto herinnert ons aan het belang van de landbouw’ zei een lid van de jury. De foto werd gekozen als winnaar vanwege haar sterke verbinding met de landbouw en de professionele uitvoering. Trots mochten wij de winnende foto publiceren in de Naober van zomer 2008. Naober geeft al vanaf het begin een podium aan (amateur)fotografen in de welbekende portfolio. Bij onze fotowedstrijd ‘Wie maakt de mooiste foto voor onze wintercover?’ werd de mailbox van onze redactie al snel overspoeld met de prachtigste platen! De keuze was enorm moeilijk, maar uiteindelijk ging de Schotse Hooglander van Ronald Kamphuis met de eer strijken en kwam daarmee op de cover van ons winternummer. Ook lezers kunnen hun leukste, mooiste en meest bijzondere foto’s plaatsen in onze rubriek ‘lezersfoto’s’ op naober.nl. En zo genieten we allemaal van onze prachtige natuur. De flora en fauna gewoon om de hoek van waar we wonen. Want daarover is iedereen het wel eens: ‘Wat wonen we hier met z’n allen mooi!’ Welke foto is voor jou echt Naober? Stuur deze naar ons op via info@naober.nl of upload hem via www.naober.nl/echt-naober!Naober staat bekend om de prachtige foto’s. We schuwen het niet om de mooiste foto’s zo groot mogelijk over maar liefst twee pagina’s te plaatsen. Regelmatig krijgen we dan ook verzoeken om de betreffende foto groot af te mogen drukken om thuis in te lijsten. In 2008 won onze vaste Naober-fotograaf, Hans Menop uit Barchem een internationale prijs voor beste agrarische foto bij de International Federation of Agricultural Journalists (IFAJ). De jury was onder de indruk van zijn foto van grazende koeien bij de Rijn vanwege de mooie compositie, licht en onderwerp. ‘De foto herinnert ons aan het belang van de landbouw’ zei een lid van de jury. De foto werd gekozen als winnaar vanwege haar sterke verbinding met de landbouw en de professionele uitvoering. Trots mochten wij de winnende foto publiceren in de Naober van zomer 2008. Naober geeft al vanaf het begin een podium aan (amateur)fotografen in de welbekende portfolio. Bij onze fotowedstrijd ‘Wie maakt de mooiste foto voor onze wintercover?’ werd de mailbox van onze redactie al snel overspoeld met de prachtigste platen! De keuze was enorm moeilijk, maar uiteindelijk ging de Schotse Hooglander van Ronald Kamphuis met de eer strijken en kwam daarmee op de cover van ons winternummer. Ook lezers kunnen hun leukste, mooiste en meest bijzondere foto’s plaatsen in onze rubriek ‘lezersfoto’s’ op naober.nl. En zo genieten we allemaal van onze prachtige natuur. De flora en fauna gewoon om de hoek van waar we wonen. Want daarover is iedereen het wel eens: ‘Wat wonen we hier met z’n allen mooi!’ Welke foto is voor jou echt Naober? Stuur deze naar ons op via info@naober.nl of upload hem via www.naober.nl/echt-naober!
  • De lezers van Naober koken heel graag, liefst met streekproducten. Met regelmaat krijgen we lekkere recepten van onze lezers opgestuurd. Vaak traditionele streekgerechten met een eigen twist of een familierecept van oma wat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Maar ook de recepten voor een snelle hap wordt erg gewaardeerd. Na een drukke werkdag binnen 20 minuten iets op tafel toveren, maar dan wel graag gezond! In Naober en op naober.nl dus altijd veel aandacht voor koken en streekproducten. Met bedrijven als de Keuken van Hackfort die bijzondere gerechten voor onze lezers maakten, Roost Buitenkoken die ons leerde hoe je op de barbecue veel meer kunt klaarmaken dan alleen die bekende hamburger. En ons vaste kookduo Coco Oltra en Esther de Raat die de traditionele keuken een extra sausje gaven met bijzondere streekproducten. Zij maakten hier zelfs een kookboek ‘De Kokkepot’ van die gretig aftrok genoot. Sindsdien heet ons kookduo dan ook ‘de Kokkepotdames’. Wil jij jouw lievelingsrecept ook met ons delen, dat kan! Stuur hem op naar info@naober.nl en wie weet plaatsen we hem op onze website!De lezers van Naober koken heel graag, liefst met streekproducten. Met regelmaat krijgen we lekkere recepten van onze lezers opgestuurd. Vaak traditionele streekgerechten met een eigen twist of een familierecept van oma wat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Maar ook de recepten voor een snelle hap wordt erg gewaardeerd. Na een drukke werkdag binnen 20 minuten iets op tafel toveren, maar dan wel graag gezond! In Naober en op naober.nl dus altijd veel aandacht voor koken en streekproducten. Met bedrijven als de Keuken van Hackfort die bijzondere gerechten voor onze lezers maakten, Roost Buitenkoken die ons leerde hoe je op de barbecue veel meer kunt klaarmaken dan alleen die bekende hamburger. En ons vaste kookduo Coco Oltra en Esther de Raat die de traditionele keuken een extra sausje gaven met bijzondere streekproducten. Zij maakten hier zelfs een kookboek ‘De Kokkepot’ van die gretig aftrok genoot. Sindsdien heet ons kookduo dan ook ‘de Kokkepotdames’. Wil jij jouw lievelingsrecept ook met ons delen, dat kan! Stuur hem op naar info@naober.nl en wie weet plaatsen we hem op onze website!
  • Naober Kokkepot kookboek van Esther de Raat en Coco OltraNaober Kokkepot kookboek van Esther de Raat en Coco Oltra
  • Gebruikelijk is dat er een onderzoek, een marketingplan en een proefnummer wordt gemaakt, voordat het eerste echte nummer verschijnt. Daar deed het trio Hans, Arie en Ben niet aan. Klats boem direct maar een glossy maken. In mei 2007 verscheen het eerste nummer. De lezers van Naober voelden zich al snel meer dan abonnee: ze waren lid van Naober. Eén van hen kwam op een gegeven moment bij het samenstellen van het blad een kijkje nemen. Dat samenstellen bestond uit het op volgorde leggen van de pagina’s. Waar komt het ene artikel en waar de andere advertentie. Binnen de kortste keren nam zij het heft in handen en begon pagina’s naar haar voorkeur neer te leggen. Dat was niet helemaal de bedoeling, maar het toonde wel grote betrokkenheid van onze lezers.Gebruikelijk is dat er een onderzoek, een marketingplan en een proefnummer wordt gemaakt, voordat het eerste echte nummer verschijnt. Daar deed het trio Hans, Arie en Ben niet aan. Klats boem direct maar een glossy maken. In mei 2007 verscheen het eerste nummer. De lezers van Naober voelden zich al snel meer dan abonnee: ze waren lid van Naober. Eén van hen kwam op een gegeven moment bij het samenstellen van het blad een kijkje nemen. Dat samenstellen bestond uit het op volgorde leggen van de pagina’s. Waar komt het ene artikel en waar de andere advertentie. Binnen de kortste keren nam zij het heft in handen en begon pagina’s naar haar voorkeur neer te leggen. Dat was niet helemaal de bedoeling, maar het toonde wel grote betrokkenheid van onze lezers.
  • Onder de werktitel MOOS (Magazine Oost/een stamppot van alles wat hier in het oosten speelt) zette het driemanschap Arie, Hans en Ben het blad in de steigers. Pas bij het ter perse gaan van het eerste nummer kreeg het blad zijn definitieve naam Naober.Onder de werktitel MOOS (Magazine Oost/een stamppot van alles wat hier in het oosten speelt) zette het driemanschap Arie, Hans en Ben het blad in de steigers. Pas bij het ter perse gaan van het eerste nummer kreeg het blad zijn definitieve naam Naober.
  • In 2006 kwamen Arie Ribbers en Hans Siemes met een idee bij uitgever Ben van Uhm. Zij wilden graag een tijdschrift maken voor de Achterhoek. Omdat het Nedersaksisch taalgebied zich verder uitstrekt over Oost-Nederland en niet alleen de streektaal, maar ook de gebruiken en het karakter van de inwoners overeenkomt, werd besloten het verschijningsgebied wat breder te trekken: een blad – een ‘glossy’ – voor Gelderland en Overijssel.In 2006 kwamen Arie Ribbers en Hans Siemes met een idee bij uitgever Ben van Uhm. Zij wilden graag een tijdschrift maken voor de Achterhoek. Omdat het Nedersaksisch taalgebied zich verder uitstrekt over Oost-Nederland en niet alleen de streektaal, maar ook de gebruiken en het karakter van de inwoners overeenkomt, werd besloten het verschijningsgebied wat breder te trekken: een blad – een ‘glossy’ – voor Gelderland en Overijssel.

Boven de Schipbeek precies op de grens van Overijssel en Gelderland werden twee reuzegedeelten van de eerste cover samengevoegd. Die eerste cover was een ode aan de razend populaire serie Van Jonge Leu en Oale Grond van RTV Oost met Herman Finkers in de hoofdrol. Het eerste nummer leverde direct al enkele duizenden abonnees op en ook de vrije verkoop leverde enkele duizenden lezers op.

  • HANNA VAN HENDRIK – WAS JIJ ER OOK BIJ? In 2019 had Naober een unieke samenwerking met de theaterproductie ‘Hanna van Hendrik’ waardoor wij onze lezers een flinke korting konden aanbieden. In het blad stond een mooi interview met initiatiefneemster Johanna ter Steege die met dit theaterspektakel echt iets terug wilde doen voor Twente. En in elk geval dit mooie gebied op de kaart van Nederland wilde zetten. Iets dat ook ons doel is bij Naober. Hanna van Hendrik was een groots en tegelijkertijd intiem theaterspektakel: een unieke muzikale theaterbelevenis op Vliegbasis Twenthe. De Twentse boerin Hanna nam het publiek mee op een reis door haar leven. We waren getuige van haar bruiloft met de Limburgse vreemdeling Hendrik, volgden haar gevecht om haar boerderij te behouden en zaten vooraan toen ze werd benoemd tot woordvoerster in de boerenopstand. Een spektakel met heerlijk eten en drinken op een bijzondere locatie waar onze lezers enorm van hebben genoten.HANNA VAN HENDRIK – WAS JIJ ER OOK BIJ? In 2019 had Naober een unieke samenwerking met de theaterproductie ‘Hanna van Hendrik’ waardoor wij onze lezers een flinke korting konden aanbieden. In het blad stond een mooi interview met initiatiefneemster Johanna ter Steege die met dit theaterspektakel echt iets terug wilde doen voor Twente. En in elk geval dit mooie gebied op de kaart van Nederland wilde zetten. Iets dat ook ons doel is bij Naober. Hanna van Hendrik was een groots en tegelijkertijd intiem theaterspektakel: een unieke muzikale theaterbelevenis op Vliegbasis Twenthe. De Twentse boerin Hanna nam het publiek mee op een reis door haar leven. We waren getuige van haar bruiloft met de Limburgse vreemdeling Hendrik, volgden haar gevecht om haar boerderij te behouden en zaten vooraan toen ze werd benoemd tot woordvoerster in de boerenopstand. Een spektakel met heerlijk eten en drinken op een bijzondere locatie waar onze lezers enorm van hebben genoten.