Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!
3 groenten met gezondheidsvoordelen

3 groenten die een bijzonder effect hebben op je lichaam

Gezondheid 3 november 2023 2

Dat groenten gezond zijn en een belangrijke rol spelen in ons welzijn is geen geheim. Maar sommige groenten hebben 'verborgen krachten', zeker als je ze op een bepaalde manier gebruikt. Wij hebben drie groentesoorten op een rij gezet die iets extra's kunnen geven aan jouw lichaam. Zo weet je zeker dat je extra gezond bezig bent!

Groenten zijn vrijwel altijd gezond, maar de ene groente is de andere niet. Sommigen zitten boordevol vitaminen, terwijl de anderen - zoals bijvoorbeeld sla en komkommer - voornamelijk uit water bestaan. Het percentage water ligt soms ver boven de 90 procent, want nog weinig overgebleven ruimte biedt voor vitaminen en mineralen. Gelukkig zijn er ook voldoende echte vitaminebommen, die je lichaam een extra boost geven en zelfs kunnen helpen bij fysieke of mentale klachten. Wij hebben drie absolute toppers op een rij gezet. Er zijn echter nog veel meer bovengemiddelde groenten te krijgen, dus beperk je zeker niet alleen tot dit lijstje als je de volgende keer naar de groenteboer gaat.

1. Gember

We ontkomen er niet aan om bij gember te beginnen. Deze wortelknol is misschien wel één van de gezondse groenten op aarde. De gezondheidsvoordelen en goede medicinale eigenschappen van gember zijn eindeloos. Gember is van oorsprong een Aziatische plant, waarvan de wortelstok een ware goudmijn is voor je lichaam. Gember zit tjokvol vitamine B, C, bétacaroteen, calcium, kalium, magnesium en nog veel meer. Daarnaast draagt het tal van medicinale stoffen bij zich, zoals gingerol, lineol, shogaol en zingiberolen. Gember geeft een boost aan je immuunsysteem, voorkomt en bestrijdt misselijkheid, vermindert maagklachten, helpt bij gewichtsverlies, is een natuurlijke pijnstiller, beschermt tegen kanker en draagt bij aan een frisse adem. In iedere keuken zou een stuk verse gember moeten liggen als het aan Naober ligt.

2. Uien

Niet iedereen gebruikt gember in de keuken, maar uien kom je bijna in ieder huishouden wel tegen. Gelukkig maar, want iets simpels als een uitje is al enorm gezond. In uien zit onder meer vitamine B2, B6, B11 en C. Ook mineralen zoals kalium, calcium en fosfor zijn volop aanwezig. En wat te denken van quercentine, een antioxidant dat sterk in verband wordt gebracht met het verminderen van ontstekingen in de bloedvaten. Klinkt allemaal supergezond, en dat is het ook, maar er zit een addertje onder het gras. Uien worden vaak (mee)gebakken in de pan - en dat is waar ze hun meeste voedingswaarden door verliezen. Je kunt ze dus het best rauw eten als je het maximale uit de gezondheidspotentie van de ui wilt halen.

3. Boerenkool

Net als uien verwacht je hem misschien niet gelijk in het lijstje met 'supergroenten', maar boerenkool hoort er zeker bij. Boerenkool is zelfs het gezondste van alle groene bladgroenten. Deze koolsoort is een absolute vitamine C-bom, wat onder meer bijdraagt aan een goede weerstand. Per 100 gram bevat boerenkool ongeveer 100 mg vitamine C. Dat is twee keer zoveel als in een sinaasappel. Daarnaast bevat boerenkool per 100 gram ongeveer 180 mg calcium, 1,7 mg vitamine E en 4000 mcg bétacaroteen. Tevens draait een boerenkool zijn hand niet om voor het huisvesten van antioxidanten. Het bevat meer dan 45 soorten flavonoïden en is rijk aan sulforafaan. Dit zou het risico op kanker verlagen. Tot slot is boerenkool erg vezelrijk, waardoor het een positief effect heeft op je spijsvertering en bloedsuikerspiegel.

Jeen Grievink

Geboren en getogen Achterhoeker. Kroop uit z'n ei in de stad, groeide op in een pittoresk grensgebied. Besloot uiteindelijk te gaan schrijven. En doet dat nog steeds.

Plaats een reactie

2 Reacties

  • Siemerink

    10 november 2023 12:10:36

    Zie graag jullie mails

  • Siemerink

    10 november 2023 12:10:00

    Leuk alles te horen van jullie.